Discover the finest spaces
Delen

Sneak Preview: Nederlands Openluchtmuseum breidt uit met evenementenloods

In het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem komt de geschiedenis van Nederland tot leven. Je waant je er onderdeel van de geschiedenis door de tientallen monumentale boerderijen, woningen en molens waar je in en uit kunt lopen. Eén van die gebouwen, een oude loods uit het Zeelandse Goes, wordt op dit moment verbouwd tot een grote evenementenlocatie. Greater Venues kreeg alvast een exclusieve preview van het bouwproces en hoorde wat deze locatie straks te bieden heeft.

Met deze nieuwe evenementenlocatie, Loods Goes, wil het Openluchtmuseum een nieuwe doelgroep aanspreken. “We krijgen vaak verzoeken van bedrijven die een event willen organiseren voor een paar honderd personen. Natuurlijk hebben we verschillende locaties waar bedrijfsfeesten, congressen of andere soorten evenementen kunnen plaatsvinden, maar voor echt grote groepen was er te weinig capaciteit. In Loods Goes kunnen straks zo’n 250 mensen in theateropstelling zitten of tot 400 personen tijdens een feestavond”, legt Paul van Zeist van het Openluchtmuseum uit.

Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
Foto: Nederlands Openluchtmuseum

Monumentaal

De loods is ergens in het begin van de twintigste eeuw gebouwd in Goes en werd gebruikt als showroom voor landbouwvoertuigen. In de jaren tachtig moest het gebouw plaatsmaken voor een ringweg en werd het gedemonteerd. Het Nederlands Openluchtmuseum kreeg het pand later in zijn bezit en bouwde het in 1985 opnieuw op op hun terrein. Van Zeist: “Wij gebruikten de loods jarenlang als opslag voor karren en andere landbouwvoertuigen uit onze collectie. Omdat er geen verwarming was en enkel glas was dit niet de beste plek om de collectie te behouden. Daarom hebben we alles vorig jaar september verhuisd en toen kwam het gebouw vrij.”

De beslissing om de monumentale loods in te zetten voor grootschalige events was snel gemaakt. “Het is een geweldige locatie met een typisch industriële sfeer. Dat behouden we allemaal zodat we de geschiedenis van het gebouw kunnen laten spreken. Maar we zorgen natuurlijk wel voor verwarming, goede isolatie, een nieuwe gietvloer en toiletten. Met deze verbouwing zijn we sinds juni flink bezig. Alles moet namelijk eind december af zijn”, vertelt Van Zeist.

Nederlands Openluchtmuseum, Arnhem
De eyecatcher van het pand is de bar. Artist impression: Estida

Bar als eyecatcher

Het pronkstuk van de grote open loods is de bar. Die staat in het, door het museum toegevoegde, huisje van de opzichter van de loods met details van roestig ijzer, beton, hout en staal. Op het ‘huisje’ komen twee grote landbouwvoertuigen uit de collectie van het museum te staan. Erin vind je de bar en een kleine keuken. Tijdens events en bijeenkomsten verzorgt het Openluchtmuseum namelijk alle catering zelf.

In de rest van de ruimte van 450 vierkante meter komen grote bomen te staan waar statafels omheen worden gebouwd. Van Zeist: “Omdat het zo’n enorme stoere ruimte is, vinden we het belangrijk om ook genoeg sfeer te creëren. Er komen verschillende soorten tafels en stoelen, een podium en natuurlijk professionele verlichting. Voor het interieur ontwerp hebben we de hulp ingeroepen van Estida uit Amsterdam.” Loods Goes ligt aan het eventplein van het museum waar in de zomer verschillende tenten staan. Zo kan er een combinatie van binnen- en buitenactiviteiten worden gemaakt of kan het event bijvoorbeeld afgesloten worden met een barbecue.

Er wordt op dit moment nog druk gewerkt aan de bar en het interieur. Naar verwachting is Loods Goes vanaf januari 2019 te boeken.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.