Discover the finest spaces
Delen

Open in 2019: Depot Boijmans van Beuningen

Depot Boijmans van Beuningen: dat is hoe het nieuwe Collectiegebouw van Museum Boijmans van Beuningen zal gaan heten. Vrijdag onthulde het museum de naam van het gebouw, nadat de eerste paal de grond in werd geslagen. De nieuwe aanwinst wordt een absolute eyecatcher in het Rotterdamse Museumpark, dankzij het fraaie ontwerp van het toonaangevende architectenbureau MVRDV dat onder meer bekend is van de Markthal. Depot Boijmans van Beuningen zal naast 70.000 kunstobjecten ook de ruimte bieden aan bedrijfsevenementen.

“Er is niets ter wereld wat er op lijkt”, vertelt directeur Sjarel Ex van Museum Boijmans van Beuningen over het depot dat momenteel wordt toegevoegd aan het Museumpark, direct naast het museum. De dynamiek van het depot is een andere dan die van het museum: hier worden geen tentoonstellingen gemaakt, maar kan het publiek – zelfstandig of met een gids – grasduinen tussen 70.000 kunstobjecten. Ze kunnen ook meekijken met herkomstonderzoek, conservering en restauratie. Het initiatief voor een openbaar kunstdepot stamt al uit 2005.

Nieuw architectuuricoon

Het ontwerp van MVRDV won in 2014 de architectenselectie voor het Collectiegebouw. Het gebouw dat zij ontwierpen heeft een ronde komvorm van bijna 40 meter hoog, die bekleed wordt met spiegelend materiaal. Door de weerspiegeling van het omliggende Museumpark in de gevel wordt het gebouw één met de omgeving. Het gebouw heeft alle potentie om uit te groeien tot een nieuw Rotterdams architectuuricoon naast De Rotterdam van O.M.A. en de Markthal van MVRDV.

Spectaculair dakterras

Zigzaggend door het gebouw komt een openbare route, van de lobby tot de beeldentuin naar het dakterras waarop 75 bomen komen en vanwaar je een spectaculair uitzicht krijgt op de stad. Via de transparante expreslift zullen bezoekers, voordat ze kunnen genieten van het uitzicht, al iets kunnen opvangen van wat er zich in het depot afspeelt. In het Depot komen zes verdiepingen, met daarin vier professionele restauratieateliers, twee filmcabines, een educatieve ruimte en een filmzaal. Een deel van het Depot van circa 1900 vierkante meter is bestemd voor verhuur aan particuliere verzamelaars. Welke ruimtes beschikbaar zullen zijn voor zakelijke evenementen is nog niet duidelijk.

Depot Boijmans van Beuningen

Opening eind 2019

Het nieuwe gebouw zal de skyline van Rotterdam verrijken en past goed bij de toenemende populariteit van de stad, die als favoriete bestemming op steeds meer lijstjes van internationale media prijkt. “Met het depot geeft het museum de collectie, die grotendeels eigendom is van de gemeente, een bestendige toekomst”, zegt Sjarel Ex. “Bezoekers kunnen straks zelf zien met hoeveel zorg, gevoel voor detail en liefde wordt gewerkt aan het behoud van elk afzonderlijk kunstwerk voor toekomstige generaties.”

De geschatte bouwtijd van Depot Boijmans van Beuningen is 1,5 jaar. De oplevering van het gebouw staat gepland eind 2018, daarna volgt nog een half jaar droog- en inregeltijd en vervolgens een half jaar inhuizen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.