Discover the finest spaces
Delen

Winnaars duurzaamheidsprijs Maassilo Rotterdam willen evenementen én groen op het dak

Architectenbureau JA arquitectura en groene daken leverancier Groendak hebben vorige week de duurzaamheidsprijs van de gemeente Rotterdam binnen de ideeëncompetitie ‘Je kan het dak op!’ van evenementenlocatie Maassilo gewonnen. Deze prijs van had de gemeente toegevoegd aan de competitie om wat extra aandacht te vestigen op klimaatadaptatie. Het duo won tevens de tweede prijs in de ideeënwedstrijd zelf. 

De opdracht hiervoor was om met creatieve ideeën te komen voor de 6000 vierkante meter aan dakoppervlak én het ontwerpen van een ‘skybox’ op de tiende verdieping van de Maassilo. JA arquitectura en Groendak bedachten een evenementendek met multifunctionele tribune en theater, een daktuin en een energieboerderij met zonnepanelen en silo’s voor wateropslag. De winnaars van de eerste en tweede prijs zijn nu in gesprek met de gemeente Rotterdam en de Maassilo over de verdere uitwerking van het project.

Maassilo, Rotterdam
De daktuin vol met bijzondere planten. Artist impression: JA arquitectura & Groendak

Maassilo

De wedstrijd werd in juni uitgeschreven door de Maassilo en er kwamen veel reacties op. In het plan van JA arquitectura en Groendak komt het evenementendak op het voormalige Stok gebouw, waar nu de Creatieve Fabriek zit. In dit evenementengedeelte zit een theater en buitenruimte waar allerlei soorten evenementen georganiseerd kunnen worden terwijl je uitkijkt over de skyline van Rotterdam. Ook is er een daktuin van 950 vierkante meter met allerlei soorten planten.

Naast het groene dak dat vooral ontspanning biedt aan bezoekers, zit er nog een groter groen dak in het plan van JA arquitectura en Groendak voor de Maassilo. Naast het evenementgedeelte op het dak, wil het duo een energieboerderij die bestaat uit een groen dak van 3300 vierkante meter. Dit groene dak zorgt voor een natuurlijke isolatie van het gebouw en ook voor koelte onder de zonnepanelen die er komen te staan. Deze panelen leveren genoeg elektriciteit om het hele gebouw van energie te voorzien. Ook zorgen het groene dak en grote silo’s voor opname van regen en wateroverlast bij storm. Vooral deze energy farm viel in de smaak bij de gemeente en zorgde ervoor dat de prijs werd binnengesleept.

Wat er precies gerealiseerd gaat worden uit dit voorstel moet de komende tijd blijken. De gemeente Rotterdam en de Maassilo gaan eerst een haalbaarheidsstudie doen naar het project. Er wordt ook nog financiële steun en potentiële investeerders gezocht.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.