Discover the finest spaces
Delen

Opening Soon: Museum Voorlinden in Wassenaar

De locatie opent op 11 september haar deuren voor het publiek

Het langverwachte Museum Voorlinden opent binnenkort haar deuren voor het publiek. Op het Wassenaarse landgoed Voorlinden, vlakbij de kust in een schitterende groene omgeving, is het afgelopen jaar een stralend wit gebouw neergezet. Het museum biedt onderdak aan de zogeheten Caldic Collectie, een rijke en verrassende kunstcollectie die de afgelopen vijftig jaar bijeengebracht is door Joop Caldenborgh. Al in 2012 werd het ontwerp van het nieuwe museum voor moderne en hedendaagse kunst aangekondigd. Op 11 september 2016 kunnen wij het dan eindelijk ook van binnen zien.

[Foto boven: Pietro Savorelli]

MuseumVoorlinden-RichardSerra-OpenEnded-AntoineVanKaam

[De sculptuur Open Ended van de Amerikaanse kunstenaar Richard Serra is 4 meter hoog, 18 meter lang en 7 meter breed. Foto: Antoine van Kaam]

 Museum Voorlinden bestaat uit een bovengrondse en een ondergrondse laag. Dankzij het gebruik van glas en beton in de kleur van duinzand gaat het gebouw gemakkelijk op in de omgeving. Van binnen is het gebouw dienend is aan de kunst. Zo valt het heldere licht van de Hollandse kust dankzij 115.000 onder een hoek afgesneden pijpen van over het gehele dak indirect naar binnen in het museum. Een velum en transparant glazen dak, waarin indirect LED licht is opgenomen, zorgt ervoor dat zowel op zonnige dagen als in de avond op gedoseerde wijze een haast magisch licht de kunstwerken beschijnt.

Museum Voorlinden

 

[In de Skyspace van James Turrell zie je de lucht zoals je deze nog nooit hebt gezien. Foto: Antoine van Kaam]

Voetbalveld / Griekse tempel

Het ontwerp is afkomstig van Kraaijvanger Architects. Een uitleg van de architect: ‘De langwerpige grondvorm bestaat uit afwisselende duinzand-kleurig natuursteen- en transparante glaswanden. Het gehele gebouw staat op eenzelfde soort natuurstenen plint. Een elegante, wit-stalen colonnade draagt de ingenieuze dakconstructie. De afmeting en de verhoudingen komen overeen met een voetbalveld én een Griekse tempel. Ondanks de moderne uitstraling kent het gebouw op meer vlakken referenties aan de klassieke bouwordes, de portico voor de ingang, de zes kolommen (hexastyle) aan de korte zijde alsmede de symmetrie en proportionering. De globale driedeling van het interieur volgt het museale programma: collectiepresentaties, wisselende tentoonstellingen en permanente in-situ werken. Het interieur bestaat uit een twintigtal hoge daglicht zalen, te verduisteren zalen, een auditorium, bibliotheek, prentenkabinet, educatieve ruimte, restauratie atelier en museumshop.’

Museum Voorlinden meetings

[Het auditorium is geschikt voor bijeenkomsten. Foto: Museum Voorlinden]

Bijeenkomsten

Met name het auditorium is geschikt voor bijeenkomsten, zo meldt het museum op haar website. Na de opening zal meer duidelijk worden over de mogelijkheden tot verhuur. Wel is er al te lezen dat Voorlinden een sfeervolle locatie is voor een vergadering, lezing, receptie of diner. Zowel de zalen in het landhuis als het nieuwe auditorium in het museum zijn geschikt om groepen te ontvangen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.