Vier bijzondere locaties genomineerd voor Arie Keppler Prijs
Iedere twee jaar wordt de Arie Keppler Prijs uitgereikt aan projecten op het gebied van architectuur, stedenbouw, landschap en erfgoed. En dit jaar bevinden zich onder de genomineerden vier bijzondere locaties.
De Arie Keppler Prijs, vernoemd naar de socialistische ingenieur Arie Keppler en uitgereikt door de stichting MOOI Noord-Holland, wordt toegekend aan initiatiefnemers van een – uit oogpunt van architectonische en stedenbouwkundige kwaliteit, monumentenzorg, stedenbouw of ruimtelijke ordening – voorbeeldig werk. Dit kan zowel een woningbouwproject zijn als een natuurgebied of een gerenoveerde oude fabriekshal.
Omdat het hier om een keur aan projecten gaat, heeft de jury besloten uit 82 inzenders 12 projecten te kiezen en deze in te delen in drie categorieën; iedere categorie kent een winnaar. In dee categorie placemaking zijn projecten genomineerd die een min of meer vergeten of afgelegen plek nieuw leven in weten te blazen. In de categorie sociale cohesie gaat het om architectuur of een andere ruimtelijke ingreep die een positieve bijdrage levert aan de leefbaarheid van een wijk. De derde categorie staat in het teken van het herbestemming van karakteristieke panden. Onder de genomineerden vinden we dit jaar vier projecten die de mogelijkheid bieden voor verhuur aan de zakelijke markt. De projecten verschillen in bouw, historie en omgeving van elkaar, maar vallen alle vier op door hun bijzondere karakter.
Het Van Eesteren Paviljoen
Het Van Eesteren Paviljoen is het nieuwe onderkomen voor de Stichting Van Eesterenmuseum aan de Sloterplas. Het gebouw valt op door de moderne eenvoud, duidelijke lijnen, veel natuurlijk licht en natuurlijke materialen dat refereert aan het ontwerp aan Scandinavische paviljoens en huizen uit de jaren ’50 en ’60. Hout is het belangrijkste materiaal voor constructie en afwerking. De locatie is in speciale gevallen beschikbaar voor groepen.
Vuurtoreneiland
Het Vuurtoreneiland in het Markermeer met fort en natuur is bekend geworden vanwege het tijdelijke restaurant op het eiland. De eigenaren van het restaurant besloten, gedreven door het succes, het fort onder handen te nemen en te renoveren tot duurzame plek met zelfvoorzienend karakter. Nu is het eiland een rustpunt omringd door natuur met vaste keuken en ruimtes waar ook in de winter gebruik van gemaakt kan worden.
Brouwerij De Werf
Na tweehonderd jaar heeft Enkhuizen weer een eigen brouwerij. Een oude verwaarloosde scheepswerf is omgebouwd tot brouwerij De Werf met proeflokaal. Het gebouw werd helemaal gestript en nu zorgen de contrasten tussen brouwtanks, staalconstructie, bestaande betonvloer en het hout voor een warme sfeer in een industriële brouwomgeving.
De Wierschuur
In Hippolytushoef is een vervallen wierschuur in de polder Waard Nieuwland opnieuw opgebouwd en gerenoveerd en wordt nu ingezet als duurzame vergaderlocatie. De Wierschuur vertelt samen met de Wierdijk een belangrijk deel van de geschiedenis van de waterbeheersing in Noord-Holland en het vissen op zeegras – eens de motor van de lokale economie op Wieringen. Na een prijsvraag van de provincie Noord-Holland werd de boerderij onder handen genomen. Daarbij is volledig ingezet op duurzaamheid. Zo is de boerderij gasloos, is er een warmtepomp en zonnepanelen.
De Arie Keppler Prijs 2018 wordt op 28 september uitgereikt.