Discover the finest spaces
Delen

Koninklijk vergaderen: kijkje in Paleis Noordeinde

Virtuele tour door werkpaleis van de koning

Kastelen, fabrieken, conferentiecentra, GreaterVenues is inmiddels bij veel locaties binnen geweest. Maar niet eerder kregen we de kans om een kijkje binnen te nemen in de vergaderruimtes van een koning. Deze zomer is Koninklijk Paleis Noordeinde vier zaterdagen geopend voor het publiek, en daarnaast kan iedereen sinds kort virtueel een kijkje nemen in het werkpaleis van koning Willem-Alexander. Hieronder een overzicht van de belangrijkste koninklijke ruimtes voor meetings en events!

Paleis Noordeinde

[Foto: Wikipedia]

Grote Balzaal

Wat voor ruimtes heb je in ieder geval nodig in je paleis? Juist, een balzaal. Of liever twee balzalen: een grote en een kleine. De Grote Balzaal vorm het middelpunt van Paleis Noordeinde en ligt op de eerste etage van het gebouw. In de Grote Balzaal komen de Oranjes bijeen voor de feesten en partijen.

Puttizaal

Als je op bezoek gaat bij een koning, dan moet je natuurlijk eerst even wachten in een ontvangstsalon. Zo’n salon is volgepropt met rijkelijk versierd meubilair, in kleuren goud en rood die op je afknallen. De Puttizaal diende in het verleden als ontvangstsalon van de verschillende koninginnen en is vernoemd naar de cherubijntjes op de rode wandbespanning. Koning Willem-Alexander vindt de ruimte zo inspirerend dat die tegenwoordig wordt ingezet tijdens vergaderingen met de staf.

Galerijzaal

Dineren tussen de kunstwerken, dat is iets voor bijzondere gelegenheden. Zo organiseerde het Rijksmuseum ter gelegenheid van de heropening een diner bij de Nachtwacht. Maar een koning eet tussen de schilderijen wanneer hij daar zin in heeft. In de Galerijzaal hangen vijf grote portretten van kunstschilder Jean-Baptiste van der Hulst. De Galerijzaal ligt in een zijvleugel van het Paleis, met aan de ene kant uitzicht op het Noordeinde en aan de andere kant een rijk met kunst behangen wand. De zaal dient als eetzaal wanneer de koning grotere gezelschappen op het paleis verwelkomt. Aan een lange tafel kunnen maximaal 74 couverts worden opgediend.

Balkonzaal

Een koning moet eens in de zoveel tijd zijn onderdanen toezwaaien, bij voorkeur van afstand en vanuit de hoogte. Een balkon is dan ook noodzaak. En als je dan toch een paleis hebt, dan gebruik je natuurlijk niet het balkon aan de slaapkamer, maar laat je een aparte Balkonzaal inrichten. In de Balkonzaal ontvangt de koning op normale woensdagen de pasbenoemde ambassadeurs voor de overhandiging van hun geloofsbrieven. Op Prinsjesdag en bij andere speciale gelegenheden gaan de deuren open naar het balkon voor de traditionele balkonscène.

Paleis Noordeinde is op 6 en 13 augustus van 10 tot 18:00 uur geopend voor ieder die kaarten heeft gereserveerd voor de rondleiding. Helaas zijn alle kaarten inmiddels uitverkocht. Na deze zomer wordt gekeken of het paleis vaker kan worden opengesteld voor het publiek.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.