Discover the finest spaces
Delen

Maastricht wil tweede congresstad van Nederland worden

Maastrichts Expositie en Congres Centrum (MECC Maastricht) wordt de komende jaren flink uitgebreid en verbouwd. De gemeente Maastricht is van plan om komende jaren een bedrag van 27,2 miljoen euro in MECC te investeren. Het auditorium en de foyers worden vernieuwd, er komt een nieuwe entree en het gehele congrescentrum krijgt een nieuwe, eigentijdse uitstraling.

Om het MECC ook in toekomst van waarde te laten zijn voor stad en regio, zijn de komende jaren investeringen in de accommodatie nodig. Congresorganisatoren stellen steeds hogere en uiteenlopende eisen aan congresaccommodaties. MECC moet daarom worden geüpdate en aangepast aan de wensen van de huidige en toekomstige tijd. Hiermee kunnen Maastricht en de regio hun concurrentiepositie ten overstaande van andere congressteden behouden en versterken.

“Volgens Rob van de Wiel, directeur van het MECC, groeit Maastricht met deze investeringen uit tot de tweede congresstad van Nederland.”

Fysieke aanpassingen

Verder moet de verbinding tussen het congrescentrum en de Brightlands campus (Maastricht Health Campus en Chemelotcampus) worden verstevigd. Ook daarvoor zijn fysieke aanpassingen nodig. Met de aankoop van het vastgoed door de gemeente is financiële ruimte ontstaan om deze investeringen in de periode 2015 – 2020 te doen. De gemeente heeft samen met MECC Maastricht BV en de RO-Group een richting vastgesteld voor dit investeringsplan.
De belangrijkste maatregelen zijn:

  • opwaarderen van de entree en verbinden van de Expo-foyer met de Zuidhal;
  • uitbreiden en vernieuwen van het auditorium, foyer en Expo-foyer;
  • nieuwbouw aan het Forumplein: nieuwe entree, vergaderfaciliteiten, horeca, commerciële ruimtes en breakout rooms, waardoor een ontmoetingsplek ontstaat binnen de campusomgeving voor internationals, studenten, congresgangers en kenniswerkers;
  • verbeteren van de uitstraling en eigentijds maken van de hallen;
  • MECC meer cachet geven aan de buitenkant (door middel van Led-walls)

Tweede congresstad

Met deze investering is er een verwachte extra groei in de congresmarkt te realiseren van 5500 bezoekers per jaar (één groot congres van 3000 bezoekers en 3 tot 5 congressen van ongeveer 800 deelnemers). De investeringsplannen moeten leiden tot een totale omzetgroei van het MECC van € 1,8 miljoen euro per jaar. Volgens Rob van de Wiel, directeur van het MECC, groeit Maastricht met deze investeringen uit tot de tweede congresstad van Nederland.

Voor de regio leidt de investering tot een jaarlijkse impuls van € 7 tot 10 miljoen euro en (naar schatting) 100 tot 120 extra arbeidsplaatsen. MECC Maastricht is nu met een omzet van €12 miljoen goed voor 60 directe en 600 indirecte arbeidsplaatsen. De toegevoegde waarde voor de stad en regio wordt geschat op € 60 tot € 70 miljoen euro.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.