Discover the finest spaces
Delen

Intussen achter de schermen bij Felix Meritis Amsterdam…

De evenementenlocatie Felix Meritis in Amsterdam wordt momenteel volledig onder handen genomen. Sinds januari 2017 is de locatie gesloten voor een grootse renovatie. De verwachting is dat het pand pas in voorjaar 2019 weer klaar is voor evenementen. Omdat wij erg gecharmeerd zijn van deze bijzondere locatie, volgt GreaterVenues de verbouwing op de voet. Kirsten Duijn geeft ons dit keer een mooi kijkje achter de schermen, aan de hand van een fotoshoot door fotograaf Bart Grietens.

Het imposante pand aan de Keizersgracht 324 is toe aan grondig herstel. De traptreden zijn uitgesleten, hier en daar bladdert de verf van de muren. Dat geeft het gebouw natuurlijk veel charme, maar geeft ook blijk van het feit dat het is tijd voor een grondige aanpak.

Upgrade voor de toiletten

Bijzondere toiletvoorzieningen is iets waarmee je als locatie veel indruk kunt achterlaten. Eerder bezochten we vijf locaties met een onvergetelijk toilet – waaronder Felix Meritis – en in dat artikel werd het al aangekondigd: de toiletten in Felix Meritis worden onder handen genomen. De locatie had erg bijzondere  industrieel vormgegeven toiletvoorzieningen. De toiletwanden van roestig staal waren prachtig, maar het comfort liet te wensen over. We volgen het op de voet!

Natuurkundige proeven in de Shaffyzaal

De Shaffyzaal dankt haar naam aan de tijd dat Ramses Shaffy, Liesbeth List en Freek de Jonge in deze ruimte furore maakten. Maar lang geleden werden hier natuurkundige proeven uitgevoerd. De ruimte is op het moment bijna helemaal gestript.

Op deze foto van de Shaffyzaal is te zien dat van het balkon alleen de draagbalken nog zijn behouden; de bodem van het balkon wordt vervangen. Na het weghalen van de vloerbedekking is een cirkel zichtbaar geworden”in de vloer. Dat is een gat, waar vroeger natuurkundige ‘val’proeven werden uitgevoerd – objecten konden hier 30 meter naar beneden vallen.

Het trappenhuis

Ook het bekende trappenhuis van Felix Meritis wordt onder handen genomen bij de renovatie. Bij de opening in 2019 zal dit gedeelte nog wel duidelijk herkenbaar zijn.

De Zuilenzaal

De Zuilenzaal is Felix Meritis’ meest populaire zaal. Hier is door de jaren heen het oude karakter – ruimte voor letterkunde – heel goed bewaard gebleven. De originele en karakteristieke hoge boekenkasten aan de wand zijn een prachtige blikvanger.

Bij de verbouwing worden de monumentale elementen zoals de grote ramen, de bijzondere boekenkasten en de imposante zuilenrij met zorg in ere hersteld.

Kruip-door-sluip-door gangetjes

Wie een uitgebreide rondleiding door Felix Meritis heeft gedaan herkent deze beelden misschien. Niet alleen de zalen worden flink onder handen genomen. Ook de kruipdoor-sluipdoor gangetjes worden meegenomen in deze gigantische renovatie.

De Teekenzaal

De Teekenzaal had ooit aan drie kanten ramen, zodat hier altijd een goede lichtinval was voor de tekenaars. Zo hoog boven de gracht gaf dat een geweldig uitzicht. Helaas bleef hier na een brand in de vorige eeuw niet veel van over.

Ook De Teekenzaal wordt tijdens de renovatie weer in ere hersteld. Inmiddels zijn de oude draagbalken weer zichtbaar.

De Concertzaal zonder techniek

Zelfs tijdens de renovatie blijft het een zaal met een historische allure: de Concertzaal. Alle techniek die door de jaren heen in de zaal was gehangen is inmiddels verwijderd. De Concertzaal wordt nu klaargemaakt voor de echte renovatiewerkzaamheden.

Felix Meritis maakt samen met De Nieuwe Liefde, Rode Hoed en het Compagnietheater onderdeel uit van Amerpodia. Vier historische locaties voor evenementen in hartje Amsterdam.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.