Discover the finest spaces
Delen

Dit zijn de plannen voor het nieuwe Hotel Gooiland

Een nieuw hotel, een nieuw logo en huisstijl, én een complete restyling van het hele monumentale pand in het centrum van Hilversum – inclusief de onlangs nog gerenoveerde evenementenlocatie en het theater. De plannen die Philip Lamers heeft voor Gooiland zijn groots en gewaagd. Dat moet ook wel: de bedoeling is dat het de locatie en Hilversum internationaal op de kaart zet. Maandag presenteerde Gooiland zijn nieuwe identiteit.

Wie vandaag langs Gooiland komt, zal zien dat de logo’s al van de ramen worden gekrabd. Hoewel de locatie pas kort bestaat in de huidige vorm, gaat het hele gebouw alweer onder het mes. Te beginnen met het hotel, dat in de nieuwe vorm moet openen op 6 maart 2017.

Gooiland6

Het was al langer de wens van Philip Lamers om één sfeer te hebben in het hele gebouw, want tot voor kort waren het hotel en de evenementenlocatie twee uitersten in één pand. De evenementenlocatie was met het jonge team van Gooiland in de bloei van zijn leven, het hotel was al jaren uitgeblust. Onlangs kon Lamers het hotel overnemen, waardoor zijn wens om de twee tot één geheel samen te voegen uitkomt. Philip: “Een half jaar geleden hoorden we dat we het hotel konden overnemen. Het voelde al goed met Gooiland, maar we hadden nog niet het gevoel dat de locatie alleen genoeg is voor ondernemers uit Amsterdam om naar Gooiland te komen voor hun congres of event. Ik denk dat we nu een schatkist in handen hebben.”

Identiteit

De identiteit van Gooiland werd ontwikkeld door Identity Matching Academy (IMA), waarvan Paulus Emden Huitema de plannen presenteerde. Hij trok er de tijd voor uit, want plannen zijn er te over voor het monumentale pand (“We hebben nu al teveel ideeën om die bij de opening allemaal te presenteren”).

Gooiland Moodboard

“We gaan niet teruggrijpen naar het verleden, maar gebruiken het verleden als inspiratiebron.”

“De vraag van Philip was of wij konden helpen om van Gooiland weer iets bijzonders te maken. Het woord ‘weer’ triggerde ons. Het pand heeft absoluut geschiedenis, maar is dat alleen genoeg? En is het genoeg om voor de komende jaren aantrekkingskracht te behouden?” Het pand terugbrengen naar vroeger bleek niet wenselijk. “We vonden foto’s van hoe de inrichting er in de beginjaren heeft uitgezien. Die zijn ‘inspirerend’, maar terugbrengen naar die situatie is absoluut onwenselijk.”

Archiefmateriaal Hilversum Gooiland

Gooiland archief

Archiefmateriaal Hilversum Gooiland4

“Gooiland is een monument, maar geen museum. We gaan dus niet teruggrijpen naar het verleden, maar gebruiken het verleden als inspiratiebron. Architect Jan Duiker, het Nieuwe Bouwen, de opkomst van de radio, de vooruitgang van de burger, allen zijn synoniem voor moderniteit. Gooiland is een inspiratiebron voor modern denken.”

Enkele plannen voor Gooiland en Hotel Gooiland:

Hotel Gooiland wordt het eerste ‘Dutch Brands Hotel’. Voor de inrichting van de kamers zijn samenwerkingen aangegaan met klassieke Nederlandse merken als Hema, Auping en Luxaflex.

Archiefmateriaal Hilversum Gooiland2

Bij de inrichting wordt gekeken naar de materialen en kleuren die al aanwezig zijn. Typerend voor het gebouw is de lichte kleuren, met veel koper en glas.

Gooiland - VSOP - 12-06-2015

[Foto: Tycho’s Eye Photography

Gooiland sluit aan bij het concept waarmee Amsterdam Marketing het Gooi presenteert: Castles and Gardens of Amsterdam. Het dakterras wordt aangepakt en krijgt veel groen. Maar groen komt niet alleen op het dak, ook van binnen moet Gooiland ‘het groene hart’ van Hilversum worden. Het plan is om groene wanden van echte planten te realiseren in de lobby, in kamers en in het ontbijtrestaurant.

logo1

Met behulp van de originele gevelbelettering van Gooiland – die in de kelder van de locatie werd gevonden – is de oorspronkelijke typografie gereconstrueerd. Deze typografie wordt doorgevoerd in de nieuwe huisstijl en het nieuwe logo.

Hotel Gooiland wordt momenteel verbouwd en moet op 6 maart 2017 haar deuren openen. In de volgende fases worden het dakterras, de evenementenlocatie en het theater onder handen genomen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.