Discover the finest spaces
Delen

RAI Amsterdam opent bijzonder parkeergebouw

Meer dan een parkeergarage

Met een originele ‘drive-in’ presentatie opende RAI Amsterdam het bijzondere nieuwe parkeergebouw. Bijzonder: want er kan niet alleen geparkeerd worden, maar de eerste verdieping is ook inzetbaar als beurshal. Benieuwd naar de nieuwe aanwinst reden we de nieuwe parkeergarage binnen. De hal was voor de gelegenheid ingericht als een drive-in bioscoop, waar de bezoekers vanuit de auto de opening bekeken.

RAI Amsterdam

Via de spiraalvormige inrit aan de zuidkant van het gebouw lopen we naar de eerste etage, waar de deuren van de hal al open staan. In de hal staat een groot aantal auto’s met hun neus naar drie grote schermen gericht. Met een bakje popcorn in de hand zoeken we een leuke auto uit, stellen de stoelen wat bij en hebben we het al even over de ruimte. Het filmpje start en de zaal vult zich met gelach. Tegen het einde van de video draait het claxonconcert op volle toeren en is het gebouw officieel geopend.

Meer dan een parkeerplaats

Om het gebouw meer te maken dan alleen een parkeerplaats werd de eerste etage in dubbele hoogte uitgevoerd, zodat deze ook als ‘extentiehal’ ingezet kan worden. De hal staat in directe verbinding met de omliggende hallen, waardoor het ook kan functioneren als doorgang tijdens evenementen.

Berend Bouwmans: “Deze hal is voor de RAI neergezet als additionele hal voor het gehele RAI-complex. De uitbreiding ligt tussen twee grote complexen in en is dusdanig geïsoleerd dat het een hoger geluidsniveau kan dragen, wat deze hal onder andere geschikt maakt voor dance events, als beurshal of als plenaire zaal. De zaal zal alleen in combinatie met andere hallen verhuurd worden. Een entree via de parkeergarage willen wij onze bezoekers niet aanbieden, zo werkt dat niet. Als aanvullende hal is hij ideaal, dan zie je dat de ruimte flexibiliteit heeft.”

Als er niet geparkeerd wordt blijven de deuren die de hal van de doorloop scheiden geopend en past de hal duidelijk in het geheel van de RAI. Met de deuren gesloten kan de ruimte als parkeerplaats gebruikt worden en behoudt de doorloop zijn functie.

Het ontwerp

Het gebouw, ontworpen door Benthem Crouwel Architects, heeft een kenmerkende strakke rechthoekige vorm met aan de zuidzijde twee opvallende spiralen, de zogenaamde ‘wokkels’. In de avond wordt de elegante vorm van de wokkels benadrukt door blauwe ledlijnen. Vanaf het dak heb je een prachtig uitzicht over de Zuidas van Amsterdam.

RAI Amsterdam

Het eerste evenement

Het eerste evenement waar deze zaal voor gebruikt is was IBC, de grootste beurs die zich elk jaar in de RAI afspeelt. Met een VR-bril op konden de bezoekers even rondkijken hoe de zaal er in functie uit zag. Op het eerste gezicht voelde de hal aan als een parkeerplaats, maar nu werd duidelijk dat de ruimte ook goed werkt als beurshal.

Ingeborg Westerhuis, corporate communicatiemedewerker bij de RAI: “Het was één standhouder die erin stond, normaal kunnen hier meer standhouders in, maar dit bedrijf had de ruimte helemaal voor zichzelf. De deuren tussen de doorloop en de hal zijn bij gebruik van de hal geopend, hierdoor kwamen de bezoekers door de doorloop langs deze hal die dus ook als expositieruimte gebruikt kan worden.”

Parkeergelegenheid

Rondom de RAI zijn door de groei van de Zuidas verschillende parkeerplekken verloren gegaan. De nieuwe parkeergarage biedt plaats aan 1000 auto’s, wat het totaal parkeerplaatsen van de RAI naar 4000 brengt. De RAI heeft nu weer genoeg parkeergelegenheid om grote internationale, meerdaagse events op eigen terrein te herbergen. Op dagen dat er geen events zijn is het gebouw een parkeerterrein voor de Gemeente Amsterdam. De bewoners en relaties die werkzaam zijn op de Zuidas kunnen hier ook hun parkeerplek van maken.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.