Discover the finest spaces
Delen

Tien jaar MindCenter: “Moeilijk besluit om te stoppen, maar ik gun de locatie aan iemand anders”

Na lang nadenken besloot Jeroen van der Sluis, eigenaar van evenementenlocatie MindCenter in Vianen, begin deze maand de deuren van de kleurrijke en bijzondere locatie te sluiten. Door de 1,5 meter maatregelen was het niet rendabel meer om open te blijven. “We hebben veel kleine ruimten waardoor onze capaciteit teveel omlaag gaat als je rekening houdt met 1,5 meter afstand. Bovendien was het concept voor mij af en is het weer tijd om iets nieuws te gaan doen. Ik gun MindCenter iemand anders. Maar natuurlijk had ik het liever anders gezien”, legt Jeroen uit. We blikken samen met hem terug op de afgelopen tien jaar MindCenter.

“Het is fijn om nu eindelijk duidelijkheid te hebben. Om het besluit te hebben genomen. Maar het voelt nog steeds onwerkelijk. Hopelijk kunnen we het pand inclusief inboedel aan iemand verkopen die een doorstart met MindCenter ziet zitten. Dat zou ik wel geweldig vinden, want het is zo’n mooi bedrijf geworden”, zegt Jeroen enthousiast. “Ik kijk terug op een prachtige tijd.”

Na vijftien jaar hostingbedrijf Bedrijvenweb te hebben gerund, was de uitdaging voor Jeroen weg. “Ik had geen nieuwe ideeën meer en totaal geen energie om met mijn werk bezig te zijn. Dat er iets moest veranderen, was duidelijk. Gelukkig kon ik het bedrijf in 2010 verkopen aan een goede partij en had ik ineens veel tijd en mogelijkheden.” Het hoofdkantoor van zijn bedrijf was drie jaar daarvoor verhuisd naar een voormalige showroom in Vianen en dat pand kwam leeg te staan. “Al snel begon het toch weer te kriebelen, wat zou ik kunnen doen met dat pand?”

MindCenter

“Ik zat dus met dat leegstaande pand dat ooit gebouwd was als showroom van schoenmerken. Met één grote centrale hal en daar omheen kleine winkeltjes per merk waar winkeleigenaren de nieuwe modellen konden bekijken en inkopen. Ik kon het natuurlijk gaan verhuren aan verschillende kleine bedrijven, maar dan zou ik een soort huurbaas worden”, legt Jeroen uit. “Toen ben ik samen met mijn vrouw Agnes, die een achtergrond heeft in de psychologie, gaan kijken wat ik nou echt zelf wil. Daar kwam uit dat ik energie krijg van dingen organiseren en mensen samen laten komen. Zo werd het idee van MindCenter, als centrum om ondernemers en bedrijven te inspireren en te verbinden, geboren.”

Elke ‘showroom’ werd een vergader-, workshop- of evenementenruimte met een eigen sfeer, thema en doel. Zo was er onder andere de Lounge met strandstoelen om even achterover te leunen voor een goede brainstorm, de ruimte Joy vol met zitballen waardoor je meteen in een actieve doe-modus komt en Verbinding waarbij je op krukken rondom een haardvuur zit waardoor discussie wordt gestimuleerd. “We hoorden regelmatig van opdrachtgevers dat groepen die dezelfde opdracht kregen maar in andere ruimten zaten, allemaal met een totaal andere oplossing of plan kwamen”, lacht Jeroen.

Een inspiratiedag voor de chirurgen van drie Antonius ziekenhuizen in Utrecht was het try-out event waarna MindCenter echt van start ging. “We kregen meteen 120 man over de vloer dus dat was een mooie test case. Wat zouden zij vinden van ons concept om te inspireren en te stimuleren om je kwetsbaar op te stellen?”, vertelt hij. “Nou, het was eerst wel even wennen toen ze hun piepers, telefoon en horloges moesten inleveren. Maar aan het einde van de dag kregen we alleen maar positieve reacties.”

Hoogtepunt

Na een vliegende start wisten steeds meer grote bedrijven MindCenter te vinden voor trainingen, workshops of heisessies. “Een van de hoogtepunten was een bijeenkomst van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland en de Kamer van Koophandel in 2014 over handel in Latijns-Amerika. Daarbij zorgden we voor verschillende live verbindingen met sprekers en panelleden uit andere landen. In die tijd werd dat nog niet zoveel gedaan en het was ook nog best spannend of het allemaal zou lukken. Maar het lukte wel en dat was echt een overwinning voor mezelf.”
“Natuurlijk ging er de afgelopen jaren ook wel eens iets mis. Zo deed de audio het ineens niet goed meer in een zaal waar diezelfde dag een artiest zou optreden voor het management van Heineken. Toen heb ik echt wel even met een rotgevoel rondgelopen. Gelukkig kreeg ik het mengpaneel waar een tik in zat toch weer op tijd aan de praat en heeft niemand er iets van gemerkt.”

Jeroen: “Toen premier Rutte de coronamaatregelen voor het eerst uiteenzette tijdens die eerste persconferentie dacht ik nog: ach, dit is wel goed voor de wereld. Even rust en stilstaan bij je gezin. Maar na drie maanden gesloten zijn, dacht ik daar wel anders over. Het voorjaar is voor ons een erg drukke periode en dat viel nu helemaal weg. Alle hoop was vanaf toen gericht op het najaar.” Toen duidelijk werd dat de 1,5 meter richtlijnen voorlopig nog zouden blijven, wist de ondernemer dat hij een beslissing moest nemen. “We hebben met het team nog gekeken naar hoeveel mensen we per zaal kwijt konden, maar dat waren er erg weinig. Bovendien zaten we met de smalle gang naar de wc te stoeien. Agnes en ik hebben er goed over gepraat en kwamen tot de conclusie dat het gewoon niet rendabel genoeg is om onder deze omstandigheden weer open te gaan.”

“MindCenter voelt voor mij als een bedrijf dat af is. Daarom heb ik ook vrede mee om nu te stoppen en te zoeken naar een koper. We hebben een mooie afscheidsweek gehad met het personeel en nu is het tijd voor rust en verwerking. Ik wil me tot 2021 gaan storten op het vrijwilligerswerk wat ik al deed en advies geven aan bevriende ondernemers. Daar krijg ik energie van.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.