Discover the finest spaces
Delen

Maastricht houdt het verleden springlevend met toonaangevend archeologisch congres in het MECC

Deze vereniging houdt sinds 1994 jaarlijks haar ledencongres in een steeds wisselende Europese stad. Doel van het congres, dat in 2017 plaatsvindt in MECC Maastricht, is het uitwisselen van kennis en de integratie van de archeologie in Europa. Er zullen in 2017 naar verwachting 1.500 deelnemers uit meer dan 45 landen in het MECC aanwezig zijn. Het congres is hét toonaangevende archeologisch congres in Europa.

Aanleiding
Naar aanleiding van gesprekken tijdens een eerder archeologisch congres in Malta werd besloten te proberen om het congres naar Maastricht te halen. Als uitgangspunt werd de viering in 2017 van zowel het 25-jarig jubileum van het Verdrag van Maastricht als het Verdrag van Malta (archeologische monumentenzorg) genomen. De EAA besloot de organisatie van het congres in 2017 aan Maastricht toe te kennen. Andere kandidaat-steden waren Barcelona en Basel. Tijdens een bezoek van de EAA vorig jaar werd Maastricht geroemd vanwege het historisch centrum, compactheid en het moderne congrescentrum MECC. Naar aanleiding van het archeologisch congres wordt door de Provincie Limburg een randprogramma voor het grote publiek georganiseerd. De details daarover worden de komende jaren bekend gemaakt.

Het congres wordt georganiseerd door de gemeente Maastricht, de Provincie Limburg en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Het verleden springlevend
Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan een samenwerkingsovereenkomst. Belangrijk voor de samenwerkende partijen is dat de maatschappelijke relevantie van erfgoed tijdens het congres centraal staat. Wethouder Gerdo van Grootheest: “Dit congres biedt de mogelijkheid het rijke cultureel erfgoed van Maastricht en haar (Eu)regio voor een internationaal wetenschappelijk publiek te presenteren. We houden het verleden hiermee springlevend. Daarnaast sluit het congres prima aan bij de ambitie van de gemeente om Maastricht als congresstad te promoten.”

Gedeputeerde Noël Lebens: “De Provincie Limburg heeft een belangrijke taak om het archeologisch verleden van Limburg onder een breed publiek te verspreiden. Archeologische vondsten vertellen immers het verhaal van de rijke historie van onze provincie. Dat verhaal willen we voor iedereen toegankelijk maken, om zo de bekendheid van Limburgers met het archeologische verleden te vergroten. Met het ondersteunen van het congres, en met name aan het randprogramma, dragen wij bij aan deze doelstelling.”

Directeur Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Cees van ’t Veen: “Erfgoed is ons maatschappelijk kapitaal. Als nationaal kenniscentrum op het gebied van archeologie, is het voor ons van groot belang kennis te delen en uit te wisselen met onze Europese collega’s en instituten. Dat dit befaamde congres in Nederland plaatsvindt, onderstreept de vooraanstaande rol die Nederland speelt in Europa als het gaat om de archeologische monumentenzorg.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.