Discover the finest spaces
Delen

Vijf locaties voor events met een koninklijke uitstraling

De royals weten wel wat mooie locaties zijn.  Ter ere van Koningsdag bezoekt GreaterVenues vijf locaties met een koninklijk tintje!

Paleis Soestdijk – Baarn

Het voormalige woon- en werkpaleis van de Oranjes in Baarn is inmiddels al enkele jaren in gebruik als evenementenlocatie. Koningin Juliana en prins Bernhard waren de laatste bewoners (tot 2004) die hun sporen hier hebben achter gelaten. Binnenkort begint de transformatie van het paleis en het omliggende terrein voor het project Made By Holland, waarbij ook zakelijke evenementen en congressen een grote rol gaan spelen. Lees hier meer over die plannen.

De Nieuwe Kerk – Amsterdam

Geen paleis, maar minstens zo verbonden met de Oranjes is de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hier vinden  traditioneel belangrijkste officiële koninklijke ceremonies plaats, waaronder de inhuldiging van een nieuwe vorst. Het begon met de troonsbestijging van Willem I, en na hem volgden Willem II en III, Wilhelmina, Juliana, Beatrix en koning Willem-Alexander. Een ander memorabeel koninklijk hoogtepunt is de huwelijksplechtigheid van Prins van Oranje Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta in 2002, waar miljoenen televisiekijkers in binnen- en buitenland meeleefden.

Stadhouderlijk Hof – Leeuwarden

Tegenwoordig Fletcher Hotel Stadhouderlijk Hof, maar eens was dit het woonhuis van de stadhouders van Leeuwarden. In de 18e eeuw werd het Stadhouderlijk Hof onder meer bewoond door Willem IV van Oranje – de grootvader van Willem VI, oftewel de latere koning Willem I. Fletcher Hotels realiseerde hier een hotel, en richtte enkele van de mooiste ruimtes in als zakelijke locatie met zeven multifunctionele vergaderzalen.

Paleis Het Loo – Apeldoorn

Tegenwoordig bekend als museum en evenementenlocatie, maar eens diende Paleis het Loo als het zomerverblijf van het Nederlandse staatshoofd. Koningin Wilhelmina was de laatste vorstin die hier woonde, daarna opgevolgd door prinses Margriet en Prof. Mr. Pieter van Vollenhoven. In 1970 werd besloten om het paleis in te richten als museum, dat in 1984 werd geopend. Een deel van de stallen wordt nog steeds gebruikt door het Koninklijk Staldepartement in Den Haag. Het paleis ondergaat momenteel een transformatie. Behalve een grootse renovatie van het paleis, vindt een ondergrondse uitbreiding van Paleis Het Loo plaats. De opning van het vernieuwde paleis staat gepland in het einde van 2021.

Escher in Het Paleis – Den Haag

Koningin-Moeder Emma gebruikte dit Paleis in het centrum van Den Haag als winterpaleis; in de zomer verbleef ze op Soestdijk. Het gebouw diende onder Wilhelmina, Juliana en Beatrix voornamelijk als werkpaleis. Koningin Juliana begon als eerste koningin vanuit dit Paleis haar rijtocht in de gouden koets bij de opening van de Staten-Generaal op Prinsjesdag. Het traditionele zwaaien van de koninklijke familie gebeurde vanaf het kleine gouden balkon aan de voorgevel – inmiddels mag dit balkon niet meer worden betreden. Sinds 1990 is het paleis in handen van de gemeente Den Haag, en werd er de permanente tentoonstelling van de bijzondere werken van grafisch kunstenaar M.C. Escher ondergebracht. Maar je kunt er natuurlijk ook een stijlvolle receptie of een koninklijk diner organiseren onder de kroonluchters in de Balzaal.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.