Discover the finest spaces
Delen

6 Verrassende Utrechtse locaties bij de meest vernieuwende editie van de Locatietour

Nieuwe en vernieuwende locaties: dat is wat iedere meeting en eventplanner voortdurend zoekt. En vernieuwing is wat we kregen, tijdens de Locatietour van maandag 8 oktober. Zes locaties lieten zich van hun meest vernieuwende kant zien aan een groep van zestig eventplanners. Op uitnodiging van Utrecht Convention Bureau en Linda Kerkhoven van Linda op Locatie werden we getrakteerd op een geweldig georganiseerde dag langs een paar van de meest verrassende locaties die Utrecht rijk is.

DUS

De Locatietour begint op de nieuwste locatie van de dag, en misschien wel de meest vernieuwende locatie van dit jaar. DUS, een afkorting voor De Utrechtse Stadsvrijheid, ligt op een op zijn zachtst gezegd ‘aparte’ plek. Op bedrijventerrein Lageweide in een voormalig bedrijfspand, gelegen aan het Amsterdam-Rijnkanaal. Je moet er maar net de mogelijkheden inzien. En het werkt verrassend goed, maar dat is aan dit team dat ook achter het succes van DeFabrique zit wel besteed. Waar DeFabrique plaats biedt aan grootse events, vanaf 200 personen, kun je bij DUS terecht voor alles onder de 200 personen. Van brainstormsessies met een team tot een congres met veel subzalen. In het hoofdgebouw liggen 26 meeting spaces, met elk een apart karakter. Zo kun je in de ene zaal vergaderen met de voeten in het gras, terwijl de andere ruimte is ingericht als een ‘kampvuur’ waaromheen je verhalen vertelt. Maar het is niet alleen vergaderen wat de klok slaat; buiten word je verrast met een basketball court, pingpongtafel en ruimte om te ontspannen – terwijl op de achtergrond de grote schepen over het Amsterdam Rijnkanaal voorbij glijden. DUS is zoals ze zelf zeggen een ‘work & playground’ waar je de vrijheid hebt om hard te werken en om vrij te spelen. Klinkt goed toch?

Een locatie die zichzelf dit jaar echt opnieuw heeft uitgevonden is het Carlton President Hotel Utrecht. Het hotel is van binnen volledig omgebouwd en onherkenbaar voor wie hier voor de verbouwing is geweest. De meeting rooms zijn compleet veranderd, van wat je ooit oneerbiedig gezegd ‘dertien in dozijn vergaderzalen’ kunt noemen, tot de meest kleurrijke, gewaagde en geïnspireerde meeting rooms die we in een hotel zagen. Lichte ruimtes, vol design en opvallende elementen zoals een congreszaal waarin twee schommels hangen; meeting rooms met immense whiteboards aan alle wanden en smart boards waarop je de vruchten van je vergadering met een druk op de knop digitaal hebt en kunt delen. De locatie heeft zich duidelijk ten doel gesteld om met de renovatie niet alleen weer ‘van deze tijd’ te worden, maar ging een stapje verder en is haar tijd vooruit.

Van hieraf rijden we door naar het karakteristieke Bistro Belle. Gelegen aan de rivier de Vecht in het prachtige, pittoreske plaatsje Oud Zuilen lijkt de tijd hier even te hebben stil gestaan. En hoewel de locatie zeker zo aanvoelt – met schattige details als rood geschilderde luiken, koperen potten en pannen aan de wanden en een monumentale houten vloer die al bijna kraakt als je ernaar kijkt, ademt deze locatie geschiedenis en karakter – is het hier met name de service en keuken die vernieuwend zijn. De locatie heeft een bijzonder restaurantconcept, waarbij je kunt kiezen uit maar liefst zestig kleine gerechtjes – en die zijn dan weer wel ouderwets lekker!

InnStyle is van zichzelf een locatie die niet veel aankleding of ‘extraatjes’ nodig heeft om indruk te maken. Bij de entree in het prachtige moderne hoofdgebouw zie je direct bij binnenkomst al het highlight van de locatie: het spectaculaire uitzicht over de Maarsseveensche Plassen, die zich in de lengte voor je uitstrekken. Maar InnStyle neemt het brengen van beleving heel serieus: niet voor niets is het bedrijf ooit begonnen als aanbieder van teambuildingactiviteiten in de buitenlucht. Tijdens de ontvangst krijgen we een glimp te zien van de mogelijkheden: boogschieten of een golf clinic op het water, bijvoorbeeld. Door middel van een speciaal voor InnStyle ontwikkeld escape room spel moeten we zien te ontsnappen uit de grote zaal en krijgen meteen een beeld van de routing binnen de locatie. We lopen langs de verschillende meeting rooms, die allemaal langs het water liggen met een schitterend uitzicht en eigen terras – je zou er het liefst even gaan zitten om het uitzicht in je op te nemen. En staan voor we het weten op het grasveld mee te brullen met een ‘haka’ om de groepssfeer en -energie op te laden. Het is nog maar een klein deel van de mogelijkheden die InnStyle biedt, en dat zijn er geweldig veel!

