Discover the finest spaces
Delen

Locaties in de coronacrisis: hoe is het nu met… Cultuur Haven Veghel?

Het zijn uitzonderlijke tijden. Hoe gaan locaties hiermee om? In deze rubriek vragen we hen waar ze op dit moment mee bezig zijn, hoe ze omgaan met de onzekerheid en waar ze energie van krijgen. In deze aflevering vertelt Bregje Mandigers van Cultuur Haven Veghel onder andere over de vele bijzondere events die ondanks de crisis toch bij hen plaats konden vinden.  

We zitten inmiddels al een tijdje in een tweede lockdown. Hoe gaat het bij jullie in deze vreemde tijd?

Bregje: “Naar omstandigheden gaat het goed met ons. De fase ‘vreemd’ hebben we achter ons gelaten en we leven in een nieuwe werkelijkheid waarin we steeds worden uitgedaagd mee te veren met de ontwikkelingen. Natuurlijk smachten we weer naar honderd procent live en de reuring terug in het gebouw. Maar we zijn blij en trots dat het ons ook op andere manieren lukt om verbonden te blijven met opdrachtgevers en het publiek. Bijvoorbeeld door het meedenken in online oplossingen.”

Cultuur Haven Veghel

Hoe kijken jullie terug op bijna een jaar in crisis?

Bregje: “Het was een bewogen jaar, dat spreekt voor zich. Periodes van volledige lockdown werden afgewisseld met periodes waarin we op kleine schaal gasten mochten ontvangen en een succesvolle zomerperiode waarin we voornamelijk veel particuliere bezoekers mochten verwelkomen op ons XL zomerterras. Dat bleek een dermate groot succes, dat we het tot een vaste formule voor de zomer hebben gemaakt. Andere hoogtepunten dit jaar waren de Food Inspiration Days, georganiseerd door een club enthousiastelingen voor wie het woord aanpassingsvermogen uitgevonden lijkt te zijn. Ze hebben de opzet voor hun event drie keer aan moeten passen, totdat uiteindelijk alleen een online event nog tot de mogelijkheden behoorde. Onder de toepasselijke naam ‘The Big Reset’ wisten zij hun communicatiedoelstelling te bereiken. En ander mooi voorbeeld is het internationaal documentairefestival Beholders. We hebben hen binnen onze locatie de ruimte kunnen bieden voor continuering van hun jaarlijks terugkerende evenement, zonder concessies te hoeven doen aan het inhoudelijke programma. En tenslotte blikken we terug op een geslaagde online editie van het Bierkade evenement in februari. We organiseren met regelmaat zelf publieksevenementen, waaronder een jaarlijkse, grootse bierproeverij. Een fysiek evenement voor duizend personen behoorde dit jaar niet tot de mogelijkheden, dus bekeken we samen met enkele brouwerijen hoe we het evenement om konden zetten naar een online editie. Ruim vijfhonderd mensen namen deel aan dit evenement en daar zijn we trots op.”

Hoe zien jullie dagen eruit zo zonder meetings en events?

“Het is stil in het gebouw, te stil. In eerste plaats vanwege het wegvallen van evenementen, maar ook vanwege de culturele functie van Cultuur Haven Veghel die normaal gesproken zo sfeerbepalend is. Van de gratis live muziek in het café en de bezoekers van expo’s en theatervoorstellingen tot de kinderen die met hun muziekinstrumenten onder de arm op weg zijn naar hun muziekles. We missen ze allemaal en kunnen niet wachten om onze deuren weer wijd open te zetten voor iedereen die geïnspireerd wil worden of anderen willen inspireren. Gelukkig ligt het niet helemaal stil, want we ontvangen wekelijks diverse partijen in een van onze livestream studio’s, die tijdelijk een plek hebben gekregen binnen ons gebouw.”

Hoe zien jullie de toekomst?

“We verwachten dat de consumentenmarkt voorloopt op de zakelijke markt en dat voor ons de uitdaging ligt in het laten zien hoe wij op een veilige manier zakelijke evenementen kunnen faciliteren. Wanneer dat vertrouwen er is, zal de situatie langzamerhand weer als vanouds worden. Hoewel we denken dat de hybride oplossingen in evenementen verankerd zullen blijven. Omdat we hier met onze studio’s momenteel op focussen en de expertise hierin steeds groter wordt, kunnen we in de toekomst makkelijk opschalen naar hybride evenementen in onze grotere ruimtes.”

Als we straks weer samen mogen komen voor kleinschalige meetings, wat zijn dan de mogelijkheden bij jullie?

“We hebben een studio voor de wat meer intieme settingen en een grote studio waar uiteenlopende settingen naast elkaar gecreëerd kunnen worden. Met de twee studio’s samen kunnen we op alle wensen inspelen. Nu volledig online en wanneer het weer mogelijk is, ook hybride. Onze grote studio biedt plek aan circa vijftig gasten. De grote studio ligt gunstig ten opzichte van twee andere zalen, die dienst kunnen doen als cateringruimte bijvoorbeeld. Op die manier kunnen wij gasten veilig in hun eigen bubbel een programma laten volgen.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.