Discover the finest spaces
Delen

Volg mysterieuze bewoners van Hotel Wonderland in eerste immersive theater in Nederland

Er is iets aan de hand in de cultuur- en evenementensector. Het laatste anderhalf jaar stond de wereld in het teken van een gezondheidspandemie, maar ondertussen werkt een kleine groep creatieve mensen aan een geheimzinnig project. Een immersive theater waarbij rode pluche stoelen verleden tijd zijn en bezoekers een compleet nieuwe wereld binnen stappen. Of is dat al jouw wereld? De industriële locatie op het Hembrugterrein in Zaandam en haar mysterieuze bewoners nodigen je uit om langs te komen voor zakelijk events of een ondernemende avond en de magie zelf te ervaren in hun hotel. In Hotel Wonderland.

Hotel Wonderland is het eerste onderdompeltheater van Nederland. Het concept bestaat al langere tijd in het buitenland als immersive theater. Founders van Hotel Wonderland, Tristan Hupe-Guimarães, Raymond Klompsma en Michel Groenenstijn, begonnen hun avontuur in Engeland en de Verenigde Staten. “In Londen en New York hebben we inspiratie opgedaan en ons laten onderwijzen over deze vorm van theater,” vertel Tristan. “We hebben heel veel soorten experiences meegemaakt door de jaren en hebben overal iets van meegenomen om onze eerste eigen productie in Nederland neer te zetten!”

En wat maakt een onderdompeltheater dan zo speciaal? Tristan vertelt over de kracht van een immersive theater. “De kracht zit in de totale overgave die je als gast meemaakt; de wereld om je heen is aanraakbaar, ontdekbaar en niet te onderscheiden van echt. Doordat je als gast vrij rondloopt en zelf mag bepalen waar je heen wil in plaats van in een stoel te zitten, zoals in het traditionele theater, word je echt onderdeel van het verhaal en de scenografie. Deuren zijn er om geopend te worden, telefoons om op te nemen en bedden om in te liggen. De acteurs zien je ook als gelijke: je mag ze aanspreken, ze begroeten je als je binnenkomt en ze kunnen uitnodigen voor een gesprek. Niks moet, maar alles mag!”

Een geheimzinnig en spannende locatie

Na een lange zoektocht, die door de buitengewone eisen ietwat lastig was, valt de naam Hembrug voor het eerst in november 2019. Het terrein is te vergelijken met de NDSM-werf, met een rijke geschiedenis, vol met prachtige oude industriële gebouwen en dichtbij Amsterdam. In de ontwikkelplannen voor het terrein leest het team het volgende: 

“Het Hembrugterrein is altijd een spannend, geheimzinnig gebied geweest, waar experimenten en testen werden uitgevoerd. Uit het bos kwamen vreemde geluiden, maar buitenstaanders konden niet zien wat er gebeurde. Zelfs werknemers die een leven lang op het terrein werkten, hadden na jaren meestal slechts een fractie gezien.”

Zo’n locatie klinkt als meer dan perfect voor het team van Hotel Wonderland. “Na lang zoeken hebben we dus echt onze droomlocatie gevonden,” vertelt Tristan. “Een grote industriële locatie leek niet bereikbaar, tot de pandemie de wereld zo opschudde dat we ineens gesprekken konden voeren over panden die voorheen een andere bestemming hadden.”

Verschillende locaties komen eerder al voorbij, waarbij een oude, lege Bouwmaat van 4.000 m2 in Amersfoort zeker in de smaak valt. Tot het team over het Hembrugterrein loopt en verrassing na verrassing tegenkomt. “Hotel Wonderland is een fictief hotel dat fungeert als poort naar een parallel universum waar de tijd stil staat. Een verlaten terrein met een verweerd gebouw is daardoor de perfecte achtergrond. Van het geheimzinnige Hembrugterrein stap je de normale wereld uit en de magische wereld van Hotel Wonderland in.”

Een halfjaar later tekenen ze het contract. “De wereld stond natuurlijk op zijn kop vanwege corona en Hotel Wonderland is een nieuw en spannend initiatief, dus het was een flinke uitdaging om alle afspraken helder op paper te krijgen. Toen het eenmaal zo ver was, daalde het langzaam maar zeker in. We gaan het hier echt doen. Dit wordt onze plek de komende jaren! Dat was een waanzinnig gevoel en is het nog steeds.”

Hotel Wonderland voor zakelijk events

Het hotel is vooralsnog puur fictief. Tristan vertelt: “Je kan er niet slapen en overdag staat het in het teken van de voorbereidingen voor de avondvoorstelling.” Toch zijn er genoeg opties om ook overdag een kijkje in het onderdompeltheater te kunnen werpen. “De locatie is ook te huren voor bijvoorbeeld zakelijke evenementen die overdag kunnen plaatsvinden. We dromen daarnaast over educatieve projecten met kinderen en andere speciale programmeringen die het pand overdag leven kunnen geven.”

Als bedrijf kan je Hotel Wonderland afhuren voor een exclusief bedrijfsfeest, maar ook als onderdeel van een training met de nadruk op creativiteit, verbinding, leiderschap en bijvoorbeeld nieuwsgierigheid kan de locatie een unieke rol vervullen. “Het Hembrugterrein heeft bovendien nog veel meer mogelijkheden als grootschalige eventlocatie,” zegt Tristan. “Daar zijn hele mooie combinaties mee te bedenken. Verrassingen zijn een integraal onderdeel van de ervaring, dus daar is zeker geen gebrek aan.”

De voorbereidingen voor de opening zijn nog in volle gang. Hotel Wonderland opent 13 november haar deuren en is slechts te boeken tot 9 januari 2022. Een avondprogramma duurt zo’n vier uur en heeft elke keer een ander verloop.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.