Discover the finest spaces
Delen

Wat komt er kijken bij het hosten van het Nederlands Film Festival?

De 38ste editie van het Nederlands Film Festival is sinds vorige week donderdag losgebarsten in Utrecht. Stadsschouwburg Utrecht is één van de meest belangrijke locaties van het festival aangezien daar vrijdag de Gouden Kalveren uitgereikt worden. Wat komt er allemaal kijken bij het hosten van zo’n groot festival? Dennis Dercksen, Sales & Sponsoring manager bij de Stadsschouwburg vertelt erover. 

“Een paar weken na de editie van vorig jaar zijn we alweer begonnen met de planning van deze editie. Er komt ontzettend veel organisatie en overleg bij kijken. Voor ons is het Nederlands Film Festival een belangrijk evenement. Zij huren negen dagen lang de hele schouwburg af. Onze eigen programmering houdt hier al ver vooraf rekening mee en de theatervoorstellingen worden om het festival heen gepland”, legt Dercksen uit.

Stadsschouwburg Utrecht
Actrice Carice van Houten op de rode loper voor de Stadsschouwburg Utrecht voor het Gouden Kalveren Gala in 2017. Foto: Desiree Schippers, © Nederlands Film Festival

Stadsschouwburg Utrecht

Het filmfestival vindt elk jaar plaats op verschillende locaties in Utrecht. De Stadsschouwburg is de plek waar filmpremières plaatsvinden, waar een speciaal programma voor professionals uit de filmbranche wordt georganiseerd en natuurlijk waar het Gouden Kalveren Gala te beleven is. Dercksen: “Tijdens al deze programmaonderdelen zorgen wij voor een gastvrij onthaal van de gasten en zorgen we ervoor dat alles van techniek tot personeel en van borrel tot professionalsdiner helemaal in orde is.”

Eten? Maar men is er toch om films te kijken? “Premières zijn natuurlijk feestelijke gelegenheden. Producenten willen dan vaak dat er na afloop hapjes klaar staan en dat gasten met een drankje kunnen proosten. Wanneer een producent de voorkeur heeft voor een diner samen met een groep relaties, dan verwelkomen wij hen graag in ons restaurant Zindering”, legt hij uit. “Het programma voor professionals is erg divers. Er worden inspirerende workshops en lezingen gegeven waarbij netwerken uiteraard een belangrijk onderdeel vormt. Wij zorgen dan voor een walking diner met handzame hapjes, zodat gasten hun gesprekken ontspannen kunnen voortzetten.”

Het is erg belangrijk om als locatie flexibel te zijn, wij hebben veel ervaring in het organiseren van grote en kleine evenementen en kunnen goed inspelen op uiteenlopende wensen. We spreken van tevoren duidelijke deadlines af, maar als dingen anders lopen, moet je daar wel op kunnen inspelen. De meeste dingen, vooral hoe producenten hun premières willen omkleden, moeten we bijvoorbeeld een aantal weken van tevoren weten. We moeten immers genoeg personeel inroosteren, inkopen doen etc. En daar zit nog wel eens wat spanning, want producenten zijn een maand van tevoren vaak nog helemaal niet met deze zaken bezig. Toch komen we er natuurlijk altijd uit.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.