Discover the finest spaces
Delen

Preview: Amsterdam ArenA onthult resultaat verbouwing

Groot nieuws in Amsterdam: Amsterdam ArenA zal vanaf komend seizoen officieel Johan Cruijff ArenA gaan heten. Het nieuws komt op een mooi moment: het valt gelijktijdig met de oplevering van de vernieuwde oostzijde van de locatie. Na een jaar is de eerste fase voltooid van deze grootste verbouwing sinds de opening van de ArenA. GreaterVenues kreeg een rondleiding op de bouwplaats van algemeen directeur Henk Markerink en architect Sjoerd Soeters en ving achter de ruwbouw al een glimp op van het ‘stadion van de toekomst’.

Amsterdam ArenA zit middenin een grootscheepse vernieuwing. Het plan is om de buitenkant van het stadion uit te bouwen met een enorme, doorzichtige kussengevel, waardoor de oorspronkelijke holle vorm van het gebouw wordt uitgebouwd naar een ‘bolvorm’. Dit levert de bezoeker meer comfort en ruimte op, want de omlopen van de eerste en tweede ring worden maar liefst drie keer zo groot. Het project is zo veelomvattend dat het in meerdere fases wordt aangepakt. De eerste is de oostzijde, waarvan nu de ruwbouw klaar is.

Oud & nieuw

Het verschil met de oude situatie kan je niet missen. Wanneer we aankomen op de tweede ring aan de oostzijde, is het alsof we een ander gebouw binnenstappen.  Waar de omloop in de rest van het stadion vrij smal is, met een laag plafond, is hier dankzij de halve koepelvorm van de kussengevel een indrukwekkende open en lichte ruimte ontstaan. Architect Sjoerd Soeters van PPHP legt uit: “In het originele ontwerp van het stadion is de omloop expres laag en smal mogelijk gehouden, om zo de nadruk te leggen op de ronde vorm van het dak. De omloop was ondergeschikt aan de vorm van het dak. In de nieuwe vorm loopt de ronding van het dak vloeiend over in de buitenkant, wat ook nog een heleboel extra ruimte heeft opgeleverd. Alleen in dit deel is 2.000 vierkante meter aan extra ruimte gewonnen.”

En dan komen we meteen bij het punt waar wij natuurlijk in geïnteresseerd zijn: zien we hier de nieuwste evenementenlocatie van Amsterdam ArenA?

De transparante kussengevel biedt een weids uitzicht over de omgeving van de ArenA en levert samen met de robuuste originele buitenwand van het stadion een indrukwekkend, futuristisch decor op. Soeters wijst de ruimte in: “Er is een soort balzaal ontstaan, met een geweldig uitzicht. Het is een prachtige plek geworden om partijen te organiseren.”

Algemeen directeur Henk Markerink vult aan: “In de westkant van het stadion hebben we al diverse ruimten die we verhuren voor zakelijke partijen, maar deze ruimte die hier is ontstaan is ook heel erg geschikt om in te zetten voor congressen of bijvoorbeeld voor feesten.”

Zon en regenwater als energiebron

Kijk, dat is interessant. Een kleine kanttekening: de ruimte is niet verwarmd, dus zal vooral worden ingezet in de maanden van april tot en met oktober. Daar staat dan weer tegenover dat je in een van de meest innovatieve locaties zit op het gebied van duurzaamheid: de speciale kussengevel zorgt ervoor dat koude en warme lucht buiten blijft, dankzij een speciaal systeem waarbij de druk voortdurend wordt bijgevuld met behulp van luchtpompen.

Daarnaast wordt onderzocht of regenwater dat van de gevel naar beneden loopt kan worden opgevangen en worden hergebruikt, en is een van de doelen om delen van de gevel te voorzien van zonnepanelen. De panelen zouden, samen met de huidige 7000 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak van de ArenA – genoeg energie opleveren om het stadion 3 uur lang te laten draaien. Door de energie goed op te vangen zou de ArenA op den duur zelfs zelfvoorzienend kunnen worden.

Opening in zomer 2018

Ook een verdieping lager is een nieuwe ruimte ontstaan, die met name zal worden ingezet als horecaruimte tijdens voetbalwedstrijden. In totaal is er zo’n 5000 vierkante meter aan extra vloeroppervlak ontstaan – of, in termen van voetbalvelden: de ArenA is 1 voetbalveld groter geworden. Met de oplevering van de ruwbouw kan begonnen worden aan de inrichting. Die zal naar verluid in de zomer van 2018 voltooid zijn.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.