Discover the finest spaces
Delen

Mag Aviodome in Amsterdam wel ‘Aviodome’ gaan heten?

De nieuwe evenementenlocatie Aviodome in Amsterdam opent al over een maand, maar het is nog maar de vraag of de naam ‘Aviodome’ mag worden gebruikt. Als het aan Libéma Groep ligt, de eigenaar van (het bijna gelijknamige) luchtvaartmuseum Aviodrome Lelystad Airport, moet de locatie een nieuwe naam kiezen. TeKa Groep, de eigenaar van de nieuwe locatie, vecht dit aan: “Als je een historisch gebouw afbreekt en ergens anders opbouwt, moet het dan een andere naam krijgen?”

Het standpunt van Libéma Groep is begrijpelijk: de naam ‘Aviodome’ lijkt natuurlijk wel erg veel op ‘Aviodrome’. Bij beide locaties kun je bovendien evenementen en congressen organiseren, dus dat schept verwarring. Maar zo eenvoudig is de kwestie niet. Ook de nieuwe locatie heet al tientallen jaren Aviodome; het is letterlijk het iconische koepelvormige gebouw van het luchtvaartmuseum dat jaren terug bij Schiphol stond. Toen het museum verhuisde naar Lelystad, werd de koepel afgebroken en opgeslagen in zeecontainers. TeKa Groep kocht de onderdelen van de koepel en bouwt die nu op een nieuwe plek opnieuw op. Libéma vindt dat de naam ‘Aviodome’ van het museum is, ook al gebruikt die deze naam zelf niet meer. De TeKa Groep is van mening dat de naam bij de koepel hoort en daar niet los van te gebruiken is. Timo Kruft: “Stel dat je de Euromast afbreekt en met dezelfde stenen en materialen ergens anders opbouwt, dan blijf je dat toch ook gewoon de Euromast noemen?”

Arena

Het is niet de eerste keer dat de naam van een locatie tot een rechtszaak leidt. Toen in 1996 het nieuwe voetbalstadion Amsterdam ArenA werd gedoopt, maakte Hotel Arena bezwaar – en kreeg gelijk van de rechter. Uiteindelijk betaalde het stadion maar liefst 1 miljoen gulden om de naam toch te mogen gebruiken. Een woordvoerder van het stadion legde destijds uit aan De Telegraaf dat het veel meer zou kosten om een nieuwe naam en logo te ontwikkelen en bekend te maken.

Het verhaal van de locatie

Twee grote spelers in de locatiewereld staan tegenover elkaar. Kunnen zij er niet samen uit komen? Volgens Timo Kruft verschillen beide partijen van mening over het belang van de naam. “We kregen te horen dat we de koepel ook gewoon ‘de pingpong’ konden noemen, omdat het wel een beetje op een tafeltennisballetje lijkt. Dan mis je volgens ons de essentie: de cultuurhistorische waarde van zo’n pand én de naam die daar bij hoort.”

Wat de TeKa Groep bovendien dwars zit is het feit dat er mogelijk een streep gaat door een verhaal dat ze graag doorvertellen. De geschiedenis van het gebouw en het feit dat het straks op volledig circulaire wijze is gebouwd, draagt wezenlijk bij aan het achtergrondverhaal van de locatie. “Mochten we onverhoopt deze zaak verliezen, dan horen we graag van de rechter wat we dan wel mogen vertellen. Hoe leg je dan uit dat het Aviodome herbouwd is zonder het verboden woord te gebruiken? Volgens ons ontstaat dan een gekunstelde situatie, omdat in het hoofd van de mensen die dome sowieso het Aviodome blijft. Honderdduizenden Nederlanders hebben rondgelopen in die koepel. Het Aviodome is in ons collectieve geheugen gegrift. Als je die naam niet meer mag gebruiken, zet je als het ware een streep door de geschiedenis. Dat vinden wij onbegrijpelijk.”

Een woordvoerder van Libéma laat weten dat ze op dit moment niet inhoudelijk op de zaak in wil gaan. “We wachten de de uitspraak van de rechtbank af.”

Een nieuwe naam?

De TeKa Groep vraagt zich ondertussen af wat het publiek vindt. “We hopen natuurlijk dat de naam Aviodome in ere blijft en dat we die kunnen gebruiken als we op vrijdag 30 november de locatie openen. Mocht de rechter anders beslissen, dan zullen we snel een nieuwe naam moeten bedenken en daarbij roepen we dus de hulp van het publiek in.” Op de Linkedin- en Facebook pagina van het bedrijf roept het mensen op om hun mening te geven en eventuele suggesties voor een andere naam in te sturen.

X

Mooie venue?

Meld je nu aan en ontvang elke week het laatste locatienieuws.

LAAT JE INSPIREREN

Laatste nieuws: LocatieFlash

Meld je aan voor onze LocatieFlash en mis nooit meer het laatste nieuws over nieuwe en gerestylede locaties.