Discover the finest spaces
Delen

Nieuwe Kuip aan zijden draadje

De komst van een nieuw stadion van voetbalclub Feyenoord hangt aan een zijden draadje nu coalitiegenoot D66 in Rotterdam het plan niet steunt. Het is nu allerminst zeker dat het college een meerderheid vindt die garant wil staan voor een lening van 165 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe voetbaltempel.

“Een te groot risico en onvoldoende meerwaarde”
D66 stond al lange tijd kritisch tegenover de plannen. De fractie vindt het plan financieel gezien een te groot risico en bovendien onvoldoende meerwaarde hebben voor de stad Rotterdam in termen van economie, breedtesport en werkgelegenheid. Daarom stemmen de fractieleden donderdag tijdens de raadsvergadering unaniem tegen het voorstel, zo maakte fractievoorzitter van D66 Salima Belhaj dinsdag bekend. Wat dat betekent voor de coalitieverhoudingen blijft ongewis.

“Nieuwe financieringslasten blok aan het been”
Met het voorstel voor Het Nieuwe Stadion is een investering gemoeid van bijna 400 miljoen euro. De gemeente is gevraagd garant te staan voor een bedrag van 165 miljoen euro. Daarnaast moet er 35 miljoen euro worden uitgegeven aan het verwerven van grond en 36 miljoen euro worden geïnvesteerd in aanpassingen van de infrastructuur rondom het nieuwe stadion. Belhaj zegt dat het geen makkelijk besluit is geweest: “We zien ook de voordelen, maar alles afwegende zijn we er onvoldoende van overtuigd dat deze investering Rotterdam daadwerkelijk vooruit helpt. Wij achten de kans groot dat de financieringslasten van het nieuwe stadion een blok aan het been van Feyenoord worden in plaats van dat het de club vooruit helpt.”

Afwegingen

In dat licht bezien loopt de stad Rotterdam het risico de 165 miljoen ook echt kwijt te zijn. “We moeten dan extra bezuinigen en in tijden van financiële crisis moet je heel goed afwegen of je dat risico wil lopen. Het zou echter ook betekenen dat we nog minder kunnen investeren in de binnenstad van Rotterdam, de motor van de lokale economie.” De partij vindt het daarnaast een gemiste kans dat bij de plannen geen verbindingen zijn gelegd met andere partijen in de stad, zoals het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen, sportverenigingen en supporters.

Bron: AD.nl

 

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.