Discover the finest spaces
Delen

Zakelijke evenementenbranche luidt noodklok op Malieveld

Een sector die in Nederland werk biedt aan 136.000 mensen en een jaarlijkse omzet genereert van 5,2 miljard euro loopt door de alsmaar voortdurende onduidelijkheid rond de coronamaatregelen ernstig gevaar. Die noodkreet slaakten tientallen ondernemers uit de zakelijke evenementenbranche op donderdagmiddag 12 augustus op het Malieveld in Den Haag. De branche riep politiek en bestuurlijk Den Haag per direct duidelijkheid te verschaffen en de zakelijke meetings en events weer helemaal open te gooien: “Want wij kunnen die veilig en verantwoord organiseren.”

Midden op het Malieveld stond een grote transparante tent waarin de pers ontvangen werd voor een persconferentie en interviews met ondernemers. Om hun boodschap kracht bij te zetten rolden de ondernemers onder het motto ‘Code Vuurrood’ een spandoek van 20 bij 20 meter uit, met daarop een persoonlijke boodschap voor Mark Rutte en Hugo de Jonge.

Het betrof een regelrechte noodkreet want de onduidelijkheid over de maatregelen voor de rest van het jaar en het eerste kwartaal van 2022 zorgt nu al voor talloze annuleringen van congressen, beurzen en andere events. “Dit betekent niet alleen een miljoenenstrop voor betrokken organisaties, maar het leidt bovendien tot een ernstige verzwakking van de concurrentiepositie van Nederland,” aldus Eventplatform (vertegenwoordiger van de zakelijke evenementenbranche) en de Alliantie van Evenementenmakers in een persverklaring. Beiden fungeren zij namens de sector als gesprekspartner voor overheid.

Veilig en verantwoord

Riemer Rijpkema, directeur en woordvoerder van branchevereniging CLC-VECTA en Eventplatform liet in niet mis te verstane bewoordingen weten hoe de vlag er wat hem betreft bij hangt: “De zakelijke evenementenbranche heeft per direct duidelijkheid nodig over coronamaatregelen voor de rest van dit jaar en het begin van volgend jaar. De huidige maatregelen leiden tot grootschalige annuleringen en tot complexe, onbruikbare, businessmodellen. Op basis van de Fieldlab-ervaringen kan een duidelijk onderscheid in evenementen worden gemaakt en zijn maatregelen mogelijk waarmee zakelijke evenementen veilig en verantwoord kunnen plaatsvinden. Dat moet heel snel gebeuren, want deze onduidelijkheid en onzekerheid beschadigen de branche en verzwakken de concurrentiepositie van Nederland. Er is nu zoveel onduidelijkheid: mensen mogen wel naar een drukke bouwmarkt of voetbalstadion, maar wij moeten pas op de plaats maken. Terwijl onze branche juist bij uitstek weet wat er komt kijken bij het veilig en gecontroleerd organiseren van zakelijke meetings en events. Die markt moet dus gewoon weer open.”

5,2 miljard euro

Er worden in Nederland elk jaar honderdduizenden zakelijke evenementen en bijeenkomsten georganiseerd, die gezamenlijk meer dan 130 miljoen bezoekers en deelnemers trekken. De Nederlandse zakelijke evenementenbranche biedt werk aan 136.000 mensen, heeft een directe omzet van 5,2 miljard euro en een economische omvang van 9,1 miljard euro.

Pieter Bas Boertje, CEO van D&B Eventmarketing en medeorganisator van de persconferentie, daarover: “Grote internationale congressen, beurzen en bedrijfsevenementen vonden in het pre-Corona-tijdperk steeds vaker in Nederland plaats. Jaarlijks bezoeken 4,7 miljoen mensen ons land om een zakelijke reden. Daarvan komt dertig procent voor een congres, beurs of andere zakelijke bijeenkomst. We zien nu dat bedrijven en deelnemers op grote schaal annuleren en uitwijken naar andere landen. Dat betekent een miljoenenstrop voor betrokken organisaties. Daarnaast zijn Nederlandse opdrachtgevers van zakelijke evenementen (waarvan de organisatie normaliter drie tot zes maanden duurt) momenteel heel terughoudend met het plannen van evenementen waarvan niet duidelijk is wat wel en niet mogelijk is. En de zakelijke evenementen die al gepland waren dit najaar worden weer verplaatst, of er worden geen handtekeningen gezet waarmee de hele keten van leveranciers ‘op slot zit’. Dit kan gewoon niet. Zeker niet omdat wetenschappelijk is bewezen dat wat wij doen veiliger is dan een bezoek aan een voetbalstadion of bouwmarkt.”

