Dit zijn de plannen voor Paleis Soestdijk in 2016
Een botanische tuin, een internationaal handelshuis, een showcase van het Nederlandse bedrijfsleven of een museum over het Koninkrijk der Nederlanden. Dat zijn de vier overgebleven toekomstbeelden van Paleis Soestdijk.
Enkele maanden terug deed minister Blok (Rijksdienst) een oproep om met creatieve voorstellen te komen voor een herbestemming van het monument. In totaal werden er 120 ideeën ingestuurd, waarvan vier plannen verder zullen worden uitgewerkt. Dat meldt het ministerie deze week. Dit zijn de vier overgebleven plannen!
1. Eden Soestdijk
[Foto: Eden Project]
Een voorstel geïnspireerd door het succesvolle Eden Project in Cornwall, in het Verenigd Koninkrijk. De grootste botanische tuin ter wereld en een ideële stichting voor duurzame innovatie. Thema is de verbondenheid tussen mens en natuur, bezien vanuit duurzaamheid en innovatie. Er worden twee architectonisch verbijzonderde kassen aan het landschap toegevoegd. Het paleis wordt een tentoonstellings- en ontmoetingscentrum.
Door: Stichting Voorbereiding Eden Soestdijk, Mecanoo Architecten, Eden Project en Royal HaskoningDHV.
2. Internationaal Handelshuis
[Foto: Paleis Soestdijk]
Een (inter)nationaal podium voor het bedrijfsleven, kennisuitwisseling, innovatie en samenwerking. Het paleis zal worden gebruikt als representatieve ontvangstlocatie voor samenkomst, kennisdeling, handelsmissies en staatsbezoeken, maar zal ook publiek toegankelijk zijn.
Door: Tenman, Van Heemstra Consulting/Landgoedcoach, architectenbureau Fritz.
3. Made by Holland
[Foto: Paleis Soestdijk]
De showcase ‘Made by Holland’ brengt de kracht en de competenties van het Nederlandse bedrijfsleven onder de aandacht in de vorm van een experience. De fraaie ruimtes in het paleis blijven behouden en beleefbaar. Ook op het landgoed komen showcases. Aan de overzijde van de Amsterdamsestraatweg is een daarop aansluitend dynamisch cultureel, horeca- en evenementenprogramma voorzien.
Door: Hylkema Consultants B.V., MeyerBergman Investments B.V., Beheer- en Exploitatiemaatschappij Westergasfabriek B.V., Leeuwenpoort Ontwikkeling B.V.
4. Nationaal Ensemble
[Foto: Paleis Soestdijk]
Het paleis als huis van het verleden. De locatie behoudt de huidige multifunctionele programmering. In het park komt een nieuw paviljoen: het huis van de toekomst met een experience gericht op jonge bezoekers. Uitgangspunt van het programma is het ervaren van de relatie tussen verleden, heden en toekomst van ontwikkelingen binnen ons Koninkrijk.
Door: VolkerWessels, Staatsbosbeheer, Van Hoogevest Architecten BV, H+N+S Landschapsarchitecten, Cultureel Organisatiebureau Artifex
Herbestemming
Deze vier initiatiefnemers krijgen ieder 100.000 euro om het komende half jaar hun ideeën uit te werken tot een zakelijk rendabel en uitvoerbaar plan. Afhankelijk van de uitwerking kunnen de initiatiefnemers daarna een bod doen op het paleis en het landgoed.
Soestdijk, eens de woning koningen en koninginnen, staat al sinds 2004 leeg. Koningin Juliana en prins Bernhard waren de laatste bewoners (2004) die hun sporen hebben achter gelaten. Sindsdien wordt er gezocht naar een herbestemming, en in die tussentijd is Cultureel Organisatiebureau Artifex i.s.m. het Rijksvastgoedbedrijf verantwoordelijk voor de culturele programmering en exploitatie van het paleis.