Discover the finest spaces
Delen

Utrecht op zijn mooist tijdens de Locatietour

Utrecht liet zich maandag op zijn allermooist zien, maandag tijdens de Locatietour voor planners van meetings en events. Op deze zonovergoten dag werd maar wat goed duidelijk wat voor bijzondere locaties de stad te bieden heeft. Voor de derde keer organiseerden het Utrecht Convention Bureau en Linda op Locatie de  Locatietour, en voor de derde keer wist de organisatie haar gasten te verrassen. Met een creatief programma, inspirerende verhalen, maar vooral met spannende, vaak nog onbekende locaties.

Zeven Utrechtse locaties openden hun deuren voor de zeventig planners van meetings en events, en veel meer konden die locaties niet van elkaar verschillen. Van een stijlvol 18e eeuws pand met een uitbundig rococo interieur, tot een voormalige gevangenis zonder enige opsmuk, en een kleurrijk palet van andere stijlen daartussenin.

De Locatietour begint in de Snorfabriek, een gloednieuwe industriële locatie in een oude NS-loods, die pas in november vorig jaar haar deuren opende. De loods werd door de Utrechtse uitgeverij Snor in gebruik genomen, en met zeecontainers en tuinkassen ingericht als broedplaats voor creatieve en culinaire bedrijfjes. In de ruime hal is daardoor van alles te beleven en te zien. Zo vinden we hier onder meer een worstenmaker, een wijnbar, een boekwinkel, een vormgever en een muziekstudio. In de Snorfabriek staan twee glazen kassen en een keet die te huur zijn voor meetings of diners, maar ook de grote loods zelf is beschikbaar voor events. Tijdens ons bezoek struinen de gasten vrijelijk rond door de hal, rondneuzend in de winkel en proevend van de verse producten.

Van de Snorfabriek vertrekken we naar de Rechtbank, van Utrecht City Meetings. De Rechtbank is bekend vanwege het restaurant, in een prachtig oud gebouw in het centrum van de stad dat in het verleden als gerechtsgebouw diende. In de ruimtes waar vroeger hoorzittingen plaatsvonden kun je tegenwoordig vergaderen of brainstormen. De sfeer van de locatie is hedendaags, met moderne faciliteiten en decoratie, terwijl de authentieke sfeer van het eeuwenoude gebouw bewaard is gebleven. Helemaal boven in het pand ligt de verrassende ruimte de Refter, met een schuin houten plafond en grote ramen een prachtige locatie voor zowel diners als een vergadering.

Een klein stukje lopen verder belanden we in het Centraal Museum, het oudste stedelijk museum van Nederland in een schitterend voormalig middeleeuws Agnietenklooster. Het is een locatie die eigenlijk alles heeft: een prachtig oud kerkje in een afgeschermde groene kloostertuin, fraaie moderne ruimtes voor meetings en events en een uitgebreide collectie aan kunst – van oud tot modern. We combineren ons bezoek aan de Tuinzaal en de Nicolaïkerk met het museum, waar juist vanwege het honderdjarig bestaan van kunststroming De Stijl een tentoonstelling is geopend over Utrechts meest bekende ontwerper, Rietveld.

Het is maar een korte wandeling naar de volgende locatie, die om precies te zijn naast het Centraal Museum in de Agnietenstraat ligt. In een prachtig oud pand is De Fundatie van Renswoude gevestigd, gesticht in 1754 met het doel om ‘schrandere weesjongens’ een goede opleiding te geven. Het Fundatiegebouw was van oorsprong een internaat voor die jongens, en hoewel die functie tegenwoordig is verdwenen, is het gebouw nog vrijwel geheel intact gelaten en komt het verleden tot leven in de vele portretten en andere kunstwerken die de zalen sieren. De diverse stijlzalen zijn uitbundig versierd in rococo, en wordt zelfs genoemd als een van de hoogtepunten van die stijl in Nederland. Tegenwoordig kunnen de stijlzalen gehuurd worden voor meetings en events, waarvan de opbrengst naar de fundatie gaat; die verleent namelijk nog altijd studiebeurzen aan Utrechtse studenten. Na een lunch stappen we via de prachtige binnentuin, op een unieke plek direct gelegen aan de Stadsbuitengracht, in bootjes op weg naar de volgende locatie.

Van het uitbundige rococo naar de grauwe sfeer van een cellenblok: een grotere overgang kun je haast niet voorstellen. De Lik is gevestigd in de voormalige gevangenis aan het Wolvenplein, die tijdelijk wordt geëxploiteerd door cateraar Bakx & Meijer voor zakelijke evenementen. Het gebouw heeft een sfeer die je meteen bij de keel grijpt: vooral in het cellenblok met de metalen trappen en overlopen krijg je het gevoel dat je in een aflevering van Prison Break bent beland. Naast de cellengang zijn ook de oude gebedsruimte, de gymzaal en twee luchtplaatsen beschikbaar voor evenementen. De rest van het gebouw biedt werkplekken aan ondernemers; zo ook aan de escape room Gajes in de Bajes, die ons twintig minuten lang aan het werk zet om een spannend raadsel op te lossen.

De Stadsschouwburg Utrecht werd ontworpen door architect Willem Dudok en opende in 1941 haar deuren. Vorig jaar rondde de schouwburg een grootscheepse renovatie af, en nu is de locatie weer helemaal klaar voor de toekomst. Als theater heeft Stadsschouwburg Utrecht alle ruimte voor grote congressen, op een centrale plek aan de rand van de binnenstad. Zo beschikt  de locatie over twee grote theaterzalen, waarvan de grootste plaats biedt aan 850 personen, restaurant Zindering met een groot balkon aan de voorzijde met uitzicht op de Dom, de volledig gerenoveerde Blauwe Zaal en diverse foyers die op maat kunnen worden ingericht. Tijdens de Locatietour verrast de Stadsschouwburg met een foyer die is omgetoverd in Zeeuwse sferen – het ruisen van de zee, blauw licht, een zilte geurbeleving en oesters en sprotjes, die laatste zelfs letterlijk voor het plukken.

Het thema van deze Locatietour is Locaties & Combinaties: want combineren kan je volop met deze locaties die meestal op loopafstand van elkaar liggen. Van de grootse Stadsschouwburg en de industriële Snorfabriek, tot locaties met vergaderzalen, locaties waar je een mooie activiteit kunt doen, en dan mag natuurlijk ook een slaapplek niet ontbreken. Aan de Wijde Begijnestraat ligt het Eye Hotel: een bijzonder designhotel, gevestigd in een monumentaal pand waar eens een oogziekenhuis zat. Het hotel opende eind 2015 haar deuren na een grondige renovatie, waarbij de bijzondere structuur van het pand als uitgangspunt diende. De 36 kamers zijn stuk voor stuk verschillend, maar allemaal spectaculair ingericht door Morpheus design.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.