Discover the finest spaces
Delen

Hoe Testen voor Toegang werkt voor organisaties en bezoekers

Maanden werd er gedebatteerd over het invoeren van de toegangstesten. Vanaf begin juni is het zover. Met het invoeren van de testwet wordt het door middel van Testen voor Toegang weer makkelijker om evenementen te organiseren en bij te wonen.

NB: Onderstaande feiten zijn op moment van schrijven bekend en vormen geen garantie. Er volgt later meer informatie en duidelijkheid, waarna dit artikel geüpdatet zal worden.

Laatste update: 21/06

Wat houdt de wet precies in?

Met de invoering van de Tijdelijke wet coronatoegangsbewijzen kan je met een negatieve test of je vaccinatiebewijs naar een evenement. In de wet staat in welke gevallen een coronatoegangsbewijs verplicht is.

Stap 3 van het openingsplan: 5 juni

Stichting Open Nederland is door de minister van VWS gevraagd om te helpen bij het openen van de samenleving door middel van Testen voor Toegang. Hiermee wordt het voor culturele instellingen, horeca, professionele sportwedstrijden en evenementen mogelijk om bezoekers te ontvangen.

 • Locaties die werken met toegangstesten mogen het aantal bezoekers toelaten die in de locatie passen. De 1,5 meter maatregelen mag hierbij worden losgelaten.
 • Voor locaties waar geen toegangstesten worden gebruikt, blijft een maximum gelden van 50 bezoekers per ruimte. In grote zalen met meer dan 1.000 stoelen geldt een maximaal bezoekersaantal van 250 personen.

Stap 4 van het openingsplan: 26 juni

Het kabinet gaat de versoepelingen eerder doorvoeren. In eerste instantie zouden ze ingaan op 30 juni, maar dat wordt 26 juni voor evenementen die plaatsvinden in een reguliere, publieke setting. Evenementen met een vergunningsplicht zijn vanaf 30 juni, onder voorwaarden, toegestaan met een capaciteit van 100%. Dit in verband met de voorbereidingstijd van gemeenten.

Het kabinet gaat daarnaast de lessen van de Fieldlab onderzoeken toepassen. Hiermee zien zij een bredere toepassing dan alleen voor evenementen. Dit geldt namelijk voor alle activiteiten waar in de routekaart bezoekersmaxima voor gelden en waar toegangsbewijzen worden toegepast, geplaceerd en ongeplaceerd. Het gaat dan bijvoorbeeld om horeca, culturele instellingen of publiek bij professionele sportwedstrijden. Ook vervalt de mondkapjesplicht grotendeels en wordt het weer mogelijk om deels op kantoor te werken.

Met coronatoegangsbewijzen is een bezoekerscapaciteit van 100% toegestaan op een afgesloten locatie. De 1,5 meter maatregel vervalt en reserveren en een gezondheidscheck blijven verplicht. Zonder coronatoegangsbewijs is de bezoekerscapaciteit afhankelijk van de ruimte op basis van 1,5 meter. Ook hier zijn is reserveren en een gezondheidscheck verplicht.

Testen voor Toegang voor bezoekers

Als bezoeker wil je naar een evenement waar je een geldig coronatoegangsbewijs voor nodig hebt. Een test bij de GGD of een zelftest is niet geldig.

 • Download de CoronaCheck App in de App Store of Google Play Store.
 • Maak een afspraak in de app. Laat je binnen 40 uur voor de activiteit of het evenement begint, testen bij de testlocatie die het dichtste bij je huis is.
 • Je ontvangt na een uur de uitslag. Bij een negatieve uitslag zet je jouw testuitslag om in een digitaal coronatoegangsbewijs. Dit doe je via de CoronaCheck App.
 • Je laat het coronatoegangsbewijs zien bij de toegang van het evenement.

Vaccinatiebewijs

Vanaf 23 juni kunnen mensen die hun volledige vaccinatie hebben gehad, via de CoronaCheck App ook een toegangsbewijs krijgen. Je maakt op dezelfde manier als bij een negatieve test een QR-code aan. De controleur kan geen persoonlijke gegevens zien en ziet geen verschil tussen een code die is gegenereerd uit een vaccinatiebewijs of een negatief testbewijs.

Doorloop onderstaande stappen van de CoronaCheck App

Waar kan je heen om je te laten testen?

Volgens het openingsplan is het de bedoeling dat er in juli 400.000 testen per dag gedaan kunnen worden. Je kan hiervoor terecht bij de Testen voor Toegang testlocaties.

Moet ik me na afloop ook laten testen?

Nee, dat hoeft niet. Testen voor Toegang staat los van de Fieldlab Evenementen, waar je vijf dagen na het evenementen wel moest laten testen.

Testen voor Toegang voor organisatoren

Vergunningsplichtige activiteiten en evenementen kunnen vanaf 5 juni gebruik maken van Testen voor Toegang. Hierdoor kan je de capaciteit opschalen. Organisatoren kunnen gebruik maken van de CoronaCheck Scanner. Deze is ontwikkeld door de Rijksoverheid en wordt gebruikt om een coronatestbewijs te controleren op geldigheid. Bezoekers kunnen vanaf 23 juni ook met hun vaccinatiebewijs een toegangsbewijs aanmaken. Er is geen verschil in het uiterlijk van beide testbewijzen.

Wanneer en hoe moet ik mijn evenement aanmelden bij Testen voor Toegang?

Evenementen en locaties waar een doorlopende testcapaciteit nodig is, hoeven zich niet aan te melden. Zodra jouw evenement voor een piek zorgt bovenop de reguliere testcapaciteit van die dag, dien je je aan te melden bij Testen voor Toegang. Het gaat om evenementen met de volgende soorten vergunningen:

 • Grootschalige evenementen met een doorlopende evenementenvergunning bij grote eventlocaties met meer dan 10.000 bezoekers.
 • Incidentele evenementenvergunningen die publiekelijk toegankelijk zijn (met en zonder kaartverkoop), een bekende en afgebakende locatie hebben of evenementen die tijdelijk zijn of een kortdurend karakter hebben.

Voorwaarden

Met inzet van coronatoegangsbewijzen mag je de 1,5 meter dus loslaten. Hierdoor worden alle vormen van (zakelijke) evenementen mogelijk, denk ook aan staande events zoals festivals en bruiloftsfeesten. Voorwaarden zijn de volgende:

 • Het evenement vindt plaats op een afgesloten locatie (binnen of buiten) waardoor er sprake is van een gecontroleerde evenementenlocatie;
 • Maximale capaciteit van 100% reguliere bezetting is mogelijk;
 • Verplichte registratie en triage binnen 4 uur voor aanvang;
 • Werken met gecontroleerde in- en uitstroom;
 • Dringend advies aan medewerkers een zelftest af te nemen;
 • Dringend advies om deelnemers en medewerkers achteraf bij (lichte) klachten te laten testen.

[Duiding redactie]: Aangezien het om besloten evenementen zoals zakelijke borrels, festivals en bruiloften gaat, weet je wie er uitgenodigd is en wie er dus komt. Hierdoor is het makkelijker om bij binnenkomst te controleren en te reguleren.

Wie betaalt de kosten van de testen?

Op dit moment worden deze kosten betaald door de Rijksoverheid. Hierdoor zijn er geen kosten voor jouw als organisator.

Moeten mijn werknemers elke dag getest worden?

Voor werknemers gelden andere regels dan voor bezoekers. Preventief testen is een extra voorzorgsmaatregel. MKB-Nederland en VNO-NCW raden aan om werknemers twee keer per week te testen. Dit kan door middel van een sneltest of een zelftest. Hierdoor worden mogelijke besmettingen sneller gesignaleerd en kan je een veiligere werkomgeving creëren. De 1,5 meter blijft ten alle tijden gelden.

Evenementen die een doorlopende testcapaciteit nodig hebben, hoeven zich niet aan te melden bij Testen voor Toegang. Het gaat dan om onder andere horeca, bioscopen, theaters, muziekpodia en andere evenementen die niet binnen de bovengenoemde kenmerken vallen. Je moet wel je bezoekers informeren en zij moeten reserveren en registreren. Een gezondheidscheck en de andere basismaatregelen zijn verplicht. Kies je er wel voor om te werken met toegangstesten, dan kan je de capaciteit verruimen.

Informeer bezoekers en medewerkers

Je informeert ruim voor het Testen voor Toegang evenement welke voorzorgsmaatregelen er gelden. Dit zijn de basismaatregelen. Daarnaast informeer je op de website dat er een coronatoegangsbewijs nodig is om toegang te krijgen, hoe bezoekers daaraan kunnen komen en hoe het tijdens het event in zijn werk gaat.

Medewerkers zijn niet verplicht om zich te laten testen. Toch wordt er dringend verzocht dit wel op frequente basis te doen. Werknemers en medewerkers kunnen bij voorkeur een zelftest afnemen direct voorafgaand aan het Testen voor Toegang event en in ieder geval niet langer dan twee dagen daaraan voorafgaand.

Tijdens het event

 • Download de CoronaCheck Scanner App in de App Store of Google Play Store.
 • Open de app, je kan meteen aan de slag.
 • Je vraagt de bezoeker zijn of haar QR-code te laten zien. Dit kan via de CoronaCheck App of op papier.
 • Richt de camera van je telefoon op het testbewijs en scan de QR-code.
 • Bij een groen scherm heeft de bezoeker een negatieve uitslag. Bij een rood scherm betekent het niet dat de bezoeker corona heeft. Het kan ook een foutieve QR-code zijn. In de app lees je wat je verder moet doen.

Doorloop onderstaande stappen in de CoronaCheck Scanner

[Duiding redactie]: Er is altijd een kans dat de basismaatregelen langer blijven dan het aangegeven september. Dit betekent niet dat meetings en events niet door kunnen gaan. Uit de Fieldlab onderzoeken blijkt dat werken met Testen voor Toegang een veilige manier is om toch events te organiseren. Zo is er dus voor iedereen altijd een back-up plan om het door te laten gaan!

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.