Discover the finest spaces
Delen

Prinsjesdag Special: Kijkje in De Ridderzaal

Is de Ridderzaal zomaar te boeken?

Ieder jaar op de derde donderdag van september is het Prinsjesdag: de dag dat ons staatshoofd de troonrede voorleest aan de leden van de Staten Generaal. Velen denken bij deze dag aan de gouden koets of de hoeden van de vrouwelijke Kamerleden, maar er is nog veel meer moois te zien. Zo zien we ieder jaar koning Willem Alexander de troon bestijgen in de Ridderzaal: een prachtige locatie in het hart van Den Haag. Hoog tijd dus dat GreaterVenues deze venue uitlicht!

De Ridderzaal

De Ridderzaal is de meest bekende locatie van het Binnenhof en is de grootste van de zogeheten ‘Grafelijke Zalen’. Deze zalen werden al in de dertiende eeuw gebouwd door Floris IV, de toenmalig Graaf van Holland. Achter de Ridderzaal werd het oorspronkelijke jachtslot gebouwd. In dit paleis, wat het huis was van de graaf, zijn de andere drie Grafelijke Zalen te vinden. Dit zijn de Rolzaal, de De Lairessezaal en de Kelderzaal. Vanaf dit moment was dit de belangrijkste woonplaats van de graven van Holland en het bestuurscentrum van het graafschap. In de zalen zijn gotische elementen van het Oude Westminster Hall terug te vinden.

De Grafelijke Zalen

Bij het zien van de Ridderzaal gaat ons locatiehartje natuurlijk direct sneller kloppen en branden een aantal vragen op onze lippen. Wij spraken daarom met Frank Wassenaar, woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Zijn de Grafelijke Zalen zakelijk te boeken?

“Veel bedrijven zouden graag de evenementen in de Ridderzaal of één van de andere ruimtes boeken. Helaas kan deze locatie niet worden gebruikt voor commerciële doeleinden. Dit is omdat de locatie beheert worden door de overheid en de overheid zich niet kan mengen in de commerciële markt. De Zalen zijn dus alleen beschikbaar voor eigen gebruik. Wel is het mogelijk een rondleiding te krijgen.”

Wat gebeurt er de rest van het jaar met deze locaties?

“Tegenwoordig zijn de Grafelijke Zalen het officiële ontvangstcentrum van de regering. Buitenlandse gasten worden hier ontvangen en een aantal zalen zijn ook beschikbaar voor congressen, symposia en andere plechtige bijeenkomsten. De Grafelijke Zalen zijn het visitekaartje van Nederland.”

De Grafelijke Zalen

De Grafelijke Zalen

De Grafelijke Zalen

Maar wanneer mag de Ridderzaal dan wel worden gebruikt? Daar zijn een aantal regels voor, vertelt Wassenaar. Zo moet er altijd een minister, staatssecretaris of het presidium van een Hoge Colleges van Staat als gastheer optreden bij een evenement in de Ridderzaal. Hiervoor moet altijd een verzoek worden voorgelegd aan de Commissie van Advies. Een van de vaste evenementen in De Ridderzaal is – naast het voorlezen van de troonrede – bijvoorbeeld om de Nederlandse medaillewinnaars van de Olympische Spelen te huldigen en om de versierselen die bij de ridderorde horen uit te reiken.

Voor de andere Grafelijke Zalen zijn de regels wat soepeler. Nog steeds moet het verzoek voor gebruik door een minister, staatssecretaris of presidium van een van de Hoge Colleges van staat worden ingediend. Maar zij kunnen ook het verzoek van derden ondersteunen. In dit geval beslist de algemeen directeur van het Rijksvastgoedbedrijf of de Zalen hiervoor gebruikt mogen worden. Er worden alleen plechtige bijeenkomsten georganiseerd in deze zalen, zoals recepties of diners. Dit gebeurt tientallen keren per jaar, met deelnemers tussen de 10 tot 850 personen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.