Discover the finest spaces
Delen

Inspirerende locatie: Roze Studio op het NDSM-terrein

Aan zee, in een bos, of juist midden in de stad: inspirerende vergaderlocaties zijn overal te vinden. GreaterVenues bezoekt voor u deze zomer de meest bijzondere locaties.  Dit keer brengen we een bezoek aan de Roze Studio. Het atelier van industrieel ontwerper en theatermaker Hetty van Bommel, gelegen op de grootste culturele broedplaats ter wereld, de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.

Hetty kwam als één van de eerste veertig kunstenaars naar de voormalige scheepswerf, die werd herbestemd als creatieve broedplaats. In de oost-vleugel van een oude scheepvaartloods ontwierp en bouwde ze zelf een enorme studio van twee verdiepingen, waar ze kunstprojecten bedenkt en uitvoert – Het Trouweiland is één van haar projecten. “Ik vind het niet van deze tijd om afhankelijke te zijn van subsidies. Daarom ontvang ik gasten, om kunstprojecten te kunnen realiseren. In mijn welkomstpraatje bedank ik altijd de ‘donateurs’ voor Convoi Exceptionnel.”

“De ambiance is wat je krijgt als je ontwerpers hun stoutste droom laat waarmaken in een oude loods”

[box title=”Roze Studio” type=”whitestroke” pb_margin_bottom=”no” width=”1″ el_position=”last”]• Eventruimte gecentreerd rond knusse binnentuin
• Twee ruimtes, voor ieder veertig personen
• Werkplaats geschikt voor creatieve sessies
• Prachtig uitzicht over de scheepswerf
• Inspirerende plek op de NDSM-werf

[/box]

We pakken vanaf Amsterdam Centraal Station de veerpont naar de NDSM-werf en stappen daar aan wal. Oude scheepsbouwloodsen, veel roestig metaal. We lopen door een oude loods waar 250 kunstenaars hun atelier hebben gerealiseerd – de Kunststad. Overal staan kunstwerken, al dan niet in ontwikkeling. In de oost-vleugel lopen we naar buiten en belanden we onverwachts in een groene oase, de ‘industriële mobiele tuin’ van de Roze Studio. Een fijn terras tussen de planten met picknicktafels en zitjes.

Sessies in creatief denken

Binnen bestaat de studio uit twee verdiepingen. Op de begane grond is het atelier, de werkplaats waar Hetty normaal de prototypes voor haar meubels maakt en ze creatieve workshops organiseert. “Ik verzorg de creatieve onderdelen in een programma. Workshops in allerlei disciplines, sessies in creatief denken, of een speurtocht over de grootste culturele broedplaats ter wereld, waarbij ik kunstenaars kan inzetten uit vrijwel alle disciplines uit de omgeving. Voor kick-off sessies werkt dat heel goed. Die gaan vaak over een transformatie die een bedrijf doormaakt. De NDSM werf is ook in ontwikkeling.”

“In de oost-vleugel lopen we naar buiten en belanden we onverwachts in een groene oase, de ‘industriële mobiele tuin’ van de Roze Studio.”

Boven is de schone werkruimte: hoog, licht en open. Door de raampartij kijken we uit over de oude scheepswerf; boven de grote dakramen schuiven donkere wolken voorbij. Twee balletspiegelwanden doen de ruimte nog grootser ogen. Uit de draagbalken zijn hartjes gezaagd, die op de tafels liggen als onderzetter.

Theatrale waarde

“De ambiance is wat je krijgt als je ontwerpers hun stoutste droom laat waarmaken in een oude loods”, vertelt Hetty, die in het dagelijks leven theaterdecors en inrichtingen ontwerpt. “Dat maakt ook de Roze Studio bijzonder: ieder detail is vormgegeven. De mensen die hier te gast zijn bevinden zich letterlijk in een decor. Ieder object, iedere architectonische ingreep heeft theatrale waarde. Alles is met de hand gemaakt. Dat werkt heel erg bevorderlijk voor creatieve sessies, merk ik aan de reacties van gasten. Ik zie heel veel gasten om zich heen kijken, en aan het eind van de dag zien ze nog ergens een klein detail, een bijzonder opklaptrapje bijvoorbeeld.”

Opvallend detail: het gehele meubilair staat op wielen. “Je kunt dus heel gemakkelijk kleine veranderingen maken tijdens een bijeenkomst. Dat zorgt altijd voor een mooie verrassing, als ik in de pauze van een bijeenkomst tijdens een wandeling wat kleine veranderingen aan het interieur maak. ‘Heel verwonderlijk, hier waren we net, maar nu is het anders’.”

Benieuwd naar meer inspirerende locaties? Kijk ook eens op Inspirerendelocaties.nl

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.