Discover the finest spaces
Delen

Recordaantal hotels over de kop… en toch groeit de branche

In juli van dit jaar is een recordaantal hotels over de kop gegaan. Maar liefst tien hotels werden failliet verklaard in de zomermaand, zo blijkt uit gegevens van het Kenniscentrum Horeca. Maar anderzijds groeit het aantal hotels in Nederland al jaren en komen er meer gasten. Vorig jaar kwamen er 3 procent meer gasten die voor 2 procent meer overnachtingen zorgde ten opzichte van 2011, zo meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

Vraag naar hotelkamers neemt toe
Sinds januari 2007 gingen er maandelijks gemiddeld 2 hotels failliet en dat gemiddelde liep behoorlijk op in het afgelopen jaar. Maar tegelijkertijd steeg het aantal hotels in Nederland, van 2800 in 2007 naar 3250 anno nu. ”Sterker nog, als je naar het aantal kamers kijkt is dat nog veel sterker gestegen. Het toerisme groeit in Nederland en dus neemt ook de vraag naar hotelkamers toe’’, legt Ewout Hoogendoorn, directeur van de Nederlandse tak van hotelconsultant Horwath uit.

Kleine hotels
De faillissementen komen vooral doordat kleine hotels het zwaar hebben. ”Die hebben geen buffer of een organisatie om op terug te vallen’’, aldus Hoogendoorn. Maar het komt ook voor dat de eigenaar van een hotel persoonlijk failliet gaat en zijn hotel meeneemt in zijn val. Of dat de exploitant failliet gaat door bijvoorbeeld een veel te hoge huur. ”Al met al zie je het effect van de crisis wel. De bezettingsgraden zijn goed, maar de kamerprijzen en de omzet zijn niet op het niveau van 2007.’’

Bron: Nu.nl

Foto: Art Hotel Eindhoven maakte deze week een doorstart na overname door Inntell Hotel Group

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.