Discover the finest spaces
Delen

Locatietour: De Utrechtse Heuvelrug is een groene evenementen hotspot

Voor stadsmensen gaat er een wereld open wanneer je de snelweg afrijdt, iets voorbij Utrecht. Zodra je de bossen inrijdt in natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug knalt de kleurenpracht van de bossen je tegemoet, nu aan het begin van de herfst in een duizelingwekkend aantal tinten rood, groen, geel en bruin. En rijd je langs een bijna net zo divers aanbod aan evenementenlocaties. Voor deze herfsteditie van de Utrechtse Locatietour had de organisatie dan ook geen mooier gebied kunnen kiezen.

Rust, ruimte en frisse lucht: het bos scoort hoog op het lijstje met inspirerende gebieden. Toch blijft het verbazen dat hier in dit natuurrijke gebied zó veel keuze is uit locaties. Kastelen, landgoederen en buitenhuizen; van bekende congreslocaties tot verborgen pareltjes: stuk voor stuk prachtig gelegen, met alle vrijheid die je zoekt voor je events. Aan de organisatie van de Locatietour – een samenwerking van Utrecht Convention Bureau en Linda Kerkhoven (Linda op Locatie) – de taak om een selectie te maken. Op deze vierde editie van de inspiratiedag nemen zij zestig organisatoren van meetings en events mee op bezoek bij zes locaties op de Utrechtse Heuvelrug.

KNVB Campus, Zeist

Wat de Locatietour zo fijn maakt, is dat de organisatie echt het doel heeft om haar bezoekers te verrassen. We zien locaties op een andere manier dan normaal, of komen juist op een plek in de locatie waar je normaal niet zo snel komt. Om het verrassend te houden, is het programma dan ook vooraf in nevelen gehuld. Vandaag weten we alleen dat we verzamelen bij Hotel & Conferentiecentrum Woudschoten, midden in de bossen bij Zeist. Een afleidingsmanoeuvre, zo blijkt na de ontvangst, want we zullen hier pas aan het eind van de dag meer gaan zien. Eerst lopen we naar buiten, waar sinds vorig jaar een poort is gemaakt naar het naastgelegen KNVB Campus.

Via een bospad komen we op het terrein van de KNVB Campus – juist, bekend als de plek waar onze nationale voetbalselecties trainen en waar de bestuurders elkaar ontmoeten. Vijftig jaar geleden kreeg het terrein die functie, maar sinds september 2016 is het volledig vernieuwd met gloednieuwe sportfaciliteiten en mogelijkheden voor zakelijke evenementen.  Zo vind je hier een van de modernste sportcentra ter wereld, waar sporters hun prestaties kunnen monitoren en vergelijken met de top. Het nieuwe Trainingscentrum is de plek waar de topsporters samenkomen, maar biedt ook plek voor zakelijke bijeenkomsten en events.

Na een warming-up voor de spieren op het trainingsveld, en een workshop van Event Canvas waarmee ook de hersenen warm kunnen draaien, begeven we ons naar het lunchrestaurant van de KNVB Campus voor een gezonde en sportieve lunch. De keuken stopt veel zorg in voedzame maaltijden voor zowel topsporters als vergaderende groepen. Ons wordt een menu aanbevolen met veel vitaminen en mineralen, om de energie voor de rest van de dag vast te houden.

Better Meetings – Austerlitz

Energie zullen we nodig hebben, want de dag blijft een sportief tintje houden. Vanaf KNVB Campus stappen we op de fiets, waarop we ons de rest van de dag zullen verplaatsen. Met een zwak najaarszonnetje en de frisse boslucht is dat helemaal geen straf.

De eerste stop die we maken ligt vlakbij het startpunt, in Austerlitz. Een klein conferentiecentrum, gevestigd in een gebouw dat halverwege de vorige eeuw diende als tijdelijk onderdak voor oorlogsveteranen. Het gebouw is nu in gebruik bij stichting Better Future, die Nederlandse bedrijven laat kennismaken met derdewereldlanden. De ruimtes in het fraaie pand verhuurt de organisatie onder de naam Better Meetings. Het gebouw staat midden in het bos, en heeft binnen een knusse en warme sfeer met verschillende ruimtes voor bijeenkomsten en vergaderingen. De oude sportruimte werd omgebouwd tot een gezellige woonkamer, en is geschikt voor groepen tot 100 personen. Kleinere groepen kunnen terecht in de Rootskamer, waar we ons warmen bij een knapperend vuur in de open haard. Mooie bijkomstigheid: voor elke twee personen die hier vergaderen, kan Better Future een vrouw in India opleiden.

