Discover the finest spaces
Delen

Horecava 2020: dit moet je weten

Het is weer de eerste maand van het jaar en dat betekent dat heel kroeg-houdend, restaurant-liefhebbend,  groothandel-runnend Nederland zich naar de RAI Amsterdam verplaatst. De jaarlijkse Horecava overspoelt je met nieuwe producten, trends en meer. We gingen langs om te kijken welke trends, en welke toepassingen daarvan, hun doorstroom gaan maken naar de evenementenindustrie.

Duurzaamheid in elke vorm

De millenials zijn de eerste generatie die de gevolgen van klimaatverandering ervaart en de laatste generatie die er iets aan kan doen. Vanzelfsprekend heeft dit thema gevolgen voor toekomstige evenementen, in elke vorm. Duurzaamheid kan bijvoorbeeld leiden tot een keuze voor minder vlees. Op de Horecava was dit jaar een volledige sectie ingericht met veganistisch eten. Zo kon er – naast het vleesfestijn in de barbecuehal – ook geproefd worden van kebab die gemaakt is van soja bonen. Behalve de voor de hand liggende focus op diervrij eten werd het thema duurzaamheid ook doorgetrokken in strijd tegen voedselverspilling. De evenementenindustrie is een grote voedselverspiller en er komen steeds meer bedrijven die een tegengeluid willen laten horen. Denk hierbij aan bedrijven als Too Good To Go, die consumenten aanspoort om mystery boxes vol eten op te halen voor een fractie van de waarde. De producten van restaurants en hotels die over zijn gaan in een doos die doormiddel van een app gekocht kan worden. Zo verdwijnt het overtollige voedsel van bijvoorbeeld een ontbijtbuffet of dat mooie walking dinner in hongerige buiken, in plaats van in de vuilnisbak. De Horecava werkte dit jaar samen met De Voedselbank, in de vorm van donation rooms. Ondernemers die op de beurs aanwezig waren werden aangespoord om de overgebleven producten hier aan te bieden.

Één van de ’Duurzaamheid awards’ die door de Horecava werden uitgedeeld, is die aan The Lucky Cup. Dit kopje is gemaakt van een mix van koffiedrap en bindmiddel. Op deze manier wordt er iets gedaan met de enorme berg aan koffieafval die elke dag – ook dankzij al die evenementen en vergaderingen – geproduceerd wordt. Een interessant puntje om mee te nemen in de volgende vergadering: gaan jullie voor wegwerp koffiebekers of een verantwoord alternatief?

Custimization

Op het trendplein van Horecava was er ook een sectie ‘Customization’, oftewel maatwerk. In een wereld waar de dieetwensen je in toenemende mate om de oren vliegen, is bijvoorbeeld behoefte aan customization van voedsel. Dit kan al heel simpel door bijvoorbeeld vegetarische opties aan te bieden of een barman in te huren die een waslijst aan cocktails kan shaken. Daarnaast kun je op een evenement ook zeker het verschil maken door de locatie aan te passen aan de verschillende behoeften van jouw gasten. Denk bijvoorbeeld aan het verwisselen van de foto’s op de lijstjes aan de muur voor foto’s van de gasten. Kleine details als deze kunnen het verschil maken in de hospitality-ervaring van de aanwezigen. We willen ons toch stiekem allemaal speciaal voelen?

The internet of things

Het trendplein The internet of things ging voornamelijk over de digitalisering van de horeca. Zo was er bijvoorbeeld een hightech pizzaoven aanwezig die binnen enkele seconden jouw pizza bakte. En, terugkomend op de hierboven beschreven trend, het extra makkelijk maakt om snel gepersonaliseerde pizza’s te maken. In de evenementenindustrie zijn snufjes zoals deze niet alleen praktisch, het is vooral ook een erg goede manier om indruk te maken op jouw gasten! Staat er bij jouw volgende evenement een robot bij de deur om de binnenstromende menigte te begroeten?

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.