Discover the finest spaces
Delen

Herbouw Kasteel De Keverberg bereikt hoogste punt

De verbouwing van de bijzondere nieuwe evenementenlocatie Kasteel De Keverberg in het Limburgse Kessel verloopt vlot. Deze week bereikt het vernieuwde kasteel haar hoogste punt. De verbouwing duurt nog een klein half jaar: de officiële opening staat gepland op 24 september.

De duizendjarige ruïne van Kasteel De Keverberg wordt momenteel herbouwd tot unieke evenementenlocatie. Gelegen op een negen meter hoge heuvel, direct aan de Maas is Kasteel De Keverberg straks een unieke evenementenlocatie. De verbouwing is inmiddels al een jaar bezig.

“Gelegen op een negen meter hoge heuvel, direct aan de Maas, is Kasteel De Keverberg straks een unieke evenementenlocatie.”

 

 

 

 

 

 

 

De westerstorm gooide dinsdag roet in het eten bij het bereiken van het ceremoniële ‘hoogste punt’ van Kasteel De Keverberg. Door de harde windstoten was het niet mogelijk om het ui-vormige torentje op het kasteel te plaatsen. De plaatsing daarvan gebeurt later deze week. De harde wind heeft voor de planning van de rest van de verbouwing nauwelijks gevolgen.

Herbouw
Bijzondere aan deze locatie is de combinatie van oud en nieuw. De ruïne van het kasteel blijft bij dit bijzondere project volledig in tact. Dit betekent dat alles dat nieuw is, los komt te staan van de ruïne. Op een nieuw fundament worden slanke kolommen geplaatst waarop het dak komt. Dat dak volgt precies het oorspronkelijke dak uit 1450, maar heeft in plaats van kleine dakkappellen, grote glazen vensters. Dit dak komt voor het oog zwevend op het kasteel te liggen en wordt van leien gemaakt. Op de binnenplaats blijft de sfeer van een binnenplaats behouden door er een glazen dak boven te plaatsen. Daardoor is er overdag heerlijk daglicht en kunnen de gasten in de avond feesten onder de sterrenhemel.

 

 

 

 

 

 

 

Duizend jaar oud
Kasteel De Keverberg is het belangrijkste cultuurhistorische gebouw voor Kessel, maar ook voor de wijde omgeving. Dit duizendjarige monument heeft het ontstaan en de ontwikkeling van de gehele regio mede bepaald. De ligging in het hart van het dorp én aan de maas zorgt voor een uitzonderlijke ambiance. Uit historisch onderzoek is gebleken dat er restanten aanwezig zijn van een burcht die gebouwd moet zijn in de negende eeuw.

Het huidige kasteel is vermoedelijk deels gebouwd in de twaalfde eeuw toen een toren en een mergelstenen ringmuur met weergang op bogen aan de binnenzijde werden aangelegd. Binnen de ringmuur is in de dertiende eeuw een zaal gebouwd met daaraan een poorttoren. Vervolgens bouwde men in 1325 aan de noordoostzijde buiten de ringmuur een vierkante donjon. Rond 1400 werd nog een nieuwe poorttoren gebouwd aan de zuidoostzijde, de zogenaamde Maastoren. In de loop der eeuwen werden nog een aantal gebouwen opgericht binnen de muren van het kasteel.

 

 

 

 

 

 

 

[Beeldmateriaal: Kasteel De Keverberg]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.