Discover the finest spaces
Delen

Locaties in de coronacrisis: hoe gaat het nu met… Madurodam?

Het zijn uitzonderlijke tijden. Hoe gaan locaties hiermee om? In deze rubriek vragen we hen waar ze op dit moment mee bezig zijn, hoe ze omgaan met de onzekerheid en waar ze energie van krijgen. In deze aflevering vertelt salesmanager Bart van Doorn van Madurodam in Den Haag onder andere over hoe ze zich voorbereiden op de heropening voor kleine events vanaf 1 juni. 

“Sinds deze week is Madurodam, voor het eerst in ruim twee maanden, weer open voor bezoekers. Echt geweldig om hier weer mensen te zien lopen want het is natuurlijk een iconische dagattractie”, vertelt Bart enthousiast. “Met de voorbereidingen hierop zijn we de afgelopen weken met z’n allen, ook ons team van events, volop bezig geweest. Bezoekers moeten nu van tevoren online een kaartje kopen waarna ze binnen een bepaald tijdslot naar binnen mogen. Eenmaal binnen moeten ze voldoende afstand houden, zijn er overal desinfectiepunten en er is extra personeel ingezet om vragen over de maatregelen te beantwoorden. Ook wordt geadviseerd om de route te lopen die wij hebben gemarkeerd. Daarvoor hebben we honderden roze en oranje hartjes op de grond gespoten die de looprichting aangeven. Juist deze vorm geeft een positief gevoel aan een bezoek aan Madurodam.”

Madurodam

Bart: “Toen ik in de persconferentie hoorde dat de horeca al vanaf 1 juni weer open mag, schrok ik wel even. Eerst alle kinderen weer naar school en de opvang en dan de horeca er bijna meteen achteraan. Het voelt als veel na zo’n lange tijd van quarantaine. Maar als Madurodam zijn we er natuurlijk erg blij mee dat onze horeca weer open mag en dat we kleine events tot dertig personen kunnen faciliteren. Het geeft weer perspectief!” Inmiddels is er een compleet plan ontwikkeld waardoor de evenementen straks weer soepel opgestart kunnen worden. “Iedereen die vanaf 1 juni een event bij ons komt doen, kan via een apart ingang en opgang ons hoofdgebouw – waar alle eventzalen zitten – binnen. Daar kun je op verschillende schermen de richtlijnen vanuit het RIVM zien die wij natuurlijk ook hanteren. Vervolgens kom je bij een registratietafel waar je wordt gevraagd of je gezondheidsklachten hebt”, legt hij uit.

“In principe is je naam bekend bij de registratietafel want we spreken met opdrachtgevers af dat iedereen zich van tevoren voor het event registreert. Zo voorkom je plotselinge drukte. Ook spreken we af dat de richtlijnen die bij ons gelden een week van tevoren worden gemaild naar alle bezoekers. Vervolgens neem je je jas mee de zaal in en hang je die over je stoel. Want een garderobe is er nu niet, vanwege de hygiëne. Inmiddels hebben we onze zalen zo ingedeeld zodat overal anderhalve meter afstand gehouden kan worden. Dat betekent bijvoorbeeld een capaciteit van veertig personen voor de Madurozaal, waar normaliter driehonderd man in past.” Als vanaf 1 juli bijeenkomsten tot honderd personen mogelijk zijn, kunnen er meerdere zalen tegelijk ingezet worden. Bart: “Dan wordt de spreker gefilmd en kunnen bezoekers die in andere zalen zitten via een scherm live meekijken. Hiervoor hebben we verschillende stream mogelijkheden ontwikkeld met onze av partners.”

Catering

“Ik denk dat events op anderhalve meter veel minder gezelligheid en netwerkmogelijkheden gaat betekenen. Het speelse karakter gaat er gewoon vanaf als er zoveel regels zijn waar je je aan moet houden. Daarom, en om de risico’s voor de horecacollega’s zoveel mogelijk te beperken, doen we liever geen ontvangst met koffie meer. In de pauze kan dit natuurlijk wel. Dan zetten we tafels met koffie, thee en andere drankjes op tafels in de foyer klaar die je zelf kunt pakken. De lunch bestaat uit boxen voor één persoon met voorverpakte broodjes”, legt Bart uit. “Dit doen we ook tijdens een borrel. Iedereen krijgt dan een eigen bordje met wat snacks die ze zelf kunnen pakken.”

“We zijn nog aan het stoeien met de vraag of we wel of geen statafels gaan plaatsen bij borrels. Want als je in één hand je drankje hebt en in de andere je bord met borrelhapjes, praat dat niet zo lekker. Maar afstand houden aan een statafel is best moeilijk. Wie me een tip kan geven van statafels met een diameter van anderhalve meter, kom maar door!” Om het overzicht goed te kunnen bewaren over wie er binnen is en om genoeg tijd te hebben om gebruikte zalen te desinfecteren, kiest Madurodam ervoor om tot 1 september maar één event per dag te faciliteren. “Misschien gaan we daardoor inkomsten mislopen, maar we kiezen voor het creëren van een veilige omgeving voor onze park- en event bezoekers. Daar ligt bij Madurodam de prioriteit.”

Omdat zakelijke events in de zomermaanden vaak teruglopen, wil Madurodam zich dan focussen op uitgestelde familiefeesten, verjaardagen en kinderfeestjes. “We hebben een speciale plek in het park waar honderd mensen terecht kunnen, zowel binnen als buiten. Daar kun je je feest vieren omringd door Madurodam én je bezoekers kunnen een speciale rondleiding krijgen.” Ook start vanaf 25 mei het Madurodam Dance Event waarbij de optredens van allerlei dj’s in het park live worden gestreamed. “Dat heb ik opgezet naar aanleiding van onze nieuwste attractie, de Flying Dutchman. Dit is een groot vliegtuig waarin je een film kunt zien over het pionierschap van KLM en onder andere dat van de Nederlandse dj’s. Tijdens het Madurodam Dance Event wordt deze geschiedenis nog verder verteld. Ontzettend leuk om te organiseren! Iets wat me energie geeft in deze vreemde tijd.”

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.