Discover the finest spaces
Delen

Unieke bedrijfsactiviteit: bezoek ’s werelds eerste ‘floating farm’ in Rotterdam

De eerste drijvende veehouderij ter wereld is een feit! Op de Floating Farm in de Rotterdamse Merwehaven hebben 32 koeien hun intrek genomen. Daarmee kan de duurzame en circulaire zuivelproductie van Floating Farm echt beginnen. De koeien moeten nu nog even wennen, maar wie een unieke bedrijfsactiviteit zoekt of een internationale gast innoverend Nederland wil laten zien, is bij Floating Farm aan het juiste adres. Op korte termijn wordt aan boord ook een ruimte voor vergaderingen en presentaties gerealiseerd.

Floating Farm is een ware pionierslocatie en werkt zoveel mogelijk zelfvoorzienend en circulair. Zo voorzien drijvende zonnepanelen in de energiebehoefte, wordt regenwater opgevangen op het dak en daarna gezuiverd. Het voer voor de koeien komt grotendeels uit de stad. Het menu voor de koeien bestaat uit bierbostel, zemelen, aardappelschraapsel en gras van sportvelden en golfbanen uit de stad. De koeien verwerken deze ‘rest-stroom producten’ tot gezonde zuivel voor de omgeving. De koeien van de Floating Farm hebben het overigens zelf ook behoorlijk luxe: ruime ligboxen, een melkrobot, een mestrobot, een automatische voerband en een rubberen vloer om op de luieren. Ook kunnen de koeien naar buiten op het aangrenzende groene weiland.

Terug naar de bron

Het doel van Floating Farm is de stedeling weer zo dicht mogelijk in contact brengen met de herkomst en bereiding van zijn dagelijks voedsel. De boerderij is transparant ontworpen, zo kunnen alle bezoekers zien wat er op Floating Farm gebeurt. De melk wordt verwerkt tot gezonde zuivelproducten, de mest wordt gescheiden en in de toekomst weer hergebruikt als een organische en rijke voedingsstof voor planten, tuintjes en parken in de stad. Verder zijn de melk-, mest – en voerrobot te zien.

Klimaatbestendig

Aanleiding voor de ontwikkeling van Floating Farm is de steeds schaarser wordende landbouwgrond en de groeiende wereldbevolking. Dit resulteert in een zoektocht naar nieuwe manieren om de wereldbevolking in de toekomst kunnen blijven voeden. Ook klimaatproblemen zijn een aanleiding. Rotterdam heeft, zoals zovele steden, te maken met waterafvoer vanuit de rivieren, stijgend zee niveau en steeds heftiger regenbuien. Hier kan op diverse manieren geanticipeerd worden waaronder drijvend bouwen. Door een boerderij drijvend te bouwen, kan de voedselproductie doorgaan tijdens een overstroming.

Wereldwijde aandacht

Vanuit heel de wereld is er belangstelling voor deze unieke Nederlandse uitvinding. De zoektocht naar een duurzaam voedselsysteem in een veranderende wereld staat bij veel steden hoog op de agenda. Er liggen inmiddels ontwerpen op tafel voor een drijvende kippenboerderij en een drijvende groentekas waar verse groenten en kruiden geproduceerd kunnen worden. Alles met het doel om gezond vers voedsel te produceren op een transparantie manier dichtbij de consumenten.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.