Discover the finest spaces
Delen

Wie koopt Paleis Soestdijk?

Wie bedenkt het mooiste plan voor Paleis Soestdijk? Minister Blok (Rijksdienst) doet een oproep om met creatieve voorstellen te komen voor een herbestemming van het paleis. De drie beste voorstellen worden beloond met 100.000 euro om het voorstel verder uit te werken. Dat schrijft de minister aan de Tweede Kamer.

Culturele programmering

Soestdijk, eens de woning koningen en koninginnen, staat al sinds 2004 leeg. Koningin Juliana en prins Bernhard waren de laatste bewoners (2004) die hun sporen hebben achter gelaten. Sindsdien wordt er gezocht naar een herbestemming, en in die tussentijd is Cultureel Organisatiebureau Artifex i.s.m. het Rijksvastgoedbedrijf verantwoordelijk voor de culturele programmering en exploitatie van het paleis.

Het Rijk is jaarlijks ruim 2 miljoen euro kwijt aan onderhoud en beveiliging van het gebouw. Daarom is Het Rijk bereid om het paleis van de hand te doen.

[box title=”Events in Paleis Soestdijk” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1″ el_position=”last”] Niet iedereen weet dat de poorten van het paleis al open staan voor exclusieve, zakelijke meetings. Momenteel zijn enkele ruimtes in het oudste gedeelte van het paleis beschikbaar voor events. De stijlkamers zijn erg geschikt met de hoge plafonds, de rijkdom van de gebruikte materialen en de koninklijke stijl en grandeur. Maar ook de keuken, de Heerenkamer en de Watertoren kunnen ingezet worden voor bijeenkomsten.[/box]

“Het paleis moet beschikbaar blijven voor het grote publiek”

Vereisten

De plannen voor het paleis moeten in ieder geval aan enkele eisen voldoen. Zo moeten gebouw en landgoed bijeen blijven, moet zorgvuldig worden omgaan met het middendeel van het voormalige paleis, zal de voorzijde van de gevel behouden moeten blijven en moet het toegankelijk blijven voor het publiek. Uiteraard moeten de ideeën financieel haalbaar zijn en moeten ze daarnaast in lijn liggen met de visie van de provincie Utrecht en de gemeenten Soest en Baarn.

Het Rijksvastgoedbedrijf bereidt momenteel de openbare inschrijving voor. Deze procedure start op korte termijn met een vooraankondiging, zodat initiatiefnemers zich kunnen voorbereiden op de start van de formele procedure in september. Initiatiefnemers kunnen zich dan al kenbaar maken bij het Rijksvastgoedbedrijf. Bij de selectie van de voorstellen laat minister Blok zich adviseren door een commissie van onafhankelijk deskundigen.

[Foto’s: Paleis Soestdijk]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.