Discover the finest spaces
Delen

Van veehal tot succesvolle evenementenlocatie: 1931 Congrescentrum in Den Bosch bestaat 10 jaar

Het gebouw dat in 1931 werd gebouwd als het eerste overdekte veemarktcomplex van Nederland is inmiddels al tien jaar een succesvolle congreslocatie. 1931 Congrescentrum in Den Bosch vierde op 26 november 2020 haar jubileum. Een mooi moment om eens terug te blikken op de geschiedenis van de evenementenlocatie en het bijzondere pand waar ze in huist. 

Zoals gezegd was het gebouw van 1931 jarenlang een groot veemarktcomplex: de Bossche Veemarkt. Omdat de groeiende handel in dieren op openbare plaatsen – zoals pleinen – voor steeds meer overlast zorgde, ontstond het plan voor de Bossche Veemarkt. Het pand werd in 1931 geopend door burgemeester Frans van Lanschot. De Bossche Veemarkt begon elke woensdagochtend om half zes, maar op de andere dagen van de week stond het gebouw vaak leeg. Daarom werden er op deze dagen ook agrarisch evenementen georganiseerd, zoals de nationale paasvee- en vleesveekeuringen. In de jaren negentig werd het complex overgenomen door Libéma, die nog steeds eigenaar is.

1931 Congrescentrum

In 2001 brak de mond- en klauwzeerepidemie uit in Europa waardoor de Bossche Veemarkt moest sluiten. Vervolgens stond het gebouw een aantal jaren leeg totdat eigenaar Libéma in 2009 besloot het pand te gaan verbouwen. Hierbij werd onder andere de monumentale toren gerestaureerd. Niet lang nadat deze renovatie was afgerond in 2010 opende 1931 Congrescentrum. Met maar liefst 11.000 vierkante meter werd de evenementenlocatie steeds populairder en bovendien werd er ook samengewerkt met de Brabanthallen voor nog grotere congressen en events. Sinds een jaar is het congrescentrum uitgebreid met de grote Mainstage zaal, die vaak gebruikt wordt voor plenaire sessies.

“Mede door het succes van 1931 gaat ons moederbedrijf Libéma Beurzen & Evenementen zich nu volledig focussen op de congresmarkt bij haar andere locaties, zoals Expo Haarlemmermeer in Vijfhuizen en Omnisport in Apeldoorn,” vertelt commercieel manager Esmé Stoffelen. Om het jubileum te vieren stuurde 1931 onlangs persoonlijke videoboodschappen en traktaties naar haar opdrachtgevers en leveranciers. Ook bezocht het team van 1931 hen met een foodtruck, geheel coronaproof natuurlijk. Esmé: “We kijken terug op tien mooie jaren en om deze mijlpaal te vieren, zijn we op zoek gegaan naar een creatieve en verantwoorde manier om toch bij dit voor ons heugelijke moment stil te staan.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.