Discover the finest spaces
Delen

Meer mogelijkheden voor events in nieuw entreegebouw en verduurzaamde loods op Pampus

Forteiland Pampus in het IJmeer krijgt er de komende jaren een nieuw entreegebouw en een gerenoveerde loods bij waar onder andere evenementen georganiseerd kunnen worden. Deze nieuwbouw en renovaties zijn onderdeel van een grootscheeps duurzaamheidsplan waarna het eiland volledig zelfvoorzienend en fossielvrij moet worden. Het nieuwe zelfvoorzienende Pampus moet begin 2022 helemaal gereed zijn.

Het bijzondere kunstmatige eiland werd in de negentiende eeuw aangelegd als afsluiter van verdedigingslinie de Stelling van Amsterdam. Het kon tweehonderd soldaten langdurig voorzien van water en energie zonder contact met het vasteland te hoeven zoeken. Deze zelfstandigheid wordt met het nieuwe duurzaamheidsproject nog veel verder doorgetrokken. Zo komt er een duurzaam energiesysteem dat onder andere zonne- en windenergie opwekt, energie opslaat in een gedimensioneerde batterij en een innovatieve biovergister die het organische afval op het eiland omzet in biogas dat de keuken in het nieuwe (en huidige) entreegebouw van energie voorziet. Deze biovergister is onlangs al in gebruik genomen. Verder komt er een nieuwe waterzuiveringsinstallatie, worden vijf historische gebouwen en de vloot van Pampus verduurzaamd en komt er een nieuw circulair entreegebouw met onder andere zaal- en congresruimte.

Forteiland Pampus

Het nieuwe circulaire entreegebouw op Forteiland Pampus krijgt onder andere een horecagelegenheid, souvenirwinkel en verschillende ruimten voor events. “Je kunt hier terecht voor allerlei soorten bijeenkomsten, variërend van vergaderingen, presentaties, teamactiviteiten, feesten en diners. De precieze indeling en capaciteit is nog niet bekend, maar reken op een flexibele indeling met een capaciteit van zo’n 300 tot 400 bezoekers. In de loods die we op nieuwe wijze gaan terugbouwen op de westzijde komt daarnaast ook ruimte voor events tot 150 personen”, vertelt Tom van Nouhuys, directeur van Stichting Forteiland Pampus. 

Het entreegebouw is ontworpen door Paul de Ruiter Architects en komt deels verzonken in de grond te liggen. Hierdoor warmt het gebouw minder op door de zon en raakt het ook minder warmte kwijt in de winter. Verder krijgt het een gevel van glas dat een prachtig uitzicht biedt op het eiland. Architect Paul de Ruiter: “In het ontwerp hebben we de historische filosofie van zelfvoorziening gecombineerd met moderne duurzame innovaties. Zo vormt het gebouw de verbinding tussen nieuwe technologie en het historische karakter van Pampus.” Doordat het nieuwe entreegebouw bijna 300 vierkante meter groter wordt kan Pampus ruim 100.000 bezoekers per jaar ontvangen. 

De keuken in het nieuwe entreegebouw verzorgt straks allerlei culinaire concepten tijdens je event. Tom: “Alles op het eiland wordt vanuit onze eigen horeca met ons eigen verhaal gedaan. In het nieuwe entreegebouw komt een volledige productiekeuken die, met ingrediënten van deels eigen bodem en volgens de principes van Dutch Cuisine, de loods en het entreegebouw faciliteert voor elk soort evenement.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.