Een locatie die de verbeelding absoluut weet te prikkelen, op een volstrekt andere manier dan de locaties die we hiervoor zagen, is Castellum Hoge Woerd. Op de plek waar ooit Romeinen vanuit een fort de rivier bewaakten werd enkele jaren terug een moderne interpretatie van het fort gebouwd: inclusief zes meter hoge houten wallen en vier uitkijktorens. Het fort lijkt zo uit een Asterix & Obelix album te zijn overgetekend. En alsof een dergelijk fort alleen niet bijzonder genoeg is, is er ook nog een modern archeologiemuseum aan het fort gebouwd – dat er van buitenaf uitziet als een soort UFO die boven het fort zweeft. Maar Castellum Hoge Woerd is niet alleen van de buitenkant indrukwekkend, ook van binnen zijn er mogelijkheden te over. Zo is het archeologisch museum de toegangspoort tot het fort, met daarin de overblijfselen van een gigantisch Romeins rivierschip. Daarachter ligt de theaterzaal van Podium Hoge Woerd: een theaterzaal met vlakke vloer en voorzien van alle technische mogelijkheden op het gebied van geluid, licht en projectie. Er zijn drie torenkamers die worden ingezet als bijzondere meetingroom – met een onwerkelijk uitzicht over de binnenplaats van het fort en haar wallen; de indrukwekkende wallen waar je in de pauzes een wandeling over kunt maken; een stadstuin waar je zelf bloemen kunt plukken én een café-restaurant. Castellum Hoge Woerd is een locatie die je zeker bij blijft.

En van een moderne indrukwekkende locatie reizen we verder naar een locatie die al eeuwen indruk moet maken op haar gasten: Koetshuis de Haar, bij het imposante Kasteel de Haar. Waar Castellum lijkt te zijn weggelopen uit een stripboek over de Romeinse tijd, wanen we ons bij Kasteel de Haar even in de middeleeuwen. Het kasteel staat er trots bij met de imposante torens tegen een strakblauwe lucht, omringd door prachtige, perfect onderhouden tuinen. Het kasteel was al van oudsher een plek waar bijzondere gasten met alle egards werden ontvangen, zo blijkt tijdens een rondleiding door Kasteel de Haar door een gepassioneerde gids. Ze leidt ons door de balzaal, ontvangstzaal en dinerkamer tijdens een vliegensvlugge tour, maar ze zou ons zo uren kunnen vermaken met de wonderlijke verhalen over de flamboyante baron Thierry en zijn echtgenote Gabriëlle. Naast het kasteel ligt het fraaie Stalplein, waaraan de schitterende locaties liggen van Koetshuis de Haar en waar je terecht kunt voor je meetings en events. Een sprookjesachtig mooie locatie!

Onderscheidend vermogen

Zes keer vielen we vandaag van de ene verbazing in de andere: hoe vaak bezoek je op een dag een oud industrieterrein, een designhotel, een bourgondische bistro, een moderne buitenlocatie, een Romeins fort én een sprookjeskasteel? En dat wederom op de voor de Locatietour nu zo bekende speelse en inspirerende manier: het blijft een hele prestatie. “We hebben tijdens de Locatietour het meest kritische publiek dat je maar kan hebben”, verklaart Linda Kerkhoven de moeite die zij en de deelnemende locaties in de dag hebben gestoken. “Dus dan moét je als organisatie en als deelnemende locatie wel zorgen dat alles piekfijn verzorgd is. Maar het valt me op dat locaties steeds meer aandacht besteden aan de details. Details in het interieur van de meeting ruimtes en de mogelijkheden, in het verhaal achter de locatie, overal wordt over nagedacht. En dat doen ze ook tijdens deze tour: ze laten niet een zaal zien, maar hun onderscheidende vermogen.”

En zo komen we bij het einde van deze Locatietour: een heleboel nieuwe locatiekennis en indrukken rijker. Een wederom zeer geslaagde tour voor Utrecht, waar de lijst met bijzondere locaties volgens organisatoren Monique André de la Porte van het Utrecht Convention Bureau en Linda Kerkhoven van Linda op Locatie nog altijd niet is uitgeput. Dus: wordt vervolgd!

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.