Discover the finest spaces
Delen

In beeld: Nieuwe uitstraling voor evenementenlocatie Gooiland Hilversum

In Hilversum is deze zomer hard gewerkt aan de nieuwe identiteit van Gooiland. In het pand werd eerder het eerste ‘Dutch Brand Hotel’ geopend – een hotel met een heel eigen gezicht. Deze zomer was het de beurt aan de evenementenlocatie om volledig te vernieuwen. Eigenaar Philip Lamers nodigde GreaterVenues uit om het indrukwekkende eindresultaat te bekijken.

De geschiedenis van Gooiland is bijna te rijk en te lang om hier te vermelden. Daarom houden we het kort: een bijzonder monument uit 1934, ontworpen door Jan Duiker en gebouwd als een voorbeeld van de architectuurstijl Het Nieuwe Bouwen – beroemd geworden door panden als de Van Nelle Fabriek. Het pand werd gebouwd als ‘cultuur-, uitgaans- en gastvrijheidsmachine’ voor de Amsterdamse elite die naar het groene Gooi was verhuisd. In het pand kwamen theater, uitgaansgelegenheid, veilinghuis en hotel samen. In de tachtig jaar die volgden werd het gebouw opgesplitst en overgenomen door verschillende nieuwe eigenaren. Wat overbleef was een schim van het originele ontwerp en doel van het gebouw.

Gooiland
Vanaf de entree kom je terecht in het 'Green Center', de centrale ruimte voor evenementen in Gooiland. De ruimte is na de restyling een stuk ruimtelijker en lichter. Eye catcher is een enorme boom. Fotocredit: PhotograVics

Nieuw elan voor Gooiland

We spoelen snel door de tijd heen naar de meer recente geschiedenis. Ondernemer Philip Lamers kan een groot deel van Gooiland overnemen en besluit een poging te doen om dit deel nieuw leven in te blazen als evenementenlocatie. Met een jong team en vol enthousiasme zet hij zich aan het werk – letterlijk, want hij brengt zelf veel tijd door op de ladders om het pand op te frissen. Zijn ondernemersgeest zorgt voor een nieuwe elan, en al snel wordt de locatie door meer en meer bedrijven gevonden als locatie voor evenementen.

Het is nu pas een paar jaar later, en alweer is Gooiland bijna onherkenbaar veranderd. “Vier jaar geleden begon ik met de verbouwing  van het pand”, vertelt Philip als hij ons ontvangt in de vernieuwde ontvangstruimte van de evenementenlocatie. “Wat we toen deden was kijken naar de huidige trends. ‘Leren banken zijn nu in, dus we kopen leren banken’. Maar ik merkte al snel dat je op die manier achter de feiten aanloopt. Dus toen wij twee jaar geleden de kans kregen om het hotel over te nemen en te verbouwen, hebben we die aangegrepen om goed te kijken naar een eigen identiteit.” Het resulteerde in het eerste Dutch Brand Hotel, waarin alleen Nederlandse producten worden gebruikt: van de Auping bedden tot het beroemde Gispen lampje op het nachtkastje. Na het hotel werd het tijd om ook de rest van de locatie van die hernieuwde identiteit te voorzien.

Eigen identiteit

Voor de identiteit werd goed gekeken naar de geschiedenis van de locatie, het originele ontwerp van architect Jan Duiker en naar de omgeving en het tijdsbeeld waarin het pand destijds opende: de roerige jaren dertig. Zo is de opkomst van Hilversum als mediastad in die jaren een belangrijk aspect, waarnaar verwijzingen op verschillende plaatsen terug komen. Bijvoorbeeld in de naam van enkele subruimten, maar ook in de decoratie: verschillende plekken worden opgesierd met oude televisiecamera’s op statieven. Indrukwekkend zijn de hoge camerakranen in de centrale ruimte.

De indeling van de ruimtes werd hersteld naar de oorspronkelijke staat, zoals het ooit door architect Jan Duiker was bedoeld. Functionaliteit was daarin van belang, dus in de loop der jaren geplaatste, onnodige tussenmuren werden verwijderd, de inrichting is vereenvoudigd en lichte kleuren brengen de toegankelijkheid van weleer terug. Natuurlijke materialen, licht en lucht overheersen. Door een efficiëntere indeling van de ruimtes is de locatie ook nog eens beter te gebruiken voor evenementen, voor groepen tot 2200 personen.

Hotel Gooiland, Hilversum
Een slaapkamer in Gooiland Dutch Brand Hotel. Ook hier vind je overal verwijzingen naar de omgeving, zoals het televisie testscherm op de wand achter het bed.

Efficiënte indeling

“Met de jaren was de oorspronkelijke, efficiënte indeling uit het pand verdwenen. Dankzij de verbouwing zijn alle ruimten goed met elkaar te verbinden of te scheiden. De keuken heeft een centrale plek in het gebouw gekregen met verschillende uitgangen, wat het mogelijk maakt om alle gasten in korte tijd te bedienen. De enorme ronde bar in de Green Center werd weggehaald en vervangen voor brede bars, zodat je voor een drankje niet lang in de rij hoeft te staan.”

Het is indrukwekkend hoeveel werk er is verzet in Gooiland: de locatie is voor wie hier een tijdje niet is geweest amper terug te herkennen. Toch houdt het werk hier niet op voor Philip en zijn team. Inmiddels zijn ze alweer bezig met het volgende project: een private club. In het souterrain was tot voor kort een aparte discotheek gevestigd. Deze wordt nu verbouwd en ingericht in dezelfde stijl als de rest van Gooiland. En als dat net zo mooi wordt als wat we nu al zien, belooft dat veel goeds!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.