Discover the finest spaces
Delen

Nieuwe vloer maakt events mogelijk in Colosseum Rome

Het wereldberoemde Colosseum in Italië krijgt weer een arenavloer, net zoals tweeduizend jaar geleden. Destijds vonden er allerlei soorten gladiatorengevechten plaats in de arena, maar nu komt de vloer er voor toeristen en culturele evenementen. Dit maakte het Italiaanse ministerie van Cultureel Erfgoed, Activiteiten en Toerisme onlangs bekend. Bouwbedrijven kunnen tot 1 februari projectvoorstellen indienen bij aannemer Invitalia voor het ontwerp en de bouw van de vloer die open en dicht moet kunnen. 

Het idee om de arena van het Colosseum te herbouwen werd in 2014 gelanceerd door archeoloog Daniele Manacorda en werd gesteund door minister Dario Franceschini van het ministerie van Cultureel Erfgoed, Activiteiten en Toerisme. Franceschini nam de reconstructie op in het ‘strategisch plan voor grote culturele projecten in 2015’ en maakte er 18,5 miljoen euro voor vrij. “Deze reconstructie is een belangrijke technologische ingreep die bezoekers de gelegenheid biedt om niet alleen het ondergrondse gangenstelsel te zien, zoals dat al jarenlang kan, maar ook om de schoonheid van het Colosseum vanuit het midden van de arena te aanschouwen”, aldus de minister.

Bekijk hier een video van het Italiaanse ministerie over de reconstructie:

Colosseum

Het herbouwen van de arenavloer gaat een flinke technische uitdaging worden. De Italiaanse regering wil namelijk aan de ene kant dat het ondergrondse gangenstelsel te zien blijft. Deze gangen gebruikten de gladiatoren om de wilde dieren waarmee werd gevochten veilig de arenavloer op te krijgen door middel van takelliften. Maar aan de andere kant moet dit gangenstelsel ook afgedekt kunnen worden zodat er evenementen op de arenavloer plaats kunnen vinden en toeristen er kunnen lopen. Verder moet het systeem verwijzen naar de liftmechanismen die duizenden jaren geleden werden gebruikt.

Het mobiele systeem moet zo worden gebouwd dat het snel en meerdere keren op dezelfde dag kan worden geactiveerd. Om zo de archeologische structuren te beschermen tegen zowel atmosferische neerslag als overmatige instraling en om tegelijkertijd de geheimen van de complexe organisatie van de gladiatorenshows te onthullen”, meldt het ministerie van Cultureel Erfgoed, Activiteiten en Toerisme op hun website. Nadat het winnende ontwerp is gekozen, moet de reconstructie dit jaar nog gaan beginnen. 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.