Discover the finest spaces
Delen

Locaties in de coronacrisis: hoe is het nu met… Stadsherstel Amsterdam?

Het zijn uitzonderlijke tijden. Hoe gaan locaties hiermee om? In deze rubriek vragen we hen waar ze op dit moment mee bezig zijn, hoe ze omgaan met de onzekerheid en waar ze energie van krijgen. In deze aflevering vertelt Emmy Schouten, afdelingshoofd Verhuur Bijzondere Locaties van Stadsherstel Amsterdam, onder andere over de vele projecten en anderhalve meter events die bij hen in het verschiet liggen.

“Sinds kort zitten we telkens met drie collega’s van events op kantoor. Wel op anderhalve meter natuurlijk. Fijn dat dit nu weer kan. Overleggen gaat makkelijker en het is bovendien veel gezelliger”, vertelt Emmy. “Sinds de versoepelingen werden aangekondigd zijn we druk bezig geweest met het maken van protocollen voor al onze veertien locaties in en rond Amsterdam. Zo’n protocol geeft je houvast, maar in de praktijk zijn alle evenementen de komende tijd maatwerk. Mensen die een huishouden vormen, kunnen bijvoorbeeld wel bij elkaar zitten. Dus daar moet je rekening mee houden bij het plaatsen van de stoelen. Ook is het in sommige gevallen handig om het event live te streamen zodat de mensen die niet de zaal in mogen het evenement thuis kunnen volgen. Daar hebben we ook weer allerlei mogelijkheden voor. Zo bespreken we alles tot in de kleinste details met de opdrachtgever.”

Stadsherstel Amsterdam

De aanvragen voor evenementen druppelen langzaam weer binnen bij Stadsherstel Amsterdam. Emmy: “Naast zakelijke events programmeren we ook veel concerten en andere culturele optredens op onze locaties. Vanaf juni gaan we weer met concerten beginnen. Met maximaal dertig personen in het publiek, geen pauze en geen mogelijkheid om eten en drinken te kopen. Dat gaat heel anders worden en voelen, maar we zijn blij dat we weer iets kunnen doen!” Vanaf 5 juni gaat er ook een bijzonder project van start in ‘t Zonnehuis. “De internationale muziektheatergroep Snowapple is daar nu hun voorstelling aan het opnemen op video. Die video’s willen ze deze zomer laten zien op filmfestivals en op 10 juli in ‘t Zonnehuis. Elke vrijdagmiddag, vanaf 5 juni, kunnen vijf personen tegelijk een kijkje komen nemen achter de schermen. Je moet wel even van tevoren online reserveren.”

Ook komt cateraar The Food Line-Up vanaf juni met de pop-up formule ‘Table for 2’ in de Vondelkerk, waarbij je met zijn tweeën een diner ervaring krijgt. “Een leuke manier om je klanten te bedanken bijvoorbeeld. En zo zijn er steeds meer initiatieven en aanvragen waardoor we echt weer kunnen opstarten. Vanaf juni kun je bij ons weer terecht voor evenementen als presentaties, trainingen en lezingen. Vanaf juli zijn walking dinners en andere soorten diners ook weer mogelijk. We zijn erg flexibel omdat we zoveel verschillende soorten locaties hebben.” Toch wordt de capaciteit van de locaties van Stadsherstel drastisch verminderd vanwege de anderhalve meter regel. Emmy: “Onze locaties zijn allemaal niet ontzettend groot, dus dan loop je al snel tegen beperkingen aan. Maar ook daar is vaak wel een mouw aan te passen. Zo heeft ‘t Zonnehuis bijvoorbeeld twee zalen waardoor een presentatie bijvoorbeeld in de Grote Zaal gehouden kan worden terwijl dit live gestreamed wordt naar de Blauwe Zaal. Zo kun je toch meer bezoekers kwijt. Ook kunnen de Amstelkerk en De Duif samen ingezet worden bij een event, die liggen namelijk dichtbij elkaar.”

Online borrelen

“Het thuiswerken was vooral in het begin erg wennen voor iedereen. Daarnaast waren de coronamaatregelen een harde klap voor de zzp’ers die voor ons de locaties beheren. Zij hadden in één klap geen inkomsten meer. Daarom houden we regelmatig online borrels met hen om contact te houden en te kijken hoe het met iedereen gaat”, vertelt Emmy. “Ook kijken we of we ander soort werk voor hen hebben totdat ze weer op de locaties zelf aan de slag kunnen. Het digitaliseren van papierwerk bijvoorbeeld of het doen van onderhoud op onze locaties.”

“De onzekerheid blijft. Ook dit najaar nog. Ik denk niet dat we voorlopig weer teruggaan naar de situatie voor corona. Maar we blijven wel positief naar de toekomst kijken hoor! Zo zijn we bijvoorbeeld met een aantal cateraars bezig met de invulling van kerstdiners. Daarvoor hebben we namelijk al een aantal locatiebezoeken gehad. Mensen zijn daar al wel mee bezig en daar spelen we natuurlijk op in!”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.