Discover the finest spaces
Delen

Huurder gezocht voor drie monumentale locaties in het Drentse Veenhuizen

Bijzondere kans: drie rijksmonumenten in het Drentse Veenhuizen zijn vanaf januari 2023 te huur, bijvoorbeeld als evenementenlocatie. Het gaat om Het Verenigingsgebouw van maar liefst 1390 vierkante meter met bar, buitenplaats en allerlei zalen, De Koepelkerk van 306 vierkante meter en De Grote Kerk van 626 vierkante meter. De gebouwen zijn onderdeel van de voormalige strafkolonie Veenhuizen en eigendom van maatschappelijke onderneming BOEi en Stichting Het Drentse Landschap die samen Stichting de Nieuwe Rentmeester zijn gevormd. Dus altijd al gedroomd van een eigen evenementenlocatie of op zoek naar panden om naar uit te breiden? Dan is dit je kans. Je moet wel snel zijn: geïnteresseerden kunnen tot 14 december een plan indienen. 

In de negentiende eeuw was het dorp Veenhuizen een van de zes landbouwkoloniën waar arme Nederlanders een nieuw bestaan konden opbouwen. Later werd het ook een strafkolonie met verschillende gestichten waar wezen, bedelaars en landlopers werden opgesloten als straf voor drankmisbruik, brutaliteit of desertie bijvoorbeeld. In 2021 werd Stichting de Nieuwe Rentmeester eigenaar van het gevangenisdorp binnen Veenhuizen: tachtig gebouwen met een gracht eromheen. Voor drie van deze gebouwen wordt nu een nieuwe huurder gezocht. “De vorige eigenaar heeft jarenlang genoten van deze prachtige locaties. Hij heeft aangegeven gemiddeld twee evenementen in het weekend te organiseren en in de wintermaanden gemiddeld vier cursussen per week te faciliteren. De mogelijkheden voor bijeenkomsten zijn oneindig, met alles op steenworp afstand van elkaar. Jaarlijks komen meer dan 600.000 bezoekers naar Veenhuizen voor recreatie en natuur. Kortom, er is veel aanloop en reuring in het dorp”, aldus Stichting de Nieuwe Rentmeester.

Het Verenigingsgebouw, De Grote Kerk en De Koepelkerk

De drie gebouwen die door Stichting de Nieuwe Rentmeester vanaf januari 2023 te huur worden aangeboden zijn allemaal rijksmonumenten en onderdeel van de voormalige strafkolonie Veenhuizen. Het grootste en meest veelzijdige pand is Het Verenigingsgebouw uit 1922 van maar liefst 1390 vierkante meter. Hier konden de werknemers van het gevangeniscomplex ontspannen en elkaar ontmoeten. Het gebouw heeft onder andere een bar, buitenplaats en allerlei zalen van verschillende formaten. Ook bijzonder is De Koepelkerk uit 1826 waar de Hervormde bewoners van de kolonie Norg samenkwamen. Het gebouw heeft een achthoekige vorm en bestaat uit een grote zaal met uitstekende akoestiek. Interessant voor concerten, bruiloften of feesten bijvoorbeeld. Dan is er nog De Grote Kerk uit 1891, gebouwd voor de Rooms-Katholieken in Veenhuizen. Het gebouw heeft een hoog houten gewelfd plafond en bijzondere muurschilderingen.

De drie panden hebben de bestemming ‘gemengd’ en hierdoor kun je er dus allerlei kanten mee op. Stichting de Nieuwe Rentmeester wil het oorspronkelijke karakter van de gebouwen behouden en daarom zal ‘ontmoeten’ dus de rode draad blijven op deze locaties. Ingezonden plannen moeten daarom wel aansluiten bij deze visie. Ook worden alle plannen getoetst op haalbaarheid. Indienen kan tot 14 december. Meer informatie over de drie locaties is te vinden op nieuwerentmeester.nl

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.