Discover the finest spaces
Delen

Nieuw ontdekte werk van Van Gogh te zien bij Singer Laren

Groot nieuws in Nederland gisteren: er is tot nu toe onbekend werk van Van Gogh ontdekt in de collectie van de Van Vlissingen Art Foundation. Door de ontdekking bleek bij nader onderzoek door het Van Gogh Museum een vergelijkbare tekening uit een andere collectie ook van Van Gogh te zijn, en Singer Laren heeft nu de grote eer om als eerste beide werken te mogen exposeren.

Het gaat om ‘De heuvel van Montmartre met steengroeve’ uit maart 1886, uit de collectie van de Van Vlissingen Art Foundation. Na uitgebreid onderzoek door het Van Gogh Museum naar onderwerp, stijl, techniek, materiaalgebruik en herkomst van deze tot nu toe onbekende tekening is geverifieerd dat dit werk van de hand van Van Gogh is.

Met deze vondst kon ook een vergelijkbare tekening die eerder was afgeschreven opnieuw aan Van Gogh worden toegekend. Dat werk, getiteld ‘De heuvel van Montmartre’ (1886) komt uit het Van Gogh Museum en is in onderwerp, formaat, stijl, techniek en materiaalgebruik onmiskenbaar verwant aan de nieuw ontdekte tekening.

Van Gogh
Vincent van Gogh, De heuvel van Montmartre met steengroeve, maart 1886, zwart krijt, geveegd en gegumd, witte dekkende waterverf, op vergépapier met watermerk. Collectie Van Vlissingen Art Foundation

Van Vlissingen Art Foundation

Museumdirecteur van Singer Laren, Jan Rudolph de Lorm: “We zijn uiteraard zeer verheugd dat wij de primeur hebben. Eén van de tekeningen komt uit de collectie van de Van Vlissingen Art Foundation, waar we momenteel een tentoonstelling van hebben. We mogen beide ontdekte werken nu exposeren. We waren al trots op de tentoonstelling van de Van Vlissingen Art Foundation, maar dat er nu ook nieuw ontdekt werk van Van Gogh inzit is pure sensatie.”

Jan Rudolph de Lorm heeft zich met zijn team lang ingezet om de privécollectie van de Van Vlissingen Art Foundation te mogen exposeren. “Al sinds 2013 zijn we in contact met Van Vlissingen. Met veel passie en inzet proberen we de mooiste collecties binnen te halen en deze stond hoog op onze verlanglijst. Ik heb in 2013 een prijsuitreiking mogen doen voor de foundation en daarna heeft het nog een aantal jaren geduurd voordat ze voor het eerst bereid waren hun privécollectie te delen met het publiek. Dat ze dat uiteindelijk bij ons doen vinden we fantastisch, en de tekeningen van Van Gogh zijn de kers op de taart.”

Van Gogh
Vincent van Gogh, De heuvel van Montmartre, 1886, Van Gogh Museum Amsterdam (Vincent van Gogh Stichting).

Singer Laren

Beide tekeningen zijn tot en met 6 mei te zien in de tentoonstelling Impressionism & Beyond. A Wonderful Journey. bij Singer Laren. Een tentoonstelling van Franse impressionisten, postimpressionisten en expressionisten uit de Van Vlissingen Art Foundation met werken van kunstenaars als Monet, Manet, Renoir, Signac, Matisse en Picasso. Er zijn ook mogelijkheden om een event te combineren met een bezichtiging van de expositie en de nieuw ontdekte werken van Van Gogh.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.