Discover the finest spaces
Delen

Stijlvolle nieuwe ruimtes Koninklijke Industrieele Groote Club

De Koninklijke Industrieele Groote Club neemt deze maand vier nieuwe zalen in gebruik op de tweede etage. Een trotse directeur Richard Francke leidt ons rond: na een intensieve verbouwingsperiode mag het eindresultaat er zijn.

Wie de evenementenlocatie aan de Dam binnenstapt, moet even wennen aan de plotselinge rust. Net baanden we ons een weg door de horden toeristen en straatartiesten, een deur verder en er is geen draaiorgel meer te horen. Op de eerste verdieping bevindt zich de sociëteit, waar de monumentale haard en historische ornamenten ons een inkijkje geven in de grandeur van begin vorige eeuw. De sociëteit is in januari 2016 precies 100 jaar in het pand op de hoek met het Rokin gevestigd.

Vergaderfaciliteiten

De vergaderfaciliteiten waren tot voor kort gevestigd op de derde verdieping van het gebouw, maar verhuizen vanwege de bouw van een hotel op de bovenste etages een trap naar beneden. Voor de inrichting van de nieuwe ruimtes liet men zich inspireren door de ideeën van de oorspronkelijke architect van het pand: zo gaan de wanden van de bibliotheek gehuld achter donkere kersenhouten bekasting en werd voor een wandbespanning ontworpen in het originele patroon van 1916.

“Voor de inrichting van de nieuwe ruimtes liet men zich inspireren door de ideeën van de oorspronkelijke architect van het pand”

Ook de vloer zou zo maar honderd jaar oud kunnen zijn: eikenhout in de bibliotheek en vergaderkamers, terrazzo op de gang – maar het ligt er pas sinds het voorjaar. Francke: “De verbouwing is met zoveel zorg en toewijding gedaan, dat zie je nog maar zelden. De kwaliteit van de gebruikte materialen zie je er echt in terug.”

Het interieur ademt geschiedenis, maar is voorzien van moderne gemakken. Zo is de bibliotheek met een – ook kersenhouten – schuifwand af te scheiden of juist te combineren met de naastgelegen kamers. De plafonds zijn strak afgewerkt en voorzien van de nieuwste LED verlichting en ingebouwde audiovisuele techniek. In het gebouw werd verder een warmtepompinstallatie aangelegd waarmee iedere ruimte afzonderlijk van elkaar gekoeld en verwarmd kan worden.

Unique Venues of Amsterdam

Sinds deze maand is de Koninklijke IGC toegetreden tot het onlangs opgerichte samenwerkingsverband Unique Venues of Amsterdam. Een vereniging van bijzondere locaties uit Amsterdam die veel verwachten van de onderlinge samenwerking binnen het nieuwe locatieplatform. Naast de Koninklijke IGC zijn onder meer Koninklijk Theater Carré, Beurs van Berlage, de Rode Hoed en het Koninklijk Concertgebouw aangesloten. Alle ruimtes binnen de Koninklijke IGC worden ook uitgebaat voor vergaderingen, feesten, huwelijken en presentaties. Ook voor niet-leden zijn ze te huur, mits ze de clubactiviteiten niet in de weg zitten.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.