Discover the finest spaces
Delen

Spectaculaire nieuwe eyecatcher voor Rotterdam: Collectiegebouw Museum Boijmans Van Beuningen

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam mag gaan beginnen met de bouw van het Collectiegebouw: het eerste geheel publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. De Rotterdamse gemeenteraad gaf deze week haar akkoord voor de bouw van deze architectonische blikvanger.

Het openbare kunstdepot is ontworpen door het Rotterdamse architectenbureau MVRDV, bekend van de met prijzen overladen Markthal. Het ontwerp MVRDV won in 2014 de architectenselectie voor het Collectiegebouw. Het gebouw dat zij ontwierpen heeft een ronde komvorm die bekleed wordt met spiegelend materiaal. Door de weerspiegeling van het omliggende Museumpark in de gevel wordt het gebouw één met de omgeving. Het gebouw kan – daar zijn architecten en betrokkenen het over eens – uitgroeien tot een architectuuricoon; met een effect dat vergelijkbaar is met De Rotterdam van O.M.A. en de nieuwe Markthal van MVRDV.

Primeur

Het Collectiegebouw is het eerste geheel publiek toegankelijke kunstdepot ter wereld. De collectie van Museum Boijmans Van Beuningen is wereldberoemd en zeer internationaal van samenstelling. De collectie bestaat uit zo’n 145.000 objecten (waarvan circa de helft prenten die in het prentenkabinet zijn ondergebracht). Slechts ongeveer 7% daarvan kan in het museum tentoongesteld worden. De objecten die niet op zaal getoond worden zijn ondergebracht in verschillende depots, waarvan sommige buiten Rotterdam. In het Collectiegebouw kan de collectie op de juiste manier worden bewaard. Onder optimale klimatologische omstandigheden en goed beveiligd tegen inbraak, brand en waterschade.

Kijkdoos

Het Collectiegebouw kan op drie manieren worden bezocht. Helemaal gratis kun je met een lift vanaf de begane grond naar het dakrestaurant met uitzicht over de skyline van Rotterdam. Onderweg naar boven krijgt de bezoeker een indruk van wat er met de collectie gebeurt. Bezoekers kunnen ook een entreekaartje kopen en daarmee zelfstandig door een groot deel van het gebouw zwerven. Zij kunnen de educatieve ruimte, galeries en het expertisecentrum bezoeken waar kunstobjecten gerestaureerd worden.

De collectiedepots zijn door vensters te bekijken als een soort kijkdoos. Met een meerprijskaartje kunnen bezoekers de collectiedepots in. Groepsgewijs en onder begeleiding van een gids zijn installaties, middeleeuwse panelen, hedendaagse fotografie, robuuste beeldhouwwerken en het teerste porselein te zien. Door de omvang en diversiteit van de collectie zijn deze ‘guided tours’ nooit twee keer hetzelfde.

Bouwperiode

Directeur Sjarel Ex: ‘Met het Collectiegebouw introduceert Museum Boijmans Van Beuningen een nieuwe museumtypologie. Bezoekers mogen ‘backstage’ bij het museum. Zij kunnen zien hoe onze schatten zijn opgeslagen en wat erbij komt kijken om zo’n omvangrijke collectie te beheren: van restauraties tot kunsttransporten.’

De bouw start naar verwachting in het najaar van 2016. Na de bouwperiode volgt het verhuizen van de ongeveer 75.000 kunstwerken die nu nog in depots liggen opgeslagen. Naar verwachting opent het Collectiegebouw eind 2018 de deuren voor bezoekers.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.