Discover the finest spaces
Delen

Nieuwe glazen gevel Beurs van Berlage

Het eerste deel van de verbouwing van de Beurs van Berlage aan het Damrak is deze week opgeleverd. De nieuwe entree is daarvan het meest zichtbare deel. Drie enorme glazen puien geven de vernieuwde hoofdentree een toegankelijke uitstraling.

De zware hekken en oude pui zijn verwijderd en vervangen door een volledige glazen gevel met schuifdeuren voor een meer open uitstraling. De medewerkers van de Beurs van Berlage waren de eersten die het resultaat mochten bewonderen. Door alle drie de bogen te voorzien van glazen schuifdeuren als entree zijn verschillende toegangen en publieksstromen tegelijk mogelijk. Achter de schuifdeuren is een nieuwe, van licht natuursteen opgebouwde, trap verrezen. Een technisch hoogstandje is de minder valide lift die in de traptreden verwerkt is.

 

Trap van 2.000 kilo

De aanleg van de trap had behoorlijk wat voeten in aarde. De 2.000 kilo zwaar wegende trap werd midden in de nacht, met behulp van een enorme hijskraan op het Damrak, naar binnen gehesen door het open dak. Via deze trap komt men straks in de volledig nieuwe expositie ruimte van de Beurs van Berlage. Binnenkort zal dit kunststukje nog eens herhaald worden en zal een prachtige glazen lift de Beurs van Berlage invliegen.

 

Bovenaan de trap staat de nieuwe ontvangstbalie, waar veel aandacht aan is besteed. De balie is opgebouwd uit driehoekige, brons geglazuurde tegeltjes. Janneke Bierman, architect van Bierman Henket architecten, heeft de Egyptische driehoek als ontwerpprincipe van Berlage in de nieuwe balie verwerkt als een ode aan de bouwmeester. 

Grootschalige verbouwing

De Beurs van Berlage is bezig met een grootschalige verbouwing. Vorig jaar werd als onderdeel hiervan al de Glazen zaal uit de Graanbeurszaal verwijderd. Daarmee werd de Graanbeurszaal, net als de Effectenbeurszaal en Grote zaal, een geschikte congres- en evenementenlocatie voor grote bijeenkomsten. De laatste werkzaamheden aan de tentoonstellingsruimtes in het souterrain en de bevoorradingsroute voor evenementen en magazijnen vinden nu plaats en zullen de komende acht weken afgerond worden. Op 21 november 2015, als de Beurs van Berlage 112,5 jaar bestaat, houdt de Beurs een open dag waar iedereen welkom is het gehele pand gratis te bezichtigen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.