Discover the finest spaces
Delen

Koninklijke Industrieele Groote Club Amsterdam opent vernieuwd restaurant

De Koninklijke Industriële Groote Club in Amsterdam presenteert deze week haar volledig vernieuwde restaurant. Het beroemde sociëteitsgebouw op de Dam, dat vorig jaar nog het honderdjarig bestaan vierde, sluit daarmee een meerdere jaren durende restauratie af die het gebouw weer up to date maakt als exclusieve evenementenlocatie, met het behoud van de oorspronkelijke grandeur.

Vorig jaar nam GreaterVenues al een kijkje bij de Koninklijke Industrieele Groote Club, toen de nieuwe vergaderzalen in het gebouw werden gepresenteerd. De aanleiding daarvoor was een verhuizing van de zalen van de derde verdieping in het pand naar de tweede, om plaats te maken voor een nieuw te bouwen hotel. Die ruimtes werden met behoud van het oorspronkelijke karakter van het gebouw opnieuw opgebouwd: de wanden van de bibliotheek gaan gehuld achter donkere kersenhouten bekasting en een fraaie wandbespanning met een patroon, geïnspireerd op het origineel uit 1916.

Rienstra’s Eetzaal

Deze zomer werd het restaurant van de Koninklijke Industrieele Groote Club onder handen genomen door Studio Linse, die de opdracht kreeg om van de verouderde ruimte een eigentijds restaurant te maken. Bij het ontwerp van Paul Linse en Barbara de Vries stonden historie, kleur en comfort centraal. “Het gebouw ademt sfeer en de vele authentieke elementen en details geven extra cachet. De echo van toen klinkt door in het ontwerp van nu, dat we als warme tijdloosheid willen omschrijven”, vertelt de interieur designer. “We noemen het invisible design: het liefst willen we dat niemand ziet dat er iets is gebeurd.”

De architecten creëerden een open, interactieve sfeer met een kleurenpalet waarbij licht jadegroen gecombineerd is met het bestaande donkere, bijna zwarte hout van de Club. Het nieuwe meubilair, de plafondhoge vitrinekasten, gerestaureerde schilderijen, zilvercollectie en spiegels passen het restaurant als een maatpak. Voor de wandbekleding is het oorspronkelijke ontwerp uit 1916 gehanteerd, waarvoor de nieuwe bespanning is gerealiseerd in samenwerking met het Textiel Museum in Tilburg.

Het moment voor vernieuwing

Ook de klassieke Clubzaal werd voorzien van nieuwe ‘originele’ wandbekleding, waarbij een bijzonder staaltje vakmanschap kwam kijken. De bespanning is het resultaat van een uniek staaltje vakmanschap; het ontwikkelings- en maakproces duurde vier jaar om de kwaliteit en uitstraling van de originele bespanning uit 1916 te evenaren. De fluwelen stof heeft een grote mate van verfijning waarbij op subtiele wijze een patroon is aangebracht door een speciale weeftechniek, vroeger bekend als épinglé coupé.

Richard Francke, directeur van de Koninklijke IGC over de ingrijpende verbouwing: “Dit was hét moment voor vernieuwing. Wij zijn een actieve Club en volop in beweging, ook door exclusieve feesten en evenementen te faciliteren. Wij zijn klaar voor nieuwe ontwikkelingen die op ons afkomen met de realisatie van het Rode Loper project, de komst van de Noord-Zuidlijn en het binnenkort te openen Twenty Seven boetiekhotel boven ons, in ditzelfde pand.”

Rondleidingen

Benieuwd naar het resultaat van de vernieuwingen bij de Koninklijke Industrieele Groote Club? In het weekend van 16 en 17 september opent de locatie haar deuren voor alle bezoekers om rondleidingen te geven, met speciale aandacht voor alle gerestaureerde schilderijen en de collectie zilverwerk die de Club in de afgelopen decennia heeft opgebouwd.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.