Gevolgen niet te overzien

Riemer Rijpkema vult aan: “Live events zijn van groot belang voor het ontmoeten van klanten, prospects en medewerkers, maar ook voor actieve kennisoverdracht. We verliezen nu in snel tempo onze prominente (inter-)nationale positie in verschillende sectoren en wetenschappelijke gebieden. Het is onbegrijpelijk dat eerdere versoepelingen zijn teruggedraaid en bevindingen van de Fieldlabs worden genegeerd. We luiden de noodklok en roepen Den Haag op de zakelijke evenementen op haar waarde te schatten, anders zijn de gevolgen niet te overzien.”

Ook Ronnie Witjes, eigenaar van High Profile Locaties (bekend van onder meer de websites Locaties.nl en GreaterVenues.com), was een van de sprekers. Hij liet aan de hand van een grafiek zien hoe het aantal zoekopdrachten op internet naar termen als ‘meetings & events’ vanaf het moment dat corona in februari 2020 zijn intrede deed, drastisch in aantal naar beneden dook. “Toen de strenge maatregelen werden ingevoerd was er zelfs sprake van een daling van wel 70 procent. Daarna zag je de boel op momenten dat er reden was voor hoop weer een beetje opleven, maar het opbouwen van vertrouwen heeft tijd nodig. En dat vertrouwen wordt onder meer teniet gedaan doordat er door de overheid niet duidelijk genoeg wordt gecommuniceerd en er te weinig perspectief wordt geboden. Als het gaat om duidelijke communicatie is het bijvoorbeeld heel belangrijk dat er een onderscheid wordt gemaakt tussen zakelijke en publieksevenementen. Verder pleit ik voor een nieuw openingsplan dat in combinatie met heldere communicatie vanuit het kabinet en de verbeterende situatie rond corona hoop en vertrouwen geeft. En dan maar hopen dat de politiek eindelijk naar ons luistert en inziet dat de zakelijke evenementenbranche uitstekend in staat om evenementen –  geheel coronaproof – te organiseren.”

Kabinetsberaad

De manifestatie op het Malieveld was met name gericht op het informeren van de pers en het uitdragen van de boodschap richting de overheid, een dag voor het kabinetsberaad van vrijdag 13 augustus waarin de ministers beslissingen nemen over het al dan niet versoepelen van de coronamaatregelen en openstellen van de evenementenbranche.

Henk Kroneberg, voorzitter van de Dutch Venue Association, zei daarover: “De resultaten van de Fieldlab-events getuigen van de mogelijkheden. En nu zowat heel Nederland gevaccineerd is, houdt niets ons eigenlijk nog tegen. Supermarkten, voetbaltribunes, horeca: het allemaal bijeenkomsten die gelijk zijn aan die van ons. Maar die van ons zijn Covid-proof!”

Volgens Kroneberg zijn er twee speerpunten die richting het kabinet worden uitgedragen. We willen duidelijkheid voor het najaar over wat er wel en niet kan en mag met betrekking tot zakelijke evenementen en alles wat hier mee samenhangt. Ook zijn we van mening zijn dat we tenminste weer terug moeten naar de verruimingen van 26 juni, kortom, het volgen van de uitkomsten van FieldLab. Daarbij spreekt het voor zich dat we inzetten op het verlengen van de steunmaatregelen vanaf 1 oktober, aandacht vragen voor de TVL voor de grotere bedrijven en bij voorkeur een overleg met de sector over de steun.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.