Kosten meetings en events stijgen licht in 2017
De prijzen voor meetings en events zullen in in 2017 stabiel blijven of slechts marginaal stijgen. Dat blijkt uit de 2017 Global Travel Price Outlook – een onderzoek dat gezamenlijk wordt uitgevoerd door de GBTA Foundation en zakenreisorganisatie Carlson Wagonlit Travel. Het onderzoek brengt de verwachte wereldwijde, regionale en landelijke prijzen binnen de zakelijke reisbranche in kaart.
In 2017 zijn er zes belangrijke factoren die van invloed kunnen zijn op de prijzen in de reisbranche en de wereldeconomie in zijn geheel. Het gaat om de prestaties van opkomende markten, de financiële marktturbulentie, geopolitieke risico’s, onzekerheid rondom Brexit, de fluctuerende Amerikaanse rente en de olieprijzen.
“De verwachting is dat het online boeken en registreren van meetings en events zal blijven groeien”
Kurt Ekert, President & Chief Executive Officer CWT: “We zien een relatief lage en voorzichtige economische groei. Het is belangrijk dat reizigers en travel managers hun reispatronen en reisuitgaven goed begrijpen en alert zijn op de impact van economische onzekerheid. Een goede planning stelt hen in staat om tijdig te anticiperen en daardoor nadelige financiële risico’s uit te bannen.”
Een overzicht van de belangrijkste resultaten:
Meetings & Events
De gemiddelde groepsgrootte van meetings en events zal wereldwijd marginaal toenemen (3-6%). De prijs per deelnemer blijft in Europa nagenoeg gelijk. De verwachting is dat het online boeken en registreren van meetings en events zal blijven groeien dankzij de bijkomende voordelen, zoals de mogelijkheid tot data management, veiligheid en traveler tracking. Tot slot moet nog duidelijk worden wat de daadwerkelijke gevolgen van de Brexit zullen zijn.
Luchtvaart
De prognose is dat luchtvaartmaatschappijen hun prijzen iets laten stijgen (2,5%) volgend jaar. De daadwerkelijke vluchttarieven zullen echter in sommige markten mogelijk zelfs onder het niveau van 2015 uitkomen, door de lage brandstofprijzen. Verder wordt de impact van bijkomende kosten steeds groter; deze is gegroeid tot 7,8% van de wereldwijde luchtvaartomzet in 2015. Een trend die zich zal voortzetten.
Hotelovernachtingen
Mega hotelfusies – zoals van Starwood en Marriott en de overname van Raffles, Swissotel en Fairmont door Accor – zijn aan de orde van de dag. De impact hiervan op de hoteltarieven wordt echter pas in 2018 verwacht. Ondanks de sharing economy mogelijkheden geven zakelijke reizigers de voorkeur aan traditionele hotels, vanwege hun uitgebreide dienstenpakket. In Europa zien we een gevarieerd prijsniveau. Een daling voor Oost-Europa (2,4%) en Midden-Oosten en Afrika (0,5) versus een lichte verhoging in West-Europa (1,8%).