Discover the finest spaces
Delen

Vijf lessen die we van “The Wolf of Wall Street” kunnen leren

Jarenlang fraudeerde hij de rijkste 1 procent van Amerika door het verkopen van aandelen die het nooit zouden redden tot de beurs. Jordan Belfort laat op 19 november in de Amsterdamse Rai zien dat hij niet bang is om te vloeken, en ook niet om zijn zelfvertrouwen te tonen aan de wereld. In 3,5 uur passeren stukken uit de film van Martin Scorsese (2013), salestechnieken en  verhalen over Jordans’ verleden de revue. Zo blikt hij terug op hoe hij als jongetje van 16 al 26.000 dollar verdiende in een zomer op het strand. Hij wist dat hij een gave had. En als we er maar genoeg voor betalen, wil hij deze gave maar al te graag delen met Amsterdam, wat hij als voormalig drugsverslaafde “his kind of city” noemt.  Wij van GreaterVenues waren erbij en doen verslag van de avond. Inclusief vijf handige lessen van “the man himself” die u kunt gebruiken om uw eigen leven – zowel zakelijk als privé – te verbeteren.

De organisatie kon beter
Van een ticket met de gemiddelde waarde van rond de 70 euro verwacht je wel dat de organisatie in orde is. Alles is nogal Amerikaans, iets waar de nuchtere Hollander niet geheel aan gewend is. Op de dag van het evenement krijgen we een mail met daarin de tekst: “Amsterdam’s Biggest Event of the Year is Almost Here.” De mail bevat tevens een uitgebreide event sheet waarin de hele avond voorgekauwd is. Zo wordt er voor ons bepaald dat parkeren in de Rai “easy and affordable” is, dat we snacks en water moeten meenemen, en dat we vooral vroeg moeten komen voor de registratie. Dat blijkt al de eerste fout. Als we arriveren om half vijf, worden we weer net zo hard weggestuurd. De deuren gaan pas om half zes open, iets dat totaal wordt tegengesproken door elke email die we ontvangen hebben van de organisatie.

Chaos
Als we om half zes terugkomen, wanen we ons in een rij van een ijswinkel op een zonnige dag. Mensen duwen, trekken en vormen een chaotisch geheel voor de ingang van de Rai. Als we eenmaal binnen zijn, zijn we noodgedwongen om in een zeer ongeorganiseerde rij te staan. Deze veroorzaakt dat om half 7, wanneer het evenement zou beginnen, de zaal nog maar voor een derde gevuld is. De ruimte zelf is ook niet erg opgedoft, een paar duizend stoelen zijn in bijna rechte lijnen opgesteld en er hangen een aantal schermen waarop dia’s geprojecteerd worden. Op die manier kunnen de mensen die ruim honderd meter van het podium zitten misschien een glimp opvangen van “the man himself.”

“Don’t wait for money to fall out of the fucking sky!”

 

In de juiste stemming komen
Na een zeer Amerikaans filmpje over de organisatie achter de avond – “Success Resources” – worden we opgezweept door een gast met een ondefinieerbaar accent om te doen alsof we medewerkers zijn van Jordan’s oude bedrijf: Stratton Oakmont. Jordan’s twijfelachtige verleden wordt totaal opgehemeld. Feiten over het oplichten van duizenden mensen worden netjes weggelaten. De zaal wordt opgeroepen te gaan staan, juichen en schreeuwen tot Jordan ruim twintig minuten te laat opkomt. Er wordt gelijk aan de film gerefereerd, want tja, die 2500 mensen in de zaal zouden natuurlijk nooit gekomen zijn als ze het bizarre Hollywood-drama niet gezien zouden hebben.

Robot
Wij zitten op rij één, maar zelfs daar blijkt connectie onmogelijk. Belfort lijkt haast onmenselijk, een robot met uitzonderlijk goede presentatieskills. Dat blijkt vooral na 3,5 uur non-stop praten, op altijd even hoog niveau. Een normaal mens kan dat niet. Maar goed, Jordan Belfort is dan ook geen normaal mens. Naast de slechte organisatie en de robotachtige uitstraling van Jordan Belfort, bevatte de avond uiteraard ook een aantal goede lessen waar wij op zowel zakelijk als privégebied wellicht nog een hoop van kunnen leren.

 

Les 1: “Don’t wait for the money to fall out of the fucking sky”

Jordan steekt zijn haat voor passieve mensen niet onder stoelen of banken. Hij heeft medelijden met mensen die de hele dag klagen over hun leven, maar het heft niet in handen nemen om daar iets aan te veranderen. Hij noemt boeken als “The Secret” onzin. Want terwijl jij zit te wachten tot die cheque voor een miljoen dollar in je brievenbus ligt, lopen de schulden op en “your wife is banging the next door neighbor.” Niet doen dus, wachten totdat die cheque uit de lucht komt vallen.

Wel staat Jordan erg open voor visualisatie. Het stellen van doelen is volgens hem niet genoeg. Het is beter om op papier te schrijven waar je jezelf over vijf jaar ziet, en waarom. Als grootste valkuil noemt hij het hebben van een visie, zonder daar een reden voor te hebben. Zo zijn er de mensen die op de vraag wat ze later willen worden antwoorden: rijk. Op die manier zit er geen enkele motivatie achter, en is de kans dat je dat doel daadwerkelijk bereikt in de meeste gevallen klein. Als je in plaats daarvan voor jezelf op een rijtje hebt waarom je iets wilt doen, zul je dit makkelijker kunnen bereiken. Daarnaast is het belangrijk om je standaarden op je visie aan te passen. Als je jezelf over vijf jaar met een Porsche en een glas champagne bij je ontbijt ziet, moet je je leven daar nu ook al naar leiden, voor zover dat mogelijk is.

 

Les 2: “Don’t be a duck!”

Volgens Belfort zijn er twee soorten mensen op de wereld: de ducks en de eagles. De ducks zijn de mensen die altijd een excuus hebben, waardoor ze nooit iets gedaan krijgen. Hij noemt een voorbeeld van een vrouw die een bedrijf aan het opzetten was, maar de uiteindelijke verkoop van haar product steeds maar weer uitstelde, omdat ze zelf vond dat ze niet kon verkopen. “Absolute crap!” aldus Belfort. “Eenden hebben áltijd een verhaal.” Daar tegenover staan de “eagles”. Dit zijn de mensen die daadwerkelijk actie ondernemen, ook al zien ze de mogelijke problemen van hun acties in. Volgens Belfort zit er geen enkele eend in de zaal. Eenden komen immers niet naar dit soort ruimtes, die blijven met angst in hun ogen buiten staan. Er zitten wel eagles in de zaal van wie de vleugels even zijn vastgebonden. “Maar,” verzekert hij ons, “na deze avond houdt niets jullie meer tegen.”

Het grootste gevaar bij het niet bereiken van je doelen en je visie, zijn wat Belfort limiting beliefs noemt. Voorbeelden daarvan zijn: ik kan niet verkopen. Het is beter als iemand anders het doet. Ik ga toch nooit rijk worden. Als ik rijk word, houd ik geen vrienden meer over. Al dit soort gedachten hebben een zeer negatieve uitwerking op je kunnen, waardoor je nooit in staat bent om het beste in jezelf naar boven te halen. Zelfvertrouwen is daarom erg belangrijk. Niet op elk moment van de dag, want dan ben je volgens Belfort een “asshole.” Maar wel op de momenten dat het telt. Bijvoorbeeld in een verkoopgesprek. Volgens Belfort heb je maar vier seconden om een goede eerste indruk achter te laten. Dit doe je volgens hem door enthusiastic as hell te zijn, en autoriteit uit te stralen. Door te laten zien dat jij een expert in jouw gebied bent, geloven mensen je sneller en is een verkoopgesprek een stuk makkelijker.

 

Les 3: “Every sale is the same”

Belfort is er van overtuigd dat ieder verkoopgesprek dezelfde lijn volgt. Hij noemt dit “the straight line”. Het is een theorie die hij zelf heeft uitgevonden, en volgens hem altijd werkt. De kunst is om in elk verkoopgesprek de regie in handen te houden. Mensen komen uiteraard met tegenstand, maar door de juiste vragen te stellen kun jij dit als verkoper juist in je voordeel gebruiken.

Les 4: “The Three 10s”

Er zijn maar drie zaken echt van belang als het aankomt op je bedrijf. Als je deze onder de knie hebt, dan staat iedereen in de rij voor jouw service of product. Belfort noemt dit de Three 10s.

1  Love your Product: Bouw een product of service die volledig betrouwbaar is en consistent met de visie die je uitdraagt als bedrijf.

2  Trust You: Naast dat je product in orde moet zijn, in het ook belangrijk dat de persoon achter dit product betrouwbaar is. Het is essentieel dat je vertrouwen kunt wekken als verkoper. Dit doe je zoals in les 1 beschreven is door een goede indruk achter te laten in de eerste vier seconden dat je met een potentiële klant spreekt. Het is handig dat je hierbij je emoties goed kunt controleren. Ook zaken als intonatie en de woorden die je gebruikt kunnen hierbij het verschil maken.

3  Trust your Company: Zorg dat je bedrijf betrouwbaar overkomt. Dit kun je met simpele dingen regelen, zoals een website die er goed uit ziet en een klantenservice die goed te bereiken is.

 

 

Les 5: “There are only 8 steps you gotta master. Seriously. Everyone can be rich”

De hele avond draait eigenlijk om acht punten waar het succes van iedere rijke persoon volgens Belfort op gebaseerd is. Dit zijn zaken aan zowel de innerlijke kant als aan de buitenkant en zijn eigenlijk waar alle lessen samenkomen. Aan de binnenkant noemt hij:

  1.  State management: Het kan erg nuttig zijn om je emotionele staat te beïnvloeden. Op die manier heb je altijd de controle.
  2. Vision Focus: Dit sluit aan op les 1: het hebben van een visie en een reden daarvoor.
  3. Beliefs: Dit sluit aan op les 2: dat je ervoor moet proberen te zorgen limiting beliefs om te zetten in positieve gedachten
  4.  Standards: Ook dit werd al eerder genoemd. Het feit dat je je standaard moet aanpassen op je visie.

En aan de buitenkant:

  1. Entrepreneurship: Het is belangrijk om enige kennis te hebben van de regels van ondernemerschap. Op die manier weet je hoe je elegant kunt falen, maar ook hoe je groots succes kunt hebben. Jordan zegt overigens dat fouten maken niet erg is. Daar leer je het meeste van.
  2. Marketingoffline/online: Het allerbelangrijkst bij een bedrijf, is het daadwerkelijk binnenhalen van klanten. Daarom is marketing zo ontzettend belangrijk.
  3. Sales and Persuasion/influence: Het is belangrijk om te begrijpen hoe een verkoper te werk gaat. Dit gaat weer over les 3, dat elke verkoop volgens hetzelfde principe gaat. Als je dit principe doorhebt, kun je elke verkoop binnenhalen.
  4. Multiple Streams of Income: Volgens Belfort is het belangrijk dat zodra je een aanzienlijk bedrag binnenhaalt, je deze om moet zetten in verschillende inkomstenstromen om je rijkdom te vergroten. Een voor de hand liggend voorbeeld hierbij is investeren in vastgoed.

Al verkopend het podium verlaten
Alhoewel het evenement wegens de slechte organisatie een half uur later begon dan de bedoeling was, stopte Belfort precies om tien uur. Hij verliet overigens niet het podium zonder te doen waar hij het beste in is: namelijk verkopen. Vol overtuigingskracht vertelde hij ons over de “deal of a life time”. Begin volgend jaar komt de beste man namelijk een driedaagse seminar geven in Londen. Wij mogen deze seminar voor de spectaculaire prijs van slechts 2500 euro bijwonen, “Only tonight!” Alsof het niets is. Het moge duidelijk zijn: Belfort heeft het oplichten nog niet verleerd!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.