Discover the finest spaces
Delen

Uitspraak rechtbank: Aviodome moet verder als ‘Amsterdome’

De nieuwe evenementenlocatie van TeKa Groep opent op 30 november a.s. toch onder een andere naam. Die beslissing nam de rechtbank maandag naar aanleiding van een kort geding dat werd aangespannen door Libéma. Teká Groep mag de aanduiding ‘Aviodome’ alleen gebruiken om de geschiedenis van de iconische koepel te vertellen. Verder moet TeKa Groep het gebruik van de naam Aviodome staken voor de in de koepel te exploiteren onderneming, haar websites en social media accounts. De nieuwe naam is meteen bekend gemaakt: ‘Amsterdome’.

De aanleiding voor de rechtszaak was een conflict tussen de TeKa Groep en Libéma over het gebruik van de naam Aviodome, de iconische koepel die jarenlang bij Schiphol stond en onderdak bood aan het nationaal luchtvaartmuseum. In 2003 werd de koepel te klein voor het museum en verhuisde de collectie vliegtuigen naar Lelystad. Het museum ging daar – zonder koepel – verder onder een andere naam: Aviodrome. De dome werd ternauwernood van de sloop gered en is nu door de TeKa Groep herbouwd als evenementenlocatie. Libéma vindt dat de naam ‘Aviodome’ van het museum is, ook al gebruikt die deze naam zelf niet meer. De TeKa Groep is van mening dat de naam bij de koepel hoort en bij het verhaal dat ze met de locatie wil vertellen. “Hoe leg je dan uit dat het Aviodome herbouwd is zonder het verboden woord te gebruiken?” Vroeg Timo Kruft zich hardop af voorafgaand aan de rechtszaak. “Volgens ons ontstaat dan een gekunstelde situatie, omdat in het hoofd van de mensen die dome sowieso het Aviodome blijft. Honderdduizenden Nederlanders hebben rondgelopen in die koepel. Het Aviodome is in ons collectieve geheugen gegrift. Als je die naam niet meer mag gebruiken, zet je als het ware een streep door de geschiedenis. Dat vinden wij onbegrijpelijk.”

Uitspraak rechtbank

De rechtbank is van oordeel dat de merknaam Aviodome teveel overeenkomt met Aviodrome. Dit kan tot verwarring leiden bij partijen die een zakelijk evenement willen boeken, aldus de rechtbank: “Dit betekent dat bij het in aanmerking komende publiek, in dit geval partijen die een (zakelijk) evenement willen organiseren, verwarring tussen beide ondernemingen kan ontstaan, althans dat de indruk wordt gewekt dat enig verband tussen hen bestaat, mede in aanmerking genomen dat beide ondernemingen soortgelijke diensten verrichten.”

De rechtbank komt wel tegemoet aan de wens van TeKa Groep om de aanduiding ‘Aviodome’ te gebruiken bij het beschrijven van de geschiedenis, en zo het verhaal van de circulair opgebouwde koepel te vertellen aan haar bezoekers. “We zijn blij dat de rechter inziet dat het belangrijk is dat we het verhaal van deze iconische koepel kunnen doorvertellen”,  laat Timo Kruft weten in een persbericht. “Gelukkig hebben we naar aanleiding van onze prijsvraag veel goede suggesties voor een nieuwe naam ontvangen. We hebben besloten om de koepel te herdopen tot Amsterdome. We gaan zo snel mogelijk deze nieuwe naam overal doorvoeren en hebben er alle vertrouwen in dat Amsterdome de komende jaren uitgroeit tot een sterk merk.”

Eerste circulaire evenementenlocatie

De herbouw van de Amsterdome is een primeur voor Nederland. Nooit eerder werd een gebouw van deze omvang afgebroken en opnieuw opgebouwd. Ook binnen in de dome is hergebruik de norm. Zo zijn de barren gemaakt van de zeecontainers waarin de dome lag opgeslagen en zijn de stoelen gemaakt van gerecycled kunststof en oude koelkasten. De locatie is daarmee de eerste circulaire evenementenlocatie van Nederland.

Officiële opening en open huis

Op vrijdag 30 november vindt de officiële opening van de nieuwe evenementenlocatie plaats, die onderdak gaat bieden aan beurzen, congressen en evenementen. Een dag later kan iedereen die nieuwsgierig is tussen 11.00 en 15.00 uur binnenkijken in de dome die ligt aan de A5 in Amsterdam-West. Amsterdome bevat onder meer een grote zaal (tot 1.000 personen), 16 flexibel in te delen subruimtes en een foyer en balustrade met spectaculair zicht op de binnenkant van de dome.

Lange tijd de grootste koepel ter wereld

De nieuwe evenementenlocatie is een zogenoemde geodetische koepel, een uitvinding van de Amerikaan Richard Buckminster Fuller. Bij de bouw in 1969 was het met een hoogte van 24 meter en een vrije overspanning van 60 meter de eerste geodetische koepel van Europa en de grootste dome ter wereld. De historische koepel is herbouwd met originele materialen, maar kreeg wel een duurzaamheidsupgrade om toekomstige congresbezoekers comfort en een optimale akoestiek te bieden.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.