Kraaybeekerhof – Driebergen-Rijsenburg

Op de fiets  gaan we verder, dieper de bossen in, richting Driebergen. Hier, net voorbij station Driebergen-Zeist wacht ons nog een verborgen pareltje: Landgoed Kraaybeekerhof. Het landgoed werd vlak na de Tweede Wereldoorlog in gebruik genomen als studiecentrum voor biologisch dynamische landbouw. Op het terrein van zes hectare grond vind je dan ook overal kleurrijke moestuinen. Midden op het terrein liggen de ruimtes waarin nog altijd cursussen worden gegeven over onder andere kruiden, natuurvoeding, imkeren en andere zaken die verwant zijn aan de biologisch dynamische landbouw. Noemenswaardig is de fraaie Oranjerie, een karakteristiek gebouw met hoge ramen en een warm, huiselijk interieur. Ook op het landgoed vind je Restaurant Kraaybeekerhof, waar wordt gekookt met de groenten uit eigen moestuin.

Buitenplaats Sparrendaal – Driebergen-Rijsenburg

We vervolgen onze fietstour naar Buitenplaats Sparrendaal. Dit schitterende buitenverblijf uit de 18e eeuw voegt weer een geheel eigen sfeer toe aan het rijtje locaties. Een statig gebouw, met aan de voorkant een prachtige oprijlaan met ronde tuin en een bordes voor de deur. De locatie kreeg in 2016 een nieuwe exploitant, die Buitenplaats Sparrendaal aan de binnenkant voorzag van een volledig nieuw en eigentijds interieur. De historische salons, vol monumentale ornamenten en behangschilderingen, combineren prachtig met het smaakvolle meubilair. Het landhuis bestaat uit zeven salons die deels aan elkaar geschakeld zijn, en plaats bieden aan groepen tot 200 personen. Maar ook de prachtige tuin aan de achterkant van het gebouw is beschikbaar, en kan prima worden gebruikt om een grote tentaccommodatie in op te zetten.

Landgoed Zonheuvel – Doorn

Op de laatste fietsetappe van de dag wordt het landschap glooiender; de bosrijke lanen en fietspaden gaan heuvel op, heuvel af; zo ondervinden we meteen waarom dit natuurgebied de Utrechtse Heuvelrug heet. Na een mooie tocht komen we aan bij Landgoed Zonheuvel. Deze locatie, vooral bekend als congrescentrum vanwege het grote en moderne paviljoengebouw, leren we vandaag van een andere kant kennen. We lopen achter het gebouw langs, waar in de bossen twee kleinschalige lodges liggen. In deze leuke houten blokhutten ben je omgeven door bomen en het dikke bladerdek. Even verderop ligt het oudste gebouw op Landgoed Zonheuvel; het Maarten Maartenshuis. Dit is het voormalige woonhuis van schrijver en dichter Maarten Maartens, en is het verscholen pronkstuk van het landgoed. In drie van de prachtige stijlzalen, die aan elkaar gekoppeld zijn om een lange tafel voor 60 personen te dekken, wacht ons een heerlijke high-tea om de fietstocht en de vele indrukken van de dag rustig te laten bezinken.

De cirkel is rond als we terugkomen op het beginpunt van de dag: Hotel & Conferentiecentrum Woudschoten. Deze moderne locatie bestaat uit drie vleugels, met elk een volledig eigen karakter en geschikt voor een ander doel. De oude villa in het midden, met een schitterende kapel en vergaderzalen; de Woudvleugel, waar we de moderne congresfaciliteiten vinden; en de Atriumvleugel, waar rond een hoog atrium met een imposante grote open haard de hotelkamers liggen. Aan het eind van de tour door Woudschoten komen we in de Villa, waar we deze prachtige dag vol nieuwe indrukken afsluiten met een heerlijk walking dinner.

Van het hypermoderne sportcentrum op de KNVB Campus, tot historische buitenplaatsen op Buitenplaats Sparrendaal en Landgoed Zonheuvel, en de comfortabele congreslocatie van Woudschoten; het is na deze Locatietour duidelijk dat de Utrechtse Heuvelrug voor event organisatoren veel te bieden heeft!

Foto’s: met dank aan B Foto [www.bfoto.nl]

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.