In deze venue werd het klimaatakkoord gesloten
Een historisch akkoord, zo wordt het akkoord van de Klimaattop in Parijs nu al genoemd. Maar liefst 50.000 bezoekers namen deel aan de top, waarvan meer dan 140 wereldleiders. Tijdens de klimaattop – COP21 – worden afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde te beperken tot een stijging van twee graden Celsius. In de diverse media was al veel aandacht voor de uitkomsten en afspraken, maar waar vonden deze belangrijke onderhandelingen plaats?
De klimaattop vond plaats in het Parc des Expositions, een conferentiecentrum van Viparis in Le Bourget – nabij Parijs. Het complex is opgedeeld in drie verschillende locaties: het conferentiecentrum voor de deelnemers aan de top, een Climate Generations Area voor bezoekers van buitenaf, en The Gallery voor vertegenwoordigers van het bedrijfsleven.
Bekijk hier de virtuele tour door deze venue:
Zenuwcentrum
Het conferentiecentrum bestaat uit twee plenaire zalen, die het zenuwcentrum zijn tijdens de onderhandelingen. Daarnaast zijn hier 32 onderhandelkamers waarin de teksten worden gefine-tuned, een perscentrum voor de 3000 aanwezige journalisten, ruimtes voor parallelle evenementen en kantoren voor de organisatie van de top en de verschillende delegaties.
De eerste plenaire zaal bevindt zich in een van de hallen en heeft ruimte voor 1300 personen. De andere zaal is buiten opgebouwd, een grote tentconstructie van houten palen en een dikke tentdoek die de warmte binnenhoudt. Hierin kunnen 2000 personen terecht.
[Foto’s: Arnoud Bouissou | COP Paris]
De locatie is tijdens de klimaattop een kleine stad, waarin allerlei diensten te vinden zijn. Denk aan een bank, postkantoor, een nieuwskiosk, een huisartsenpost en een meditatieruimte. Allemaal om bij te dragen aan een vriendelijke sfeer tijdens de onderhandelingen.
Duurzaamheidbeleid
Uiteraard zou het geen klimaattop zijn als er geen strenge eisen werden gesteld aan het duurzaamheidbeleid van het evenement. Dat betekent zero waste, 100 procent gerecycled papier, zo min mogelijk plastic en een perfecte aansluiting op openbaar vervoer. Het doel is om de uitstoot volledig neutraal te houden en als eerste congres van dit formaat het ISO 20121 certificaat te halen (de internationale standaard voor duurzame ontwikkeling).
[Foto’s: Arnoud Bouissou | COP Paris]