Discover the finest spaces
Delen

Hoe tragisch is het verhaal van het ‘onzinkbare schip’ daadwerkelijk?

De R.M.S. Titanic kwam op 15 april 1912 in aanvaring met een ijsberg, waarna het grootste stoomschip ter wereld zonk. Vanaf 14 november 2013, ruim honderd jaar na de fatale aanvaring, is in Amsterdam EXPO de indrukwekkende tentoonstelling Titanic: The Artifact Exhibition te zien. Authentieke artefacten, die bij diverse expedities uit het wrak in de diepe wateren van de Noordelijke IJszee werden geborgen, nemen het publiek mee terug in de tijd. Zij vertellen het verhaal van het iconische schip en geven haar passagiers en bemanning een gezicht. Ruim 25 miljoen mensen bezochten deze indrukwekkende expositie in wereldsteden als Chicago, Los Angeles, Londen en Parijs.  De ticketverkoop voor de expositie in de Amsterdam Expo is inmiddels gestart.

Het leven van passagiers aan boord
Parfumflessen van een handelaar die zijn waren wilde verkopen in New York, gouden sieraden met diamanten van vrouwen uit de bovenlaag van de bevolking, kleding van emigranten op weg naar een nieuw leven, ongeschonden porseleinen servies voorzien van het logo van rederij White Star Line, scheepsonderdelen zoals een patrijspoort en reconstructies van de vertrekken: de expositie geeft de bezoekers inzicht in het leven van de passagiers aan boord en de rederij uit het begin van de twintigste eeuw. In chronologische volgorde komen in Titanic: The Artifact Exhibition de bouw van het schip, het leven aan boord, de fatale ramp, waarbij ruim 1.500 mensen om het leven kwamen, en de expedities naar de bodem van de oceaan aan bod.

 

Een stuk wereldgeschiedenis in Amsterdam
Het duurde tot 1985 voordat het wrak van de Titanic gelokaliseerd werd op de bodem van de Atlantische Oceaan. Tijdens acht verschillende expedities – de laatste was in 2010 – werden duizenden artefacten geborgen, waarvan een belangrijk deel in Amsterdam te zien is. Het is opmerkelijk hoe goed sommige voorwerpen bewaard zijn gebleven, zelfs brieven en kledingstukken van de passagiers. En dat terwijl het schip al decennia lang op bijna vier kilometer diepte op de bodem van de ijskoude oceaan ligt. Met deze expositie brengen we een stuk wereldgeschiedenis direct naar het Nederlandse publiek”, aldus Peter Tabernal, CEO van Amsterdam EXPO.

Over Amsterdam EXPO
Amsterdam EXPO biedt met een vloeroppervlakte van bijna 3.000 m2 permanent onderdak aan internationale exposities die in het buitenland reeds hun succes bewezen hebben. Reizende tentoonstellingen die zich kenmerken door het populairwetenschappelijke, -artistieke en –historische karakter strijken telkens tijdelijk neer. Eerder presenteerde de expositieruimte de tentoonstellingen Body Worlds & The Story of the Heart en Toetanchamon, zijn graf en zijn schatten. Tot en met 27 oktober 2013 vindt de expositie Pixar: 25 Years of Animation nog plaats. Vanaf 14 november 2013 is Titanic: The Artifact Exhibition dagelijks geopend.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.