Discover the finest spaces
Delen

Westergasfabriek wordt Westergas: Cultuurdorp met Amsterdams karakter

Een nieuwe eigenaar betekent een nieuwe visie en een nieuwe identiteit. Zo werkt het vaak bij locaties, maar bij een locatie met de omvang van de Westergasfabriek is dat toch even andere koek. Het terrein, met liefst 17 monumentale gebouwen waaronder populaire evenementenlocaties als de Gashouder en het Ketelhuis, is inmiddels een jaar in het bezit van nieuwe eigenaren Millten, Harvest Vastgoed en oud ID&T-baas Duncan Stutterheim. Deze week presenteerden zij hun plannen voor de Westergasfabriek, of – zoals het terrein voortaan zal heten – Westergas.

Als uitgangspunt voor de visie op Westergas namen de nieuwe eigenaren Amsterdamse waarden als vrijheid, diversiteit en creativiteit. Duncan Stutterheim vertelt: “Op Westergas valt geen label te plakken. Het is een plek waar historische waarde en vernieuwende ideeën samenkomen. Een unieke bestemming voor lokale en internationale bezoekers, met een geheel eigen karakter”. Lisca Stutterheim vult aan: “Westergas is voor alles en iedereen. Het is voor ons enorm belangrijk dat het terrein haar oorspronkelijke Amsterdamse karakter behoudt.”

Wat verandert er voor de organisator van evenementen?

Wie al langer evenementen organiseert op Westergas, zal met name een verschil merken in de manier waarop de locatie zich opstelt. Waren zij onder de vorige eigenaar met name een partij die de locaties beschikbaar stelde, vanaf nu zijn zij een echte partner bij de organisatie van je event. Dat doen zij door meer basisfaciliteiten aan te bieden zoals inrichting en met name vaste techniek, die in de komende jaren ook in locaties als de Gashouder wordt geïnstalleerd; maar vooral ook op het gebied van creativiteit. Zo wordt het als organisator een stuk eenvoudiger om bij Westergas een event te organiseren.

Wat verandert er op het terrein?

Met name de rol van die de organisatie achter het terrein speelt zal veranderen. In tegenstelling tot de Westergasfabriek, heeft Westergas ook een eigen programmering. De opening van WestergasTheater en het Meterhuisje als pop-up gallery zijn hier onderdeel van. Deze maand is het Meterhuisje bijvoorbeeld ingericht als ontmoetingsmuseum door Stichting Welcome om Nederlanders en nieuwkomers samen te brengen. “Wij hebben de ambitie om nog meer een inhoudelijke rol te vervullen op het terrein. Daarbij willen we benadrukken dat Westergas meer is dan de fabrieksgebouwen, maar ook invulling geeft aan de exploitatie van de zeventien panden. Vandaar dat de Westergasfabriek – al jaren in de volksmond Westergas genoemd – vanaf nu ook zo gaat heten.”

Duurzaamheid

Onder de vorige eigenaar voer Westergas al een duurzame koers. De nieuwe eigenaren zetten deze voort, met als doel minder druk op het milieu en directe leefomgeving te leggen. Dit jaar wordt er, naast de 1024 zonnepanelen op de gashouder, een duurzaam afvalplan geïmplementeerd dat van toepassing is voor alle ondernemers en organisatoren bij de Westergas. Ook wil Westergas groene partners blijven aantrekken en zo een platform vormen voor duurzaamheid. De toekomstdroom is Westergas volledig plasticvrij te maken. Om dit te verwezenlijken dagen ze leveranciers, partners en evenementenorganisatoren uit om samen stappen te zetten